Verona

Автор: Пепа Попова

Обичаш ли някого, заведи го във Верона

Любовта е нещо, което е трудно за дефиниране и още по-трудно за разбиране. Тя е толкова огромнa, могъща и всепоглъщаща, че думите рядко успяват да я опишат. В монолога на героинята на Анджелина Джоли, с който започва един мой любим филм – Playing by heart, тя казва “да говориш за любовта е като да танцуваш за архитектурата”.

Има място обаче, където не са необходими думи, за да се опише любовта, място, където можете да я вдишате във въздуха, докато вървите по улици и площади, скрити в алеи с рядка красота, да я усетите в открадната целувка над Кастел Сан Пиетро, да я вкусите в чаша вино, докато гледате в очите на любим човек, под балкона на Жулиета или на фона на впечатляващата Арена.

Да, това е Верона – мястото, където Ромео и Жулиета се заклеват във вечна любов в трагедията на Шекспир, е всеобщо известно като един от най-романтичните градове в света. Не е изненадващо, че всяка година Верона става още по-специалнa през седмицата, водеща до 14 февруари. Градът тогава не е просто Верона, а Verona in Love.

За цели 5 дни от 10-ти до 14-ти любовта във “Влюбената Верона” е навсякъде във въздуха и е толкова осезаема и хипнотизираща, че буквално ни кара да забравим, че Ромео и Жулиета не са били истински герои, а плод на въображението на Шекспир.

Love

Убедена съм, че този град има силата да превърне дори най-неромантичния, циничен и рационален човек в сладък романтик за секунди по време на този приказен фестивал, който се организира за поредна година и който всеки път успява да пренесе гостите и жителите си в свят на мечти с нещо за всеки вкус- от известния уличен пазар във формата на сърце на Piazza dei Signori, през различни дегустации, поредица от концерти на живо,

две наистина впечатляващи церемонии- по награждаване на най-красивите любовни писма, адресирани до Жулиета, написани от цял свят и на най-красива романтична песен във фестивала ARTE D’AMORE до спортни събития като полумаратона на Ромео и Жулиета.

Градът е украсен със сърца буквално навсякъде (като различните квартали се съревновават за приза най-романтична и красива премяна), ресторантите сервират специални менюта за двойки, музеите предлагат билети за влюбени 2=1, продавачите на шоколад изпълват улиците, млади актьори интерпретират най-красивите сцени от Ромео и Жулиета директно на площадите, влюбените се разхождат хванати за ръка, а в 18 часа целият град спира за една минутна целувка.

February

Обичаш ли някого, заведи го във Верона през февруари

Обичаш ли някого, заведи го в къщата на Жулиета – символ на града, увековечен с перото на Уилям Шекспир. Къщата с легендарния балкон всъщност е била собственост на семейство Капело (чувате ли звънчета? Капулети?) и датира от 13-ти век.

Присъединете се към вековната легенда и оставете романтично писмо до любимия човек на входната стена към двора, преди да поставите ръката си на дясната гърда на Жулиета, за да сте сигурни във вечната любов. 

Докато сте тук, можете да отскочите и до дома на Монтеки, типична средновековна къща, която не е отворена за обществеността, но е известна като къщата на Ромео.Отпред има надпис в памет на влюбените: „О! Къде е Ромео? Изгубих себе си; не съм тук. Не съм Ромео, той е някъде другаде.”

Piazza

Обичаш ли някого, заведи го на Piazza dei Signori- центърът на празненствата, смятан за живото сърце на града. По време на “Влюбената Верона” той е постлан с огромен сърцевиден червен килим, заобиколен от осветени пазарни сергии, продаващи всякакви любовни сувенири, както и местни занаятчийски продукти. Сватбените панаири и вечерите на любовна тематика допълват атмосферата в стария град.

Обичаш ли някого, заведи го до върха на кулата Ламберти, за да се насладите заеднона декорациите от сърца и светлините, разпръснати пред вас, преди да си кажете “Обичам те!” на най-високата точка на града на любовта.

Обичаш ли някого, заведи го до върха на кулата Ламберти, за да се насладите заеднона декорациите от сърца и светлините, разпръснати пред вас, преди да си кажете “Обичам те!” на най-високата точка на града на любовта.

Обичаш ли някого, заведи го на Piazza delle Erbe.

Разходката по този площад ще ви остави без дъх: ще бъде като пътуване във времето. Много различни епохи се смесват с елегантност. Всяка една фасада, кула и сграда носи история. Отделете им нужното време, за да насладите на всички детайли, а след това просто седнете в някое кокетно ресторантче, за да опитате традиционни ястия като ризото с амароне или мести антипасти.

Bardolino

Обичаш ли някого, заведи го на Арената

Символ на града, Арената е първият италиански лиричен театър на открито, също и най-големият в света. Той все още е най-предпочитаното място на един от най-известните лирически фестивали в света. След шоу там (ако имате късмет) или просто разходка, насладете се на добро Бардолино.

Обичаш ли някого, заведи го в малкия двор на Стария пазар

В историческия център на Верона, вътре в най-важния военен паметник на Скалиджерите са събрани най-големите италиански произведения на изкуството.

Само не забравяйте, че Купидон обича да изстрелва стрелата си в небето над Верона и рискът да се влюбите завинаги в човека до вас, гледка, произведение на изкуството или хубаво вино е много, много голям. Кой знае?

Количка