Tina Turner

Певица, дива, модна икона, пионер, артист... или просто Тина

Дали заради суровата сила на нейните вокали, ядрената енергия на изпълненията й на живо или заради ярката й и непоклатима личност и визия на звезда, Тина Търнър безапелационно ще остане в сърцата на меломаните като кралица на рока и соула завинаги.  За мен, родената в средата на 70-те, тя се появи с цялата тази личност: перуки, стойка, тоалети, крака. Това обаче, с което ме хвана за гърлото и влезе дълбоко в сърцето ми бе песъчинката, която имаше в гласа си и енергията, с която зареждаше музиката си. Тя не беше писател – тя беше интерпретатор, който можеше да издигне лириката на различно ниво. Нейната версия на Whole Lotta Love донесе толкова много чувство и секс, толкова много усещане за жена. Или Let’s Stay Together на Ал Грийн – красива, нежна R&B песен с перфектно поставени ноти и фрази. 

И тогава Тина с нечовешкия рок глас я грабна и й придаде напълно различна и великолепна енергия. В нейната версия има толкова много сурова емоция, толкова много “Моля те, нека останем заедно! Нека правим любов!”

Тина бе от епоха, в която просто трябваше да си велик. Всичките ни любими музикални великани от това време имаха само микрофон, глас и дихателна техника. И то каква!!!! Тина и нейните чудесни фрази: начинът, по който пуска нотата и след това вкарва любимия ни секси хрип и го зарежда с ядрена енергия. Именно заради тази песъчинка в гласа й, която ни кара лудо да танцуваме, да пеем с нея, да плачем, да обичаме музиката й и нея и заради тази нейна лудост и енергия се озовах в Арнхем, Холандия през 2009, за да я видя наживо.

Модната икона Тина: Тя блестеше в пайети

Първото нещо, което видях на концерта в Арнхем, не беше лицето й, когато тя вдигна микрофона, за да забие първата си нота. Беше ослепителна светлина.

Дори и да сте седнали на най-задния ред, знаете, че Търнър е пристигнала, когато светлината на прожекторите удари в нейната мини рокля с пайети или черен клин и блуза с пайети. Повече от пет десетилетия Търнър господства на сцената в това, което феновете нежно наричаме “The Tina Dress” и колкото годините мнаваха, толкова по-къса ставаше тази рокля. 

„Няма правила, които да казват, че трябва да се обличаш по определен начин или да изглеждаш по определен начин. Живеем във вълнуващи времена за жените“, каза тя през 2009 г., когато започна турнето си 50th Аnniversary Тour. Това бе мантра, към която винаги се е придържала ярката музикална легенда.

На Ривиерата розето е емблема. То е запазена марка за региона и определено вкусовото разнообразие на това винено изкушение е огромно. Дори да не си специалист, ценител, а да си просто обикновен винолюбител, дегустацията ще ти се стори уникално изживяване. Препоръчвам ти да го направиш със стила на Коко Шанел. За целта трябва леко да се отдалечите от Негреско по посока планината, но не и от историята му.

Dress

Когато погледна назад, мога да видя историята на живота си чрез дрехите, които носех“, пише тя в колекцията си от снимки That’s My Life. „Чувствах се толкова елегантна в роклята си, като принцеса. Но тази рокля беше затвор, точно като брака ми. Исках да се движа, затова полите ми ставаха по-къси и по-предизвикателни, защото свободата беше важна за мен, на сцената и в живота.

Тина дивата: Тя олицетворява надеждите ни за щастие

Когато Айк Търнър разбира, че би бил глупак, ако не позволи на вокалната сила Анна Мей Бълок да се присъедини към групата му, той я принуждава да приеме името Тина Търнър и го запазва като търговска марка, в която да вкарва всяка следваща певица, ако Тина напусне. Те сключват брак през 1962 г., и се развеждат през 1978 г. в резултат на дългогодишното насилие от страна на Айк.

Тина си тръгва само с две чанти и правата върху името си. Докато Айк вижда „Тина Търнър“ като просто калъп, който трябва да бъде запълнен, Тина успява да се представи отвъд тези граници и да изкове началото на предизвикателно второ действие с главоломен успех. Именно това самосъздаване, преодоляване и сила трябва да бъде нашето определение за това какво означава да си дива. Дива, която успя да изкове собственото си щастие и която до края не спираше да прави и нас – меломаните истински щастливи.

Тина - пионерът:

Тя ни научи да не се страхуваме да показваме истинската си автентична същност

Тина завинаги ще остане вдъхновение за по-младите поколения, които ще гледат записите от концертите й и видеоклиповете й и ще се учат от нея отново и отново. Едва ли има друг артист, особено жена, която изпълнява музика с подобна мощ и енергия. Тя не се опитваше да бъде сладка на сцената – не се притесняваше да се изпоти здраво, да прави мимики с лицето си… не се стремеше да изглежда красива. Тя ни учеше да показваме истинската си автентична същност, да се отпуснем и да се наслаждаваме на музиката.

Smile

Във времето, когато Тина се появи, се приемаше, че жените не са създадени да бъдат хедлайнери, особено чернокожите жени. Тина показа, че жените могат да бъдат всичко, което пожелят и когато го пожелаят.

Тина - Артистът с
атомна енергия

Харесвам Тина заради нейния неповторим глас и завладяващо сценично присъствие. Нейният уникален талант, който й спечели 8 награди „Грами“ и 180 милиона продадени албума по целия свят със сигурност вдъхновява някои от най-успешните артисти днес. Но това, което наистина ме кара да я обичам е този позитивизъм и енергия, които излъчваше. 

По време на концерта в залата в Арнхем през 2009 година, почти на 70 тя имаше повече енергия от 20-годишните. Тя имаше тази усмивка, от която оставаш с впечатлението, че никога не е имала лош ден. Нивото на енергия и светлина, които носеше и раздаваше можеше да зареди атомна електорцентрала. Знам, че със сигурност зареди със светлина нас – всичките 33 000 нейни почитатели, които бяхме в GelreDome онази вечер. “Истинската сила зад успеха, който имам сега, беше нещо, което открих в себе си – нещо, което е във всички нас. Мисля, че това е малко парче от Бог, което просто чака да бъде открито.”

Тина, благодарим ти за музиката! 

Количка