Iris Van Harpen

Discovering Fashion

“Единственият възможен път напред преминава през растеж във всеки смисъл на думата и промяна.” – Iris Van Harpen

Казват, че висшата мода е земя на свобода, в която не съществуват ограничения и бариери; върхово постижение по отношение на създаването, фантастична лаборатория за изследвания както по отношение на майсторството, така и по отношение на иновациите в дизайна. Днес в броя, посветен на безграничните възможности, ще надникнем именно в една такава лаборатория, ръководена от най-смелия новатор и експериментатор на нашето време – холандската дизайнерка Iris Van Harpen, която създава haute couture на границата на модата, дизайна, технологиите и науката. 

Провъзгласена като един от най-напредничавите дизайнери – Айрис ван Херпен е родена на 5 юни 1984 година в малкото градче Wamel. Открива модата за първи път на тавана на баба си, където намира минимузей от дрехи и костюми, които отварят очите ѝ за изкуството. В началото започва да изразява творческата си натура чрез рисуване, музика – свири на цигулка, но най-вече чрез танца – учи класически балет, който преминава като тънка червена линия през цялата ѝ кариера след това.  

Fashion

GettyImages-1395077117

Живият танц, в който тялото и умът се пресичат, постоянно задвижва философията на сетивния дизайн на ван Херпен и проправя пътя за по-съзнателни форми.

Ван Херпен се учи да шие, да крои модели и да бродира, откритие, което я кара да учи моден дизайн в Artez Institute of the Arts в Арнхем, след това се обучава в студиото на Алекзандър Маккуин в Лондон, при Victor&Rolf в Париж и Клоди Йонгстра в Амстердам. Марката Iris van Herpen дебютира на Седмица на модата в Амстердам през 2007 година със спиращата дъха колекция Fragile Futurity – размишления за бъдещето в света на космическите постижения. И още с първата колекция Айрис си печели репутацията на авангарден технолог, раздвижвайки границите на формата и техниката на модата. 

В дома на ван Херпен висшата мода е трансформираща сила, която надхвърля границите и обединява мултидисциплинарните технологии със сложна занаятчийска ръчна изработка. Визионерските творения на дизайнера обединяват пионерски техники и луксозни материали, често предизвиквайки усещане за авангардно чудо.

Независимо дали оформя рокля чрез електромагнитно тъкане, или извайва такава от 3D ръчно отлята прозрачна кожа, или проучва нови тъкани, създадени чрез смесване на стомана с коприна или железни стружки със смола, включвайки неочаквани материали, вариращи от зъбци за чадъри до магнити, Айрис предизвиква традиционните представи за ръчната изработка, за да създаде ефирни облекла, които са радикално насочени към бъдещето и същевременно са изящно женствени. 

Заради новаторския си подход и майсторството си тя е поканена като гост-член  на Fédération de la Haute Couture през 2011-та година и оттогава  представя колекциите си два пъти годишно по време на седмица на висшата мода в Париж. 

Оттогава всяка представена колекция е стремеж да излезе отвъд днешната дефиниция за дреха, изследвайки нови форми на изразяване за по-смислена, разнообразна и осъзната мода за бъдещето. Всяко творение е базирано на стълбовете, върху които изцяло е стъпила марката – природа, архитектура, изкуство и танци. 

Capriole

Идеите в едни от най-емблематичните творения могат да се търсят в небето по време на летеж, както е в колекцията Capriole, което от френски означава „скок във въздуха“; в атмосферата около нас като в колекцията Refinery Smoke, основана на неуловимостта на индустриалния дим. Неговите свойства заедно с меката му, течаща текстура, карат Айрис ван Херпен да се запита дали е възможно да се постигне контрол над дима до такава степен, че да може да се носи около тялото. 

В колекцията Radiation Invasion моделите сякаш са заобиколени от комплекс от вълнообразни лъчи, трептящи шарки, вибриращи частици и отразяващи плисета. Колекцията е за едновременно плашещото и завладяващо присъствие на лъчистата енергия (особено тази, генерирана от електрониката), която постоянно ни заобикаля. 

Свойствата на водата в различните ѝ състояния – като потенциала ѝ за хаос и неограничена природа, когато е в течна форма, и математическата красота на твърдите кристални структури, които се появяват, когато водата замръзне – са ясно разпознаваеми в колекцията Crystallization. За да създаде тази колекция, ван Херпен използва нетрадиционни материали и техники, чужди на света на модата. 

Облеклото, което изглежда като реалистична имитация на пръскане на вода, всъщност е старателно създадено на ръка с помощта на пистолет за горещ въздух, чифт клещи и плексиглас. За разлика от тях, роклята с поразителен дизайн, който напомня начина, по който варовиковите отлагания се втвърдяват и образуват черупки, е първата 3D отпечатана дреха, показана някога на подиума. Ван Херпен я създава в сътрудничество с архитекта Даниел Уидриг.

Crystal

GettyImages-1406712986

За да създаде колекцията Micro, Айрис ван Харпен буквално приближава света на микроорганизмите, вдъхновена от необикновената работа на научния фотограф Стив Гшмайснер, който използва сканиращ електронен микроскоп, за да постави на фокус невероятната красота на този паралелен свят. 

Дизайните на ван Херпен в тази колекция отразяват нейното желание да направи видима реалността, която ни заобикаля всеки ден, но обикновено е скрита от погледите ни. Резултатите са удивителни: визии, чиито форми се отнасят до клетъчни структури, плазма и пипала. 

Дизайнерът изследва електричеството на тялото в колекцията си Voltage. Мощните, необуздани сили на природата пък са отправната точка за Wilderness Embodied.

Посещението ѝ в CERN, Европейската организация за ядрени изследвания, и големият адронен колайдер, чието магнитно поле е 100 000 пъти по-мощно от земното, намира отражение в колекцията Magnetic Motion. За тази колекция ван Херпен си сътрудничи с Beesley, за да създаде светещи, триизмерни текстилни изделия, включващи малки мрежи от лазерно изрязан акрил, които отразяват движенията на тялото.

Hacking Infinity изследва идеята за тераформиране: модифициране на повърхността на друга планета, за да наподобява тази на Земята. Тази колекция разглежда възможността за нови географии и нашето място в тях. 

GettyImages-1340131585

Magnetic

Дизайнерката търси идеи и в дълбините на дълбоките морски дълбини като в колекция Sensory Seas („Сетивни морета“) или Carte Blanche

Водната архитектура, плаващите градове и бионичните иновации пък са в основата на най-новата пионерска колекция Architectonics, показана по време на Седмицата на висшата мода в Париж на 3 юли 2023 г.

Независимо дали Айрис ван Херпен черпи вдъхновение от сложната мрежа на природата, структурната философия на архитектурата или течната анатомия на тялото, тя успява да ни накара да празнуваме красотата чрез „изкуството да се обличаме“… изкуство, което при нея не познава граници

 

Количка