Riviera

Автор: Елица Стойчева

Любимата Ривиерска вила на Карл Лагерфелд

Да си отидеш на вилата винаги звучи луксозно, модерно, а и е строго необходимо във времената, в които рядко се отделяме от телефона си, за да отворим апликацията на сетивата си за море, пясък, палми, гори, птици, а защо не и за китна градинка с доматки и подправки.

Този месец ще ви разходим виртуално из едно магично място, плод на страст, отдаденост и най-важното жаждата за красота!

За пълно удоволствие от четенето, кликнете върху бутона.

Вила Kerylos е сбъдването на една мечта – тази на Теодор Рeйнах, археолог и френски държавник, очарован от гръцката цивилизация и архитекта Емануел Понтремоли, който определено е бил маниак на детайла.

Вилата се намира в безкрайно красивия регион между Ница и Монако, който от години е притегателно място за всички известни и неизвестни крале, аристократи, по-късно буржоа, художници, певци, артисти, а към днешна дата там са се настанили и холивудски величия, спортисти, олигарси и инфлуенсъри.

Още на входа на комплекса виждам книга с автор, който за мен пък олицетворява най- доброто съчетание между немската точност и френската изтънченост – единственият Карл Лагерфелд. За когото думите винаги не достигат. Но за това след малко.

Kerylos

Вила Kerylos се намира в Болио сюр Мер и макар да е безкрайно модерна и днес, е построена през далечната 1908 г. по античен модел. Строителството отнема цели 5 години и струва рекордните за времето си девет милиона златни франка, осигурени от една дама с потекло -Фани Кан, съпруга на Теодор Рейнах, племенница на Чарлз Ефруси и втори братовчед на Морис Ефруси.

На старогръцки κηρύλος, kérylos, означава „морска лястовица“. Името никак не е случайно, защото в гръцката митология именно  морската лястовица е тази, която възвестява щастлива поличба. Така е орисана и тази къща да бъде дом на щастието, тишината и медитацията, които можете да усетите във всяка стая, библиотеката или дори баните.

Семейството на Фани Кан и Теодор Рейнах е било заможно и роднински свързано с Беатрис де Ротшилд, която по-късно, между 1907 и 1912 г., утешава самотата си като влага цялата си енергия в построяването на Шато Ефруси де Ротшилд на два километра от вила Керилос.

Място, което също е задължително, за да опознаем европейските си корени, да послушаме класическа музика и да си дадем сметка, че все пак непреходната красота е навсякъде около нас.

След смъртта си през 1928 г.,
Теодор Рейнах завещава вилата на Institut de France, чийто член е бил. Децата и внуците му живеят в къщата до 60-те години на миналия век, а през 1966 г. е обявена за исторически паметник, до който всеки може да се докосне.

Вилата е превърната в музей през 1969 г. като и до днес е ведър домакин за различни събития. На 24 март 2019 г., например, президентът Еманюел Макрон и съпругата му Бриджит вечерят там с китайския президент Си Дзинпин и съпругата му Пен Лиюан.

Това, което много силно ме докосна, е че днес в къщата можете да се насладите и на много съвременно изкуство, което със съвършен нюх е поставено така, че все едно го е имало още в проекта от самото начало през 1908, разположено като един мост на красотата между вчера и днес.

Hubert Le Gall

През 2021 г. са инсталирани и около тридесет футуристични творения на дизайнера Hubert Le Gall, които са олицетворение на артистичния ни модерен вкус за интериор и екстериор.

Какво прави Карл Лагерфелд в Керилос? Геният познава отлично историята на мястото и пише цяла книга със свои впечатления от престоя си в този земен рай. Той разказва за вилата пред списание Мадам Фигаро.

„Възхищавам се на идеализираната реконструкция на живота в древна Гърция. Това за мен е моят идеален дом! Няколко пъти съм правил снимки в Керилос и се чувствам като у дома си. Откакто написах и  своята книга за вилата, тя ми стана повече от позната.

Най-хубавият ми спомен в нея е Концерт на камерна музика привечер… Аз също като Теодор Рейнах: Бих живял там! Сещам се за думите на Гьоте: „Цели дни стоях на брега, Търсейки с душата си земята на гърците.“ Затова и в тази модна седмица ви подканвам: Не спирайте да бъдете любопитни и да търсите храна за душата, поглезете още този уикенд очите, ушите, тялото и най-вече ума си с някоя подобна вилна разходка и много много простор!

Количка