ЕТИКЕТ В СВАТБЕНОТО ОБЛЕКЛО

Автор: Калина Николова

Богатият ни опит в събитийния мениджмънт ни провокира да обърнем внимание на една важна и специфична тема, която доста хора подценяват.

Има събития, към които трябва да подхождаме с особено внимание и авторитет. Сватба, кръщене или друг съдбовен момент, който да споделите с близките хора на сърцето си, важно е да имате предвид някои неписани правила, които няма да откриете и прочетете на друго място.

Обръщайки поглед към предстоящия сватбен сезон, е време да обърнем внимание на важни детайли, които често са подценявани от гостите на приема. Облеклото, носено на сватба, трябва да бъде избрано според мястото, където се провежда сватбата, сезона и, разбира се, етикетните правила, наложени в такава ситуация. Когато сме гости на сватба, има няколко важни фактора, с които трябва да се съобразим и които правят избора ни приятна, но и доста сложна задача.

ОСНОВНИТЕ ОРИЕНТИРИ В ИЗБОРА НА ТОАЛЕТ ЗА СВАТБА СА:

 • СТИЛ /ЕТИКЕТ/
 • ЕЛЕГАНТНОСТ
 • ХАРМОНИЯ – да бъдете в синхрон със своята половинка е един от основните и най-важни компоненти, на които трябва да обърнете внимание. Цветова палитра, съчетани акценти или съобразени мотиви са детайл, който ще открои и подчертае вашия избор и решение да подкрепите своите близки в най-специалния им ден.

Едва ли е нужно да напомняме, че белият цвят е абсолютно забранен за гостите, освен ако в поканата не е упоменат специален дрескод. В повечето случаи, днес младоженците все по-сериозно подхождат към ангажимента да добавят палитра с нюанси, които биха кореспондирали идеално с тяхното сватбено събитие. Това е отличен вариант, с който да облекчите лутането и тревогите на вашите гости.

В случай че не разполагате с ориентир, направихме подробен наръчник какво е подходящо и какво не – да облечете, спазвайки етикета на едно сватбено събитие.

Първото, може би най-важно правило, е облеклото да кореспондира с избрания от младоженците сезон. И въпреки че голяма част от сватбените събития се реализират през лятото, има детайли, с които трябва да се съобразим.

 •  През последните години темата за черното облекло, което бе тема табу за сватба, днес търпи нов моден прочит. Единствената препоръка е роклята да не бъде твърде къса и прозрачна.
 • Друга деликатна тема остават животинските принтове. В случай, че харесвате този мотив -нашият съвет е да заложите на шикозен чифт обувки, чанта или шал с такъв десен.
 • Прекалено искрящо облекло и електрикови нюанси, не са удачен избор за такъв тип събития. Единствените допустими нюанси, които харесваме и препоръчваме, са приглушена фуксия и лайм. Особено през сезон 2023.
 • Носенето на неофициално облекло отвлича вниманието от повода на деня, изпращайки послание, че не сте положили никакви усилия по отношение дори на собствената си визия, а вярваме, че вие не желаете това.
 • Прозрачните материи и рокли определено не са сред избора, на който може да заложите, затова препоръката на екипа ни е да обърнете поглед към сексапила на 60-те години и вдъхновението в стилистиката на Гетсби.
 • Заложете на цветни модели или класика и елегантност, доверена на елегантната дантела. Категорично това е материята, с която няма да сбъркате.
 • Колкото до препоръките към мъжката аудитория на сватбено събитие, главният ни съвет е да си припомните, че ризата съществува само във вариант на дълъг ръкав. Ако сватбеното събитие е в горещите летни месеци, спокойно може да заложите на естествени материи – лен и памук, като напомняме, че препоръката е мъжете да изберат и заложат на вариация на еспадрили – велур, плетиво или друг модел, но джапанките и чехлите с лога са напълно неприемлив вариант.
 • Когато сте гости на църковен ритуал, горещо препоръчваме да заложите на красив шал или елегантна наметка, с която да спазите и уважите всички ритуали.

Основната ни препоръка и насока е демонстрацията на интелект и усещане. Вие сте гост на сватбено събитие като личността, заради която сте уважавани, обичани и предпочитани. Бъдете себе си!
Да уважиш важно събитие, по никакъв начин не означава да измениш на себе си и стила си.

Затова бихме ви посъветвали да бъдете в синхрон с идеята и темата на събитието. Дали ще бъдете гост на лятна сватба, или ще вдигнете тост на зимната писта, готови да направите най-запомнящото се спускане, е просто мотив и акцент, с които трябва да се съобразите.

Нашият съвет е да бъдете онзи приятел и скъп човек, който е
прочел в поканата :
„ДНЕС Е ОНЗИ ГОЛЯМ ДЕН! ИМАМ НУЖДА ОТ ТЕБ!“. ДРЕСКОДЪТ ТУК Е САМО ЕДИН: #БЪДИСЕБЕСИ!

Количка