От Велислава Гъркова

Високо, високо, високо...за високите токчета с любов!

Има ли жена, която да няма поне един чифт елегантни обувки на осъдително висок ток? Едва ли! Убедена съм, че всяка една от нас е имала удоволствието, привилегията и (понякога) неудобството да носи обувки на висок ток. Убедена съм и че всяка една от нас в един момент си е мечтала да притежава чифт безсрамно скъпи обувки на дизайнери като Saint Laurent и Christian Louboutin. Но преди да разгледаме едни от най-емблематичните модели високи обувки, нека научим малко повече и за историята им. 

Oткрити са доказателства, че преди повече от 2000 години актьори в Древна Гърция са носили платформи по време на сценичните си прояви, а колкото по-висока е била обувката, толкова по-важен бил образът, който играели. 

matthew-reyes-VHeyI4ZAoS8-unsplash

Heels

jackson-sylvester-r0YH_Dz_Zw4-unsplash

В Средновековието мъжете са носили високи токове дори по време на битки. Когато войникът се изправел на стремената, петата му помагала да укрепи стойката си. Пристигането на високите токове в Европа дължим на шах Абас от Персия, който решил да създаде връзки с европейските владетели. Европейската аристокрация видяла в обувките му символ на сила и мъжественост, така че те бързо проектирали подобни обувки за себе си. Отново – колкото по-висок бил токът, толкова по-важен бил притежателят им.  

През XVI век крал Луи XIV (във Франция) продължава традицията мъжете да носят високи токчета. Но с тях той прави и нещо друго. Портрети на кралското семейство показват боядисани в червено подметки на обувки на ток, които подчертавали социалния статус. Крал Луи XIV налага правило, забраняващо на хора без обувки с червена подметка да влизат в двореца. Точно така, именно този луксозен символ вдъхновява съвременния дизайнер на обувки Christian Louboutin.

Обувките на ток навлизат в живота на жените през Викторианската епоха – до голяма степен благодарение на нововъзникващите технологии и възможността за по-лесно адаптиране на формата на обувката към извивката на стъпалото и формата на ходилото.

През 40-те и 50-те години на ХХ век холивудските звезди затвърждават идеята, че токчетата са символ на блясъка и женствеността. Звезди като Betty Grable и Marilyn Monroe носят токчета във филмите си и позират с разкошни рокли. В резултат на това обикновените жени се опитвали да подражават на тях, дори в комфорта на домовете си. Търсенето на токчета нараства и те се появяват в малките местни магазини и в магазините от по-висок клас.

В днешно време токчетата продължават да са неизменна част от гардероба на всяка една от нас и, честно казано, няма изгледи скоро да се откажем от тях! 

Ето ги и най-емблематичните модели дизайнерски обувки на висок ток в историята:

mostafa-mahmoudi-uianIkmhuvk-unsplash

Love Shoes

15473707_27489031_1000
За високите токчета с любов!

1. Manolo Blahnik Hangisi

Задължителен чифт в гардероба на всяка една Carrie Bradshaw  и „нещо синьо“ върху не една или две булки по света.

За високите токчета с любов!

2. Chanel Two-Tone
Hangisi

През 1957 Gabrielle Chanel определя височината на този модел като „височината на елегантността“. Интересен факт за тази цветова комбинация – бежовата част оптически издължава целия крак, докато черният нос скъсява ходилото, което прави този Chanel просто перфектен за всяка жена по света. 

chanel-slingbacks-365-258810

Chanel

100139518213000_0_1659468463382
За високите токчета с любов!

3. Casadei Blade

Няма нищо случайно в името на този модел – фините златисти или сребристи токове досущ като кинжали се забиват в сърцето на всяка една почитателка на лукса. А да, и идват в много и различни цветове!

За високите токчета с любов!

4. Christian Louboutin So Kate

Никога няма да забравя първия път, в който видях на живо този модел на Louboutin и знам, че не съм сама тук!

364375.002_1

Christian

20574688_50605777_1000
За високите токчета с любов!

5. Stuart Weitzman Nudist

Самият Stuart Weitzman определя този модел като „малката черна рокля на обувките“ – светът има нужда от обувка, която винаги отива на всичко и паралелно с това изглежда болезнено красиво на крака. 

За високите токчета с любов!

6. Saint Laurent Opyum

Какъв по-добър начин да имплементираш логото на бранда в дизайна на самия ток! Буквално…

4720110NPKK1000_4_233983_1688736606

Saint

100146916313000_0_1684315011904
За високите токчета с любов!

7. Valentino Rockstud

Нежният бунт на Maria Grazia Chiuri и Pierpaolo Piccioli за дните, в които може би се чувствате малко по-дръзки, но все пак трябва да отидете и до офиса. Add to cart? Да!

Количка