Петя Петкова:

Всички имаме нужда от приказки!

Петя е от онези момичета, за които граници между мечтите, работата и личната мисия не съществуват. Тефтерът със задачите ѝ винаги търпи промени, но въпреки натоварения си график, тя постоянно си поставя нови предизвикателства.

Първата любов на Петя са гримовете и козметиката в луксозния сектор, а вече над 6 години тя е ментор и обучител на стотици нови кадри в бюти индустрията у нас. Освен да

ни научи как да използваме правилно козметиката, грима и парфюма си, Петя може да ни препоръча точното седло за яздене или пък откъде да си закупим изгодно… русалска опашка. Точно за последното ѝ лудо хоби, което превърна в бизнес с кауза, ще си говорим този месец в Code Life. 

Sea Style

В ролята ти на training manager за едни от най-големите световни брандове жаждата за красота е твоят професия. Но кога поиска да изследваш и царството на водата и да бъдеш русалка? 

Имам късмет наистина, че красотата е част от моята професия – и покрай света на козметиката, но и с модата и изкуството, които вдъхновяват този козметичен свят. И русалстването за мен е именно форма на изкуство. Някои го свързват повече със спорт, защото определено е натоварващо и развиващо тялото, а в много държави е и официално признат спорт от федерациите по плуване. Но това, което привлече мен, е красотата на плуването като русалка – от красотата на движенията до красотата на цялостния облик на русалката.
Надали ще ви изненадам, че за мен е сбъдната детска мечта. Цялата естетика на русалката като образ винаги ме е привличала, а от момента, в който разбрах, че може да бъде нещо, практикувано съвсем реално дори като хоби, се влюбих в тази идея, макар че ми отне доста време, докато се осмеля да пробвам аз самата.
В България не бях виждала нищо подобно – нито за деца, нито за възрастни.

Колко луда беше идеята да създадеш цяла Академия за русалки?

За мен  това да бъда русалка се е превърнало в нещо, което е част от живота ми.  Вкъщи навсякъде се размахват русалски опашки и аксесоари, говори се постоянно за русалски проекти… в моментите, в които споделя на някого за пръв път за русалстването, едва тогава реакцията на хората ми напомня, че е нещо шантаво и неочаквано. В началото ми се струваше луда идеята за собствена школа наистина, но не дотолкова, че да е неосъществима – и ето ни вече 2 години и половина създаваме русалска общност у нас.

Каква е мисията на Atlana Mermaid? 

Искам да предизвикаме хората да вярват в красотата на мечтите си и в тяхното сбъдване, като внесем щипка магия в ежедневието. Всички имаме нужда от приказки. И, разбира се, да покажем, че русалките съществуват!

Mermaid

Повярва ли, че живееш в истинска морска приказка, когато получи покана за международния спектакъл „Русалките – дъщерите на Дракона“ в град Атрани на Амалфийското крайбрежие? 

Когато ни одобриха за участие, все още не осъзнавах напълно в какво точно се забъркваме. Дори и докато бяхме там, понякога ми беше трудно да повярвам, че това е реалност и се случва – да бъдеш русалка в морето край Амалфи заедно с още 19 русалки около теб във водата, под нощното небе, докато над вас греят фойерверки и 1500 души наблюдават спектакъла ни… цялото двудневно преживяване беше като приказка извън този свят.

Кое най-силно те впечатли в това изживяване и какво ново научи за необятния подводен свят? 

Двата ни дни там бяха много наситени с емоции и преживявания. Първия ден имахме мастърклас по подводно позиране с Хана Фрейзър, която е истинско mermaid celebrity и като един от пионерите в тази област, нейните съвети и опит, които сподели с нас, бяха безценни. Превърнахме се в първия клас русалки, получил акредитация от International Association of Mermaids – организация, основана от лидери и професионалисти в общността, които имат особени заслуги за международното развитие на тази професия по света. 

Тренировките за хореографията и самото ни изпълнение във втория ден също бяха нещо, което надгради знанията ми дотук. Италианците като организация бяха страхотни – целият екип, който работи по осъществяването на това представление на огън и вода, беше невероятен.

Но знаеш ли кой момент много силно ми се е запечатал в съзнанието? Думите на Хана Фрейзър преди шоуто. Тя се обърна към нас и ни каза: „Можете ли да повярвате, че това е животът ни?“. Беше наистина вълшебно!

Спектакълът се проведе късно вечерта в морето, в залива на Атрани, и всичко наоколо във водата беше тъмно, освен осветената от прожектори част. Всички русалки се бяхме подредили на един кей в ъгъла на залива – зад едни скали, не се виждахме от публиката и чакахме огненото шоу на брега на морето да ни подскаже, че е наш ред да доплуваме под светлината на прожекторите и да започне водният ни танц. Бяхме притихнали, припомняхме си хореографията, която създадохме за един ден, и се усещаше вълнението от очакването. Предстоеше ни да влезем в тъмна и студена вода и да изпълним половинчасово съчетание под звездите, докато гледаме към терасите на града – усещането беше сякаш в този момент всички сме едно цяло, енергията помежду ни беше невероятна.

 

Atlana

Като преподавател на начинаещи русалки – какви момичета посещават вашите класовe и създадохте ли общност на русалките у нас? 

Два основни типа са момичетата, които идват при нас – такива, които винаги тайничко (или пък явно) са си мечтали да бъдат русалки и за тях това наистина е сбъдване на една детска мечта, и такива, на които им е любопитно и искат да пробват нещо ново и различно. Забелявам и че има немалко хора, които чрез плуването като русалка преодоляват свои вътрешни спирачки и страхове, свързани с водата. 

Ако човек се задълбочи, бързо научава колко необятен е светът на истинските русалки и колко много неща могат да се научат. Смея да кажа, че постепенно започва да се формира наистина една общност от русалки. Имаме много идеи как да развиваме тази общност и допълнително да ѝ придадем стойност и се надявам, че лека-полека ще можем да осъществим всичко, за което сме се вдъхновили.

Има ли мода в русалството? 

В момента, в който се запалиш и купиш първата си опашка на русалка, това се превръща в такава женска мания, каквато са чантите и обувките – искаш и още, и различни модели и цветове, и колкото и да имаш, никога не стигат! И при опашките на русалки има популярни, масови и висок клас производители, произвеждат се сезонни лимитирани колекции, утвърдили са се непреходни модели, които са вечна класика, а някои опашки на русалка са истинска инвестиция, защото стойността им не пада с времето.
Професионалните опашки на русалки са скъпо удоволствие и има защо това да е така – от модел, дизайн на детайлите, кройка, материал за изработка… има си тенденции в средите и, разбира се, ние сме оборудвани с най-добрата екипировка!

Имаш ли любима модна кампания, инспирирана от русалките? 

Много ми харесва колко често тематиката за русалката присъства в модния свят. Може би най-любимата ми кръстоска между модата и русалките е представянето на колекцията висша мода на Dior през есента на 2020, озаглавена „Le mythe Dior”. Заради условията на пандемията тогава модните брандове трябваше да представят колекциите си чрез кратки видеа и Dior създадоха истинска магия с режисьора Матео Гароне. В краткия филм представиха haute couture колекцията като театър на модата от годините след Втората световна война – пътуващите тоалети обаче посещаваха митични създания в омагьосана гора, които избираха своите рокли от колекцията на Dior. Едно от тези митични създания беше точно красива русалка.

mystic

Няма как да си ни на гости и да не се възползваме в най-празничния месец да ни дадеш и бюти идея за декемврийски блъсък.

Декември винаги е посветен на блясъка и за мен това е една традиция, от която не трябва да се бяга. Най-актуалният хит са матовите червила на Dior, които при разтриване на устните започват да искрят с множество фини бляскави частици и смятам, че това е атрактивен и елегантен начин да вкараме неочакван блясък в празничната визия.

Тренировки в хотел „Маринела“

Всяка неделя за деца от 6 до 12 г. – от 16.15 ч., за тийнейджъри и възрастни е от 17.30 ч. Записването предварително е задължително.

Количка