Shopping

Шопинг Идеи

Професионален моден стилист или защо шопинга с причтелки е драматичен

Живеем механично. Ежедневието ни върви като поточна линия. Целуваме се по навик, ходим на работа по инерция, почиваме си така, както го правят другите. 

Избираме и дрехите си, без да мислим изразяват ли ни, карат ли ни да се чувстваме добре. Зариваме се с купища рокли, поли и блузи просто защото са модерни, а после драматично заявяваме: „Нямам какво да облека!“ Пак ли?

Но за да престанем да се носим по течението и да започнем да влагаме собствен почерк във всичко – от сутрешните палачинки до възела на фишуто, трябва да спрем и да се вгледаме в себе си!

Да разберем защо предпочитаме определени хора, модели на поведение или дрехи. Едва тогава ще подберем онова, което ни пасва. Ще отсеем изключителното от посредственото, вдъхновяващото от сивото.

Преди да поемем по пътя към личния стил, е добре да изградим здрава основа. Няма да се уморя да повтарям кои са базовите елементи на дамския гардероб – непреходно елегантната малка черна рокля, бялата риза шемизета, класическата обувка, дори и с отворена пета и перленият гердан. На „втора линия“ са тренчът, който отива почти на всичко, чифт джинси, пасващи ни като ръкавица и кашмирена жилетка, добавяща щрих лукс. Чантата с изчистена форма и елегантният часовник също не са за пренебрегване.

Основните форми, силуети, кройки и цветове са задължителни, защото не се променят всеки сезон. В модата вече никой не пали революции. Разликата в стилистиката е пренебрежимо малка.

И затова, когато някой журналист ми зададе въпроса: „Какво е модерно този сезон?“, въздъхвам тежко и се смея. Мразя този въпрос!

Карето и животинските принтове са от години на мода, черното никога няма да отстъпи своето първо място, независимо от клишета от рода: „Синьото е новото черно!“ Ако все пак си струва да се коментира нещо, това са промените в модния силует в рамките на десетилетия.

Clothes

Със сигурност ще е интересно да потърсим приликите и разликите между Елза Скиапарели и Джон Галиано и да проследим новаторството и смяната на настроенията им…

  Но преди да се впуснем в подобни анализи обаче, трябва да опознаем не само историята на модата, а преди всичко себе си – собствената си фигура, правилните цветове за лицето ни, материята, която ще ни изрази по най-добрия начин. Желателно е да се научим да преценяваме функцията на конкретната дреха за повода и мястото, където ще я носим, а също да открием подходящата модна марка. Ако това е сложно за вас, е желателно да се обърнете към професионалист. 

Почти непрекъснато в моята 33-годишна практика се случва, клиенти да ме потърсят за съвет като стилист и дизайнер, за да направим най-подходящия избор на дреха за определен случай, официално събитие или просто ежедневен аутфит. В крайна сметка всеки с професията си. 

В последните години услугата на шопинг консултант или моден стилист е все по-разпространена и сякаш по-предпочитана от шопинга с приятелки.

Шопинг Идеи

Защо ни е нужен стилист при избора на гардероб, след като в нета има безброй снимков материал

Ролята на шопинг консултанта или фешън стилиста е да помогне на своя клиент в уточняването на пропорциите на тялото, да извади силните страни при избора на определена дреха, да подчертае достойнствата и да прикрие някои недостатъци. 

Профи стилистите разбират от материи, десени, цветове, кройки и дизайн. Тяхната задача е дадат най-точното решение за конкретния случай.

Style

Например много жени се пазят от райета и карета, смятат, че обемират допълнително фигурата, други не харесват едрите флорални мотиви, трети крият ръцете си, а някои предпочитат определена дължина поли заради стройните си крака. Ролята на добрия стилист е да накара клиента си да погледне на себе си по нов начин, без да влиза в спор и да налага крайно мнение.

Все пак последната дума има клиентът. 

Често жените пазаруваме емоционално. Купуваме дреха и после тя с години стои в гардероба с етикета дори.

Добрият стилист е и качествен съветник! Аз карам моите клиенти да визуализират различните ситуации при избора на дреха. И те го правят с голямо желание. Влизат в различни роли, жонглират с обеми и форми, материи и цветове.

После си представяме мястото, където ще отидат и ще се представят по най-блестящия начин.

Така избраната дреха отива по предназначение. Аз пък като дизайнер обичам да знам къде нощуват роклите ми и кой се грижи за тях.

 Всичко в модата, както и в другите изкуства – не е случайност, а осъзнати стъпки и себепознание. И не залагайте твърде много на сигурното, защото модата трябва да впечатлява!

Шопинг Идеи

Как да разпознаем цобствения си стилист

Знаете ли как мечтая някой колега стилист да ме хване за ръка и да ми предложи да отидем на шопинг заедно. Сигурно ви е смешно, че пиша това. Не, сериозна съм. Искам да направя поне вежднъж в живота си моя шопинг ден, без да мисля кое с какво ще комбинирам, дали това ще ми стои добре, този цвят точно моят нюанс ли е и ще нося ли тази рокля с този силует, или просто в момента ми харесва.

Boutique

Искам просто да се шляя по бутиците, без да си задавам купища въпроси и да изляза от ролята на стилиста. И ако някой колега реши да ми подари този ден, няма да му откажа. Но ще имам няколко условия при избора си на стилист. 

Трябва да ми пасва енергийно и визуално, да има чувство за хумор, да е уверен в това, което ми предлага. Всеки един от нас носи в себе си голяма доза субективизъм и е добре на кафе, преди пазаруването, да изчистим някои детайли. Аз  например, не нося дрехи с много романтично настроение, като рюшове, цветенца, воланчета и пр. 

Имам предпочитание към драматизма в модата и леко готик излъчването. Ще направим беседа по тема стил и ще искам да чуя и неговите предложения за мен.

Да поиграем с дължините на полите или кройките на панталоните. Моят стил, както обичам да казвам е “костюмски” тип. Късата ми коса говори повече за гарсон силует, отколкото да носи женственост. Стилът не означава да е перфектен, а да бъде истински. Да бъде твоят стил!

Шопинг Идеи

Защо шопинга с приятелки не е най-доброто нещо?

Никога не съм обичала да пазарувам с приятелки. Първо, защото винаги съм била убедена в собствения си избор и не ми е било нужно чуждо одобрение, та било то и приятелско.

Второ – ще ви разкажа съвсем автентичен случай от моята практика. Случката се развива в бутика на „Рошавата гарга“ в хотел „Хелена“ на Слънчев бряг.

Влизат две приятелки – едната видимо по-уверена и знаеща какво иска, другата леко несигурна в себе си, но все пак достатъчно запозната с тялото си, пропорциите и типа жена.

Харесват една и съща рокля. Леко колебливата първа я открива из многобройните предложения и влиза в пробната. Другата, която уж ѝ се радваше, дойде да ме попита дали нямам още една бройка и за нея. След като разбра, че е една единствена, започна настойчиво да я убеждава как това не е нейната дреха и не ѝ стои никак добре.

Stylist

И наистина успя! Аз виждах как тя прави всичко възможно да я разубеди просто защото харесва тази рокля. На другия ден „добрата приятелка“ дойде сама в магазина и купи същата рокля. За мен ситуацията беше ясна от предната среща, но това не ми попречи да попитам назидателно дали купува дрехата за приятелката си, на която така добре ѝ стоеше. И тя ми отговори с невъзмутим тон, че тази рокля си е за нея, защото ѝ отива много повече.

Толкоз по този казус! Вие си направете изводите на кого и колко можете да вярвате!

А ако имате добра приятелка, която е и стилист, направо сте ударили шестица от тотото! Ако не сработи приятелството, то можете да разчитате на професионализма! Пиша го с усмивка, разбира се.

Бих ви дала още много съвети… Решението дали ще ги последвате си е напълно ваше.  И все пак не забравяйте: „По дрехите посрещат, а по ума изпращат! “ И как ще ви изпратят зависи само от вас!

Ваша Мадам Рошав

Количка