Valentino

Valentino

Последният Император

Първият истински посланик на Италия в света и последният велик кутюрие на 20 век – малък на ръст, но удивителен дизайнер – с особени очи и власт на абсолютен монарх.

Сред многото богове на боговете на световната висша мода само един е определен като „последният император“ в документален филм…

И само един дизайнер демонстрира любовта си към червеното в почти всяка своя колекция. Съвсем резонно в месеца на любовта е да започнем именно с Валентино Клементе Лудовико Гаравани или просто Валентино. Име изключително близко до мечтата на жената за елегантност, чувственост, женственост, но и за характер.

Hairstyling And Beauty Professionals

Преди и след Valentino

За да разберем обаче огромния свят зад името Valentino, първо трябва да познаваме мъжа и историята на създадената от него модна къща.

Валентино Гаравани е роден на 11 май 1932 г. в Ломбардия в Северна Италия. Рано открива артистичния си талант, очарован от вечерните рокли, които вижда в операта и на кино-екрана, украсени с пайети и всякакви лъскави декорации.

Именно тогава разбрира, че трябва да стане дизайнер. На 17-годишна възраст Валентино се мести в Париж, за да учи мода в Националното висше училище за изящни изкуства.

Fashion

Още по време на следването си той знае къде иска да твори – в модна къща Balenciaga. Бъдещият кутюрие обаче си намира работа при Жан Десе в Balmain. Именно тук Валентино се учи как да създава женствени, луксозни дрехи за самоуверени жени. След като работи за Dessé в продължение на пет години, Гаравани започва двугодишно сътрудничество с Guy Laroche, след което решава да се върне в родната си Италия. Със себе си обратно в Рим Валентино носи тази грандиозност, с която се среща в Париж и с нейна помощ открива ателие на Via Condotti.

През 1959г., под патронажа на своя ментор Жан Десе, младият дизайнер пуска първата си колекция от прилепнали рокли, дълги поли и нежни декорациии. За работата си Валентино получава наградата на Международния секретариат на вълната. Добил опит и увереност, през 1960 г. дизайнерът регистрира марката Valentino.

През същата година в Café de Paris в Рим на Via Veneto Валентино се запознава със студента по архитектура Джанкарло Джамети, който се превръща в партньор на Валентино както професионално, така и интимно. Джемети загърбва своята кариера, за да поеме мениджмънта на новоизгрялата модна къща, която е на ръба на фалита година след появяването си. 

До голяма степен благодарение на помощта на Джемети, който поема всичко, което не засяга творческия процес, начинаещият дизайнер прави своя дебют през 1962 г.

Първото шоу на Валентино Гаравани в Palazzo Pitti във Флоренция предизвиква истински фурор. Колекцията включва червени тоалети, които по-късно се превъръщат в отличителен белег на марката. Критиците са възхитени от творенията му, а най-звездните любителки на модата стават негови верни почитателки.

Hairstyling And Beauty Professionals

О, боже, Елизабет

Първата звездна клиентка на Валентино е актрисата Елизабет Тейлър, благодарение на чиято лоялност младият дизайнер влиза в света на висшата мода. След нея в редиците на верни фенове застават Одри Хепбърн, Жаклин Кенеди, Марела Аниели, Фара Диба (иранска императрица), принцеса Маргарет Роуз и много, много други.

Fashion

Истинската слава идва при Валентино, когато през 1968 г. представя на света колекцията от рокли Collezione Bianca в бели и кремави нюанси, за която получава наградата на Neiman Marcus. Именно в тази колекция се появява логото на марката под формата на буквата „V“.

Малко след това Валентино отваря първите си бутици в Милано и Рим, а после се отправя към Ню Йорк, където става част от джет-сет културата, сприятелявайки се с хора като Анди Уорхол.

Следват години на разцвет за модната къща и разширяване на асортимента. През 1969 г. стартира линия за мъжки дрехи и аксесоари, през 1978 г. е представен първият аромат, а през 1983 г. дизайнерът работи върху дизайна на Lincoln Continental. Краят на 90-те години е белязан от продажбата на компанията на италианския конгломерат HdP. 

Впоследствие марката е препродавана отново за рекордна стойност от 3,5 милиарда долара на луксозната група Marzotto. По време и на двете продажби Гаравани остава главен дизайнер и креативен директор на модната къща до 2008-ма, когато “последният импертор”  представя своята прощална колекция висша мода в Музея Роден в Париж. В края на шоуто моделите минават по пътеката, облечени в емблематичния червен цвят.

Количка