Beauty

Какво е красотата?

Стадартите за красота от древността до вечността

„Огледалце, огледалце на стената, кажи коя е най-красива на земята…?“

Коя е най-красивата жена на света? Отговорът на този въпрос е почти толкова сложен, колкото и този за съществуването на Господ… А именно той я е създал – онази половина на мъжа, която краси и трови живота му едновременно, от зората на времето. Най-добрият отговор вероятно е „Моята“.

Онази, която ми прави закуска и кафе, превързва раните на децата ни и превръща къщата в дом. Или онази, на която звъня в 3 през нощта пиян. Или онази, която кара пеперудите в стомаха ми да играят сиртаки, когато ме погледне влюбено.

Всъщност доста често мъжете определят красотата на жените просто като ги обичат. И затова всяка жена е красива. Защото някой, някъде я обича. И тя разцъфва.

Обаче като всеки друг аспект от живота ни и в красотата има тенденции. Стандартите се променят по-бързо от женското настроение. Дали става дума за рубенсовите жени, или хероиновият шик на Кейт Мос от 90-те – красотата е най-голямата променлива в уравнението на живота. 

Цели империи са загивали заради красотата на жената. Троя е само история заради хубавата Елена. Клеопатра пък се въздигнала не само с помощта на изключителния си ум, но и пословичната си красота, която е покорявала не едно важно историческо сърце. 

Сандро Ботичели и неговата Венера със закръглени форми и развяти коси са истинската красота на 15. век. Рубенс и неговите пищни творения, които биха били най-добрата приятелка на всеки body positive модел от 21. век. 

Cleopatra

Бялата аристократична кожа от Ренесанса е заменена от златист загар, постиган с изкуствен тен или солариум. Закръглените пищни форми и големият бюст се трансформират в атлетични тела, поддържани с аеробика или фитнес. Нарисуваните тънки вежди вече са обемни и гъсти. Тялото тип „пясъчен часовник“ винаги ще си съперничи с ултра скини телата на супермоделите от 90-те…

Стандартите за красота се менят постоянно и нито една жена не може да отговори на всеки един от тях. Идоли и секссимволи има от Древен Египет чак до ерата на Хадидките.

Красотата на:

Клеопатра

Обръсната глава и коса, заменена с перука от черни плитки. Дебела очна линия, отново в черно, която не просто подчертва погледа, но и пази очите от жаркото египетско слънце. Тънка шия, обсипана с накити, слабо лице и издължено тяло. Божествена красота.

Красотата на:

Nascita di Venere

Картината на Сандро Ботичели представя мита за раждането на Венера (или в древногръцката митология Афродита). Голата богиня се носи към брега в отворена раковина, подухвана от вятъра. Творческа красота.

Helen

Красотата на:

Елена от Троя

Дъщеря на Зевс, така се говори в митовете. Най-красивата жена на Земята. Съпруга на Менелай, любима на Парис. Причината Троя да падне в боя. Пагубна красота.

Красотата на:

Мерилин Монро

Сочни устни, наситени в червено. Бенка над горната. Руса коса в съвършени букли. Тяло, създадено за грях – малко повече в бедрата, малко повече в бюста, но талия на богиня. Бяла рокля, разпиляна от вятъра. Холивудска красота.

Models

Красотата на:

Супермоделите

Наоми Кембъл – черната пантера. Хелена Кристенсен и нейният поглед. Линда Еванджелиста и тялото за милиони. Кейт Мос и хероиновият шик на пиедестал. Всички те са се превърнали в живи легенди, които и до днес правят милиони само от името си.

Какво знаем за:

Красотата Днес

Анджелина Джоли, Марго Роби, Ашли Греъм, Скарлет Йохансон, Джиджи и Бела Хадид, Ким Кардашиян. В разгара на 21. век красотата е всичко – което имаме, което искаме. Всеки може да е красив днес, без значение от годините, килограмите, цвета на кожата, дори и пола си. Живеем в най-свободното време в историята, а сме затворени в профилите си в инстаграм.

Животът е красив. И красотата ще спаси света!

Количка