Horses

Интервю на Елица Стойчева

Trend Of the month
С вятър в косите!

Казват, че август е следобедът на годината. Изцяло се съгласявам, защото дните му минават като броени часове, издухани леко и елегантно от летния морски бриз. През август времето препуска в наслада и с много вятър в косите. Затова в този класически отпускарски месец ще шпорим вятъра с качествена селекция от Dior, благородно животно и изящната Симона Кръстева.

Симона е от онези дами, които запомняш от първо виждане. На живо е още по-нежна и изящна. Тя е любим модел, автор и водещ на новаторския подкаст на БНТ „Арт Детектив“, с който лесно и увлекателно успява да привлече младата аудитория към изкуството, а накъде се е запътила в живота през август, ще ни разкаже сега.

Увлечението ти по модата е отдавна видно за аудиторията, но кога се появиха конете в живота ти?

Любовта ми към конете се зароди още от детството ми. Винаги съм се възхищавала на тези животни. Конете притежават ценни качества, които се определят като чисто човешки. Странното е, че някои от тези качества  хората сякаш са ги загубили. При конете няма лицемерие. Отдадени и лоялни са, но само ако срещу тях стои добронамерено същество. Всеки кон има характер и той много добре се изразява на снимки. Избо

рът да бъдат точно тези коне във фотосесията, не е случаен. Първата ми среща с тях беше преди две години,  оттогава те присъстват в ежедневието ми, обичам да яздя и да прекарвам свободното си време сред природата с тях.

Summer

За първи път ли имаш за партньор във фотосесия такова прелестно създание и как се роди идеята за цялостната визия? 

За моя огромна радост, не за първи път конете присъстват в сесиите ми. Преди години съм снимала за списание Glаmour и Moda заедно с талантливата фотографка Петя Чолакова, а дрехите бяха Ralph Lauren.

Този път сесията се проведе извън България, отдавна замисляхме общ  проект с надарената фотографка  Ilona Van Den Akker, която е и моя близка приятелка.

Сигурно хората се питат, но защо с коне?! Освен личната ми връзка с конете от сесията, за която вече споменах, конете винаги са предпочитани и избирани от големи модни къщи, те присъстват в  модни кампании, дефилета и колекции.

Блестящ пример е световноизвестната марка Hermes, историята на която започва през 1837 година, когато Тиери Хермес основава работилница за конски впрягове, а близо 50 години по късно Hermes разширява производството си и добавя седла за езда.

Първата чанта на Hermes, появила се през 1900 година, е проектирана специално за ездачи. От стотици години до ден днешен връзката на конете с висшата мода винаги е била близка.

Миналата година Шарлот Казираги от княжеското семейство на Монако откри на кон дефиле на CHANEL по време на Седмицата на висшата мода в Париж. Тази година на Седмицата на модата истински фурор предизвика шоуто на Стела Маккартни. 

Дизайнерката изведе на подиума в Париж седем коня с послание за мода без кожи. В знак на уважение към конете някои от моделите дефилираха в тоалети с „конски“ шарки и десени, а други носеха снимки на коне. От няколко години конете присъстват в много от кампаниите на известната модна къща Dior.

Стайлингът на фотесеията ми също не е случаен, дрехите, с които съм облечена, са от колекцията на Dior Cruise 2023, а  моделите и кройките на дрехите на тази колекция носят и послания, отправени от друга известна жена – херцогинята на Алба. Тя е легендарна личност, която язди коне с Джаки Кенеди.

Love Trend

Какво ти дава комуникацията с конете?

Сила, движение, устрем.Красота, изящество, спокойствие. Приятелство.

Какво е сега темпото на твоята походка в ежедневието – ходом, тръс или в галоп?

Темпото ми никога не е монотонно, дейна съм, животът ми е динамичен и доста цветен. В ездата преди и след всеки галоп трябва да се разходиш с коня. 

Така е и в живота, стремя се към баланс във всичко, което правя, въпреки че невинаги се получава. Когато човек има баланс и хармония, разгръща повече от потенциала си и пътят му е по-ясен.

Все по-усилено в модата се говори за тенденцията на old money, която е много силна застъпена и дори на моменти вдъхновена от конния спорт, разкажи ни как властва тя в твоя гардероб?

Много лесно може да се разпознае „оld money style“. Няколко ключови думи характеризират този стил на обличане – вкус, мярка, качество. Най – общо казано това е един малко консервативен, но пък много елегантен стил. Съответно има и определени марки, които са предпочитани от тези хора и по които също се разпознават.

Не мога да отрека, че общуването ми с подобни хора, както и дългите години живот зад граница са повлияли на личния ми стил. От години в гардероба ми преобладават естествените материи, пастелни цветове и обличането с класа. А тази година – 2023 – стилът на тихия лукс дори е тренд.

В сесията ми може да видите и рокля на дизайнерката Alexia Van Engelen, основателка на модния бранд Sage and Ivy. Стилът и дизайнът на дрехите на Alexia са предпочитани от кралското семейство на Нидерландия, известни личности, актриси, телевизионни водещи, както и ценители на стила на „старите пари“. 

Изключително удоволствие е да работя с Alexia и да представя част от лятната ѝ колекция . Роклята, която сме избрали да покажем на читателите на Code LIFE, е с фолклорни мотиви, които се доближават до традиционните ни българските облекла. Стилът на „старите пари“ и традициите винаги са вървели ръка за ръка.

Ако можеш да избереш само една дреха за лятото, то на какво ще заложиш?

Дрехите и начинът на обличане са важна част от завършения облик на човек. Повечето пъти могат да опишат стила, вкуса, социалния статус, начина на живот на даден човек, но дори и най-скъпата и изискана  дреха не може да промени визията на човек, ако той е несигурен в себе си.

Fashion

Миналото лято бих избрала копринена рокля с гол гръб в земни цветове, но тази година ми се иска да прекарам цялото лято на плажа по бански.

Какво е август за теб и как и къде обичаш да го прекарваш?

Август е месец за почивка, презареждане, плануване, забавления, поставяне на нови цели. Първата част на месеца обичам да пътувам с приятели, а към края  започвам усилена подготовка за новия сезон на предаването ми „Арт Детектив“ по Българската национална телевизия, както и темите за авторската ми рубрика „100% неочаквана посока“ в предаването „100% будни“ по БНТ1 заедно с прекрасните ми колеги Стефан Щерев и Надя Иванова.

По чии следи си тръгнала сега в ролята на арт детектив? 

Следите, които ми показват правилната посока! Авантюристичният ми дух, любознателността и постоянството ми помагат да съм Арт Детектив не само пред екрана на обществена телевизията, но и в живота ми.

Количка