Кратка История

За онлайн Любовта и други модерни работи

Когато през 1998 излезе филмът „Имате поща“ и Том Ханкс и Мег Райън изиграха на голям екран поредната любовна история, дали знаехме, че днес ще се влюбваме само ако имаме стабилна wi-fi връзка?

Скучна неделна вечер, навън вали, а ти решаваш да търсиш любовта. Какво по-лесно от това?!

Мобилните приложения за запознанства все повече ми приличат на онези за пазаруване. Сещате ли се? Влизаш и „цъкаш“ на Жени, категория – Чанти, подкатегория – Клъч, цвят – Лилав, цена – от 20 до 200 лв. Същото е и в приложенията за онлайн любов. Можете да си изберете мъж по „цвят“ и „вкус“. В профила си той има всичко – интереси, месторабота, пушач ли е, пияч ли е, хапва ли месо или пък е веган, ваксиниран ли е, обича ли да спортува, как изразява любовта си, каква вяра изповядва, има ли/иска ли/не иска ли деца и домашни любимци.

Video call on laptop. Remote dating at a distance during quarantine. Virtual Valentine's Day. Close up laptop and glasses with vine

Love Story

virtual-love-cute-young-blonde-girl-cozy-sweater-distance-computer-date-holding-heart-balloon

В червено светват веднага общите ви интереси – обикновено книги и филми, арт и разходки сред природата. А ето и любимото ми – приложението ти показва на точно колко километра е той от теб. Като покаже 200 км, веднага се замислям за цените на горивата, ако покаже 1 км, пък се замислям, че ако се разделим някога, след като въображаемо съм се гаджосала с него, ще е неудобно 

да се засичаме в близкия магазин на щанда за млечни продукти. И както знаете, в дигиталната ера всичко е максимално улеснено – ако той ви допада, swipe-вате надясно, ако не е твой тип, „хайде у лево“ (swipe-вате наляво) и той изчезва. Ако се match-нете, вече можете и да си чатите.

След всичката тази информация, както и галерията от 10 снимки, на които съм харесала сините му очи, започвам да се чудя, какво да го питам този човек, че да завържа разговор. Та аз вече знам всичко за него. Аз съм пушач, а той не е, но все пак може да се разберем. Или пък да откажа цигарите – все ми се иска да започна да живея здравословно… От понеделник, разбира се. Пада си по планински преходи, а аз по експедиции в мола по време на намаления. Пак си е ходене, нали?! Няма домашен любимец, но би искал – значи ще се хареса с двете ми котки.

Обича да готви? Аз пък обичам да ям… И така, докато си пия виното, а навън вали, вече съм прехвърлила в главата си целия си съвместен живот с този мъж и съм се отказала да му пиша, защото съм сигурна, че знам защо ще скъсаме след 2 месеца. 

Докато аз съм разигравала в главата си любовния ни живот, сватбата, осиновяването на куче и развода, той ми е писал – „Здрасти“. Съобщението е получено и видяно.

Кратка История

SEEN

Колко е лесно да блокираш любовта. 

Не ме разбирайте погрешно, движа се смело в крак с новите технологии. Обожавам да поръчвам пица с няколко клика, без да се налага да си говоря с някоя отегчена от живота диспечерка. Таксито пристига за 3 минути до мен, защото съм с висок рейтинг в приложението. Видео платформите зареждат епизод след епизод любимия ми сериал, без изобщо да се налага да ставам от леглото. Обожавам да съм на линия, когато ми е скучно, и офлайн винаги, когато реалността е по-забавна от фийда в Instagram.

Overhead photo of grey laptop and hands with gesture as heart isolated on the red backdrop

Seen

Fun network content. Positive feedback. Social media entertainment. Amused laughing male hipster blogger using laptop enjoying receiving like red hearts from subscribers on gray.

Но пък и обожавам да се усмихна на непознат в метрото. Да направя комплимент на касиерката в магазина за страхтното ѝ червило. Да се запозная с някого в чакалнята пред зъболекарския кабинет. Хубавото на тези неща е, че могат да се случат и с паднала батерия на смартфона.

Живата реалност и дигиталната реалност неизбежно живеят в сложен синхрон в разгара на 21. век. Имаме нужда и от двете, за да оцелеем. Или пък не?

*Този текст е просто забавен разказ за една жена и приложенията в телефона ѝ. Не го вземайте твърде насериозно. 

 

Количка