New Year 2024

В преследване на 2024

Едно от хубавите неща на това да си землянин е, че заради различните часови зони по света има цяло едно денонощие разлика между първото и последното посрещане на 1-ви януари. С повечко желание имате възможност да посрещнете новата 2024 година два пъти.

2024 година ще дойде първо на остров Киритимати – или остров Рождество, в неделя, 31 декември, в 12 часа на обяд българско време. Киритимати се намира на 232 км северно от екватора, на 6700 км от Сидни и на 5360 км от Сан Франциско. Намира се в най-отдалечената времева зона (UTC+14). В момента на този остров живеят 4 племена, а през 50-те години на миналия век е бил използван от Великобритания и САЩ за провеждане на ядрени опити.

New Year

Tasty green grapes. White grape isolated on white background.

Най-късно 2024 ще настъпи на остров Бейкър – чак в понеделник, 1 януари, в 14 часа българско време. Островът е необитаем, изцяло е превърнат е в природен резерват. 

В Москва посрещат Нова година един час преди нас, в Германия – един час след нас. Когато и да дойде 2024 обаче, всяка страна и народ по света имат някоя любопитна традиция, която спазват по време на празника. И докато ние си имаме фойерверки и шампанско, то в някои кътчета на света се правят други по-причудливи неща. Ето и кои са най-интересните, които можете да си откраднете в навечерието на 2024 за повече късмет. 

Испания и 12-те гроздови зрънца

Испанците слагат на трапезата грозде за новогодишната нощ. Когато часовникът удари полунощ, с всеки от 12-те удара се хапва по едно плодче грозде. Поверието гласи, че това ще донесе щастие и късмет през новата година. Смята се,  че тази традиция се заражда през 1909 година, когато кралят на Испания подарява на селяните излишъка от продукцията на грозде в новогодишната нощ.

Колумбия и празните куфари

С пожелания за бекрайни пътешествия и приключения през новата година, колумбийците излизат по улиците на 31 декември и обикалят с празни куфари, докато празнуват. 

Шотландия и първият гост

Подобно на нашия роден обичай на Игнажден – който първи стъпи в дома ти, такава ще е и новата ти година, шотландците също вярват в нещо подобно. В първите минути след полунощ на 31 декември в дома им трябва да влезе висок мъж, с тъмна коса, който да носи подарък. Това означава, че годината ще е добра. Тази традиция е позната като quaaltagh/qualtagh или first footing. 

Winter

Бразилия и белите цветя

Бразилците хвърлят бели цветя в океана. Тази традиция почита богинята на морето Йемая. Тя носи просперитет през новата година. Бразилците и повечето латиноамерикански народи носят червено или жълто бельо на празника – за късмет и пари.

Япония и свят без човешки страсти

Новогодишната нощ в Япония е известна като ōmisoka. В последните минути на 31 декември камбаните в храмовете в цялата страна зазвъняват/ звънят/ бият 108 пъти – толкова, колкото са човешките страсти, от които трябва да се пречистим. Камбаненият звън обявя края на една отиваща си година и поставя началото на следващата. Последният звън е през вече Новата година и е придружен с пожелание никой да не бъде измъчван от страстите си през идващата година. 

Количка