Katarzyna

Katarzyna Estate

Вината на Катаржина Естейт се произвеждат по класически технологии с преобладаващо ръчен труд. По време на гроздобера всекидневно, чрез анализи и дегустации, се следи за захарното съдържание, титруемите киселини и фенолната зрялост на гроздето. Водят се прецизни дневници на резултатите, за да се натрупа базата данни, с която да се оцени реалният потенциал на тероара.

Вината отлежават във френски дъбови бъчви, като регулярно се доливат и се следи за качествените промени. След бутилиране, вината отлежават в бутилки в подземен тунел с постоянна температура от 14°С и 75% влажност.

Голямо предимство на избата е, че екипът работи и разполага с много и най-вече различни като качества и специфика площи в лозовите ни масиви. Това дава възможност за голям брой различни партиди вина, които се използват за оформяне на финалните продукти. От 2012 част от лозовите насаждения на Катаржина Естейт се отглеждат биологично. Лозовият масив е на площ от 850 дка. Сортовете са Мерло, Каберне Совиньон, Сира, Каберне Фран, Малбек и Карменер. Първата реколта био вино е от 2015.

„Целта на нашия екип е използвайки традиционните винарски техники да разкрием уникалността на лозето и неговия тероар. Да създадем вина, които са хомогенни, добре балансирани и изразяват и подчертават характера на региона. Тероарът е есенцията на нашите вина, той е всичко или нищо. Всичко, защото нищо не е възможно без него и е нищо, защото се проявява само чрез нашия труд.“

Количка