Етюдите на София!

София е град
на есента...

Sofia

Октомври е мой. Новата ми реколта. Новата ми година. Октомври в София е любимото ми време. Влюбена съм в него – едновременно мрачен и пъстър до побъркване, точно като мен. 

Етюдите-на-София отдавна са пътеводител за най-интригуващите кътчета в София. Показват ми места, които не съм и подозирала, че съществуват. Особено през есента. Показват ми и места, които познавам до болка. 

Но пък от различна гледна точка. Паветата от злато, които са огледало за небесата. Старите врати на още по-стари сгради крият истории, които никога няма да бъдат разказани. Четириноги стожери на настоящето на всеки ъгъл. Хора, потънали в мисли и изплували на върха на обектива.

Да се чудя какво би отговорил Иван Шишиев – движещата сила на Етюдите-на-София, на моите въпроси, ме мъчи вече няколко сезона. Радвам се, че виртуално си поговорихме точно през есента. 

Autumn

Beauty

Малко след като излезе поредната му книга – „24 часа в София“, която ни завърта във вихъра на едно денонощие, отброявано не толкова от часове, отколкото от истории, аз за пореден път се изумявам какво е този град. Не просто улици и сгради, а хора и животи. 

Именно те карат лампите зад ЦУМ да светят вечер, Лунатада се отразява в купола на Невски и титаните да носят на раменете си домакинства. Именно те правят трамваите по Графа малки пътуващи градове. И именно те карат светофарите да светят със сърца. Иван каза, че София е град на есента. На всички ви ще се наложи да се съгласите, че е така. 

Нагледали сме се на лошото на тази София. Нека се потопим в хубавото. Със снимките на Иван Шишиев и Етюдите-на-София ще видите октомври през моите очи. И ще се влюбите. Безвъзвратно. Истински. Пагубно. И завинаги.

Показвате София през обектива си почти десетилетие вече – какво има за “обичане” в града?

Всичко добро в нея!  София е град за обичане със сградите си, хората, животните, дърветета и елементите, които превръщат столицата в това, което е. 

Родена съм тук, цял живот живея тук, но Етюдите-на-София редовно ме изненадват с кътчета, за които не съм подозирала – какво ви впечатлява, когато обикаляте с апарат в ръка?

Че откривам винаги нещо ново зад ъгъла. Понякога е човек, друг път е елемент. Зад ъгъла е винаги друг град.

Запечатали сте стотици важни събития, интимни моменти, сезони, дребни случки за едни, преломни за други – има ли такава, която ще запомните завинаги?

Ще запомня хората – дядо Мишо, баба Мария, момичето с кученцето, което свиреше на цигулка на Витошка преди години. Някои си отидоха, други изчезнаха. Хората си заслужават!

Memories

Magic

През кой сезон е най-красива София?

София е град на есента. Тогава столицата се изпълва с падащи листа и красота.

Задавали са ви въпроса “как започна всичко” стотици пъти, но помните ли първата си снимка?

Снимката е на простор на улица “Цар Симеон”. След тази снимка започнах да се занимавам с фотография.

Случва ли се обаче Иван Шишиев да застане пред обектива? Кой снима тогава?

Обикновено ме снимка Екатерина Калугина, макар че не съм страшен фен на това да съм пред обектива.

А има ли нещо, което никога не бихте снимали?

 

Лошата страна на софиянци.

Вече е факт третата ви фотографска книга. Първите две са с посвещение за Кати, тя ли е музата на твореца във вас?

 

Абсолютно да! Последната е посветена на сина ми Марк, който също стана малко вдъхновение в живота ми.

Семинарията в София е първият ви дом в столицата, а след толкова много снимки, истории, любов и преживявания – в какво вярвате?

Вярвам, че човек е човек само ако прави света по-добър. Вярвам, че малките жестове могат да променят към добро. Вярвам и в Бог.

Снимате и места близо до София, има ли шанс да видим някога Етюдите-на-България, защо не и Етюдите-на-света?

 

Bulgaria

Всъщност да! При това по-скоро от очакваното.

The Book

София е град на есента!

Книга: Етюдите на София

Етюдите-на-София е фотографски проект, създаден през 2015-та година. От тогава до сега социалните профили с градски фотографски хроники имат над 230 хил. последователи. Иван Шишиев е създателят на проекта. 

Той е роден през 1991 година, завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ , а след това и Богословския факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Автор е на 3 фотографски книги – „Етюдите на София – 24 часа“, „Литературна София – През обектива на Етюд-и-те на София“, „Етюд-и-те на София“. 

Част е от читАлнЯта в Градската градина в София. През 2022 година Иван Шишиев получава отличие за „Литературна София“ от Столична община в област „Художествена фотография“ на годишните награди на София за ярки постижения в областта на културата.

Количка