Николай Божилов: Co-nets е мисия - Автор: Елица Стойчева

Българският моден успех зад граница

Николай Божилов е българският дизайнер, който винаги ме изненадва със своята удивителна последователност и творческа умереност, често ненужна скромност и истински пример как можеш да бъдеш zero waste не само в колекциите си, но и в начина си на живот. За първи път попадна в полезрението ми през 2010, когато в Лондон спечели конкурса Triumph Inspiration Award и Хелена Кристенсен се превърна в супермодела, представящ неговото бельо „Морфология”. Оттогава насам Божилов събра множество награди и създаде забележителни модели за собствената си марка.

Независимо дали ще срещнете Ники на подиума, в ателието, или на някое значимо събитие с мисия, той просто винаги стои на мястото си с изчистена концепция. Божилов редовно е част от смислени житейски каузи и извън модата, а за щастие на много млади таланти е преподавател и в Националната художествена академия в специалност „Моден дизайн“.

Fashion

image0

След безброй награди и успехи по света и у нас, успях да хвана Ники Божилов, съсредоточен върху нещо още по-специално – ново coworking пространство в сърцето на София, което да обединява дизайн, мода и творчески професии. Какъв е пътят му дотук, четете сега. 

Кога разбра, че модата е твоето призвание?

Може би съм пример за осъзнаване на доста ранна възраст. Още преди шести клас знаех, че професионалният ми път трябва да поеме в тази посока. От малък обичах да работя с ръцете си, да рисувам, да създавам, но в гимназията разбрах кое е моето изразно средство и това е модният дизайн.

Помниш ли първата си изява извън България?

Да, разбира се, ревю и изложба в Париж в далечната 2009 година. Бях студент и заедно с проф. Греди Асса и курса ми от Националната художествена академия имахме тази чудна изява в Българския културен център. Представихме дизайни и картини, инспирирани от кирилицата. Това беше един от първите ценни уроци в живота и дизайна – че трябватрябва да се гордеем с идентичността си и да я споделяме с останалия свят.  

Преди броени дни се завърна от Словения. Каква беше емоцията по време на Любляна дизайн уийк?

Невероятна! Бях поканен да участвам в Седмицата на дизайна и модата BIG SEE –  платформа за дизайн, архитектура и култура. Тъй като съм носител на наградата им за мода, имах привилегията да участвам в изложението и да представя работата си. Словения е малка държава, но пълна с ценители на дизайна и нивото на всички участници беше много високо! Но най-хубавото беше прекрасната обогатяваща енергия от срещите с колеги, партньори и клиенти. Истински празник за душата!

Като преподавател в НХА как се справяш с отговорността да предадеш на студентите мярата за съвременната мода, която се лута между бизнеса и изкуството, а трябва да бъде по много и от двете?

В специалност „Моден дизайн“ работим по програма, която подготвя студентите в различни направления, но основните ни цели са да изградим креативно и оригинално мислене и адаптивност. И така студентите да се изградят в успешни автори. Само тогава може да говорим за съвременна мода, която да бъде ценена, успешна и реализируема. 

Trendy

357419289_738966271567926_8198557379063836777_n

Какво ще кажеш на онези, които не вярват в модата със Zero Waste отпечатък върху планетата?

Не е нужно да вярват! Това не в нещо имагинерно. Това е бъдещето, залети сме с боклуци, включително и модни такива! Отговорността е в нашите ръце, на консуматорите и на дизайнерите. За създаването на адекватен съвременен дизайн е необходимо да спазваме принципите на устойчивата мода! А именно: zero waste.  

“Co-nets” е поредната ти мисия в посока обединение на арт гилдията в България. Какво мислиш, че свързва творящите в сектора и коя е нишката, по която ти си поел?

„Co-nets“ e многослоен проект, платформа, пространсво за мода, дизайн и изкуство. То е първият coworking за творчески професии в България и отваря врати на ул. „Христо Белчев“ 17 от ноември. Обединява няколко функции: работно пространство, място за събития, ревюта, шоурум и творчески работилници. Помещава се в чудесна артистична къща, а основната ни цел е да се обединят, творят и обменят опит креативни хора. Творците, които намерят новото си работно място в Co-nets, ще имат възможността да организират и авторски уъркшопи, в които да предават знанията си по плетене, багрене, стайлинг, тъкане, изработка на бижута, грим и други творчески дейности с аудиторията.

Наистина го приемам като мисия, защото имаме нужда от това пространство, в което да се обединим, да споделяме идеи, да представяме работа си пред всички и да създадем мрежа, в която да популяризираме съвременния български моден дизайн!

Пространството търси своите нови обитатели, които да го изпълнят с творческата си енергия и заинтересованите артисти могат да се свържат с нас в социалните мрежи. 

Кой е най-ценният урок, на който нежната диктаторка- модата -те научи дотук?

Модата е феномен, сама по себе си и тя е променлива величина, няма статично състояние. Най-ценният урок е да бъдеш в крак с времето, да изглеждаш и да мислиш като съвременен човек. 

image0

Success

Количка