TREND OF THE WEEK:

Целувка с мустак през ноември

Мустаците - мода, инициатива или по малко и от двете?

Инициативата Movember е не просто тренд, който е актуален всяка година по същото време, а мисия. И въпреки ужасната инвазия на коронавируса, останалите заболявания – за съжаление – продължават да съществуват, а профилактиката си остава най-сигурната защита. И независимо дали (се) харесвате мъжете със или без мустаци, винаги можем да се погрижим за онези, които обичаме, и за себе си, за да продължат още по-дълго целувките със и без мустак. 

Movember стартира, когато група приятели в Мелбърн, Австралия решават да си пуснат мустаци в подкрепа на мъжкото здраве. Вълната на солидарност е толкова голяма, че това се превръща в ежегодно събитие, целящо да повиши осведомеността относно проблемите, засягащи мъжете, като рака на простата и рака на тестисите. Една от основните цели е да се насърчат господата да посещават по-често профилактични прегледи, без да изпитват неудобство.

1982:  Rock singer Freddie Mercury (Frederick Bulsara, 1946 - 1991), of the popular British group Queen, has his moustache groomed.  (Photo by Steve Wood/Express/Getty Images)

Trendy

circa 1925:  British comic actor and film director Charles Chaplin (1889 - 1977) in character as the Little Tramp.  (Photo by Hulton Archive/Getty Images)

А като сте с мустаци, трябва и да сте модерни. Ето кои форми да преследвате или пък да подскажете на половинката си накъде духа модният вятър при оформянето на мустаци и брада!

Естествено набол

Като и при стила “грим без грим” – този тип оформяне на мустаците е най-сложен. Тук целта е формата на мустака да бъде най-близо до естествено израсналото окосмение. Така оформени мустаците могат да балансират големите черти на лицето и придават усещане за старата школа мъжественост от 80-те. 

Мустак с брада

Предпочитан вариант от много звезди. Те оформят мустак, съчетан с леко развиваща се брада. Този стил на мустаци подхожда по-добре на по-тъмните господа, тъй като по-светлата кожа може да ви накара да изглеждате неподдържан.

Мустаци тип “Молив”

Стилът на мустаци, все едно разчертани с молив, определено отива на много малко лица. Първоначално този стил се е зародил като елегантна, минималистична реакция на властното окосмяване по лицето на викторианците. Популяризиран от холивудските идоли, той едва по-късно се превръща в избор за по-скрития джентълмен. 

Мустаци стил “Котва”

За мен лично най-сложната прическа за лице, измисляна някога, и такава, че само покровителят на мъжките мустаци, Дейвид Бекъм, може да я изпълни в блестяща комбинация от заострената си брада, която проследява линията на челюстта и плътните мустаци. И все пак на другото гуру в мустаците – Джони Деп – това геометрично противопоставяне между мустаци и брадичка му се получава много по-добре. Ще се съгласите, нали?

WINDSOR, UNITED KINGDOM - MAY 19:  David Beckham arrives at St George's Chapel at Windsor Castle before the wedding of Prince Harry to Meghan Markle on May 19, 2018 in Windsor, England. (Photo by Gareth Fuller - WPA Pool/Getty Images)

David

Artist Salvador Dali arrives in New York with a rooster named Oscar, whose acquaintance he made on his trip

Като Салвадор Дали

Всички познаваме известния художник сюрреалист от 20-ти век – Салвадор Дали. Неговият мустак с дълги краища, които са изтънени, за да образуват остри върхове и са оформени направо към външната част на очите, наподобяващи рогата на тексаски лонгхорн, са пословични. 

Този ексцентричен стил, символ на безкрайността на космените фоликули, изцяло препоръчвам само за маскено парти. Ако искате да постигнете този външен вид, ще ви трябва восък за мустаци – и то много!

Грижата

И като казахме восък, нека не забравяме, че и мустаците, и брадата изискват много грижи. Kрасивите и поддържани мустаци са следствие от щателно подстригване и душ с шампоани за брада и мустаци. Ако вашето окосмение е по-твърдо и грубо, тогава е важно да изберете правилната мъжка козметика, тъй като иначе може да се сдобиете с парене и сърбеж на кожата. Друг верен помощник за поддържана брада и мустак е скрабът за лице. С негова помощ ще можете лесно да премахнете мъртвата кожа и да засияете.

И ако дотук не съм ви убедила да се включите в Movember, ето малко мъдрост от доайените на мустаците:

„Мъж без мустаци е мъж без душа!“ – Конфуций

„99,362% от жените обичат мъже с мустаци! Изглежда, че само глупак би имал гола горна устна.“ – Алберт Айнщайн

„Животът е като мустак. Може да бъде прекрасен или ужасен, но важното е, че винаги те гъделичка.“ – Животът

FAIRFAX, VIRGINIA - MAY 27: Actor Johnny Depp takes a break during his trial at a Fairfax County Courthouse on May 27, 2022 in Fairfax, Virginia. Closing arguments in the Depp v. Heard defamation trial, brought by Johnny Depp against his ex-wife Amber Heard, begins today. (Photo by Kevin Dietsch/Getty Images)

moustache

Количка