Black Sea

Персеидите, и къде да ги намерим?

Персеиди и къде да ги видим по българското Черноморие

Звездното небе е цял един магичен свят, изпълнен с непознати и вълнуващи тайни. Много често, когато си мислим за нещо важно, търсим изход от проблем или просто мечтаем, съзерцаваме небето, очаквайки отговори или знак, който да ни покаже пътя и решението. Не знам дали е суеверие, но ако видиш падаща звезда и в този момент си помислиш за най-съкровеното си желание, то се сбъдва!

Всяка година, от средата на юли до края на август, може да се насладим на персеидите-богат метеорен поток, който става най-внушителен около 12-13 август. Метеорният поток идва от кометата Суифт-Тътъл и носи името на съзвездието Персей. Интересно е, че в Западна Европа персеидите са познати като „сълзите на свети Лаврентий“, защото най-голямата им сила съвпада с католическия празник на свети Лаврентий.

Хубавото е, че този звезден дъжд е през лятото, когато имаме възможност да излезем сред природата и да се насладим на невероятно изживяване. Не е необходима специална подготовка, за да видите красотата на този зрелищен звездопад. Трябва обаче небето да е без облаци, светлинно замърсяване или градски смог.

Най-добре се вижда с просто око, защото скоростта, с която падат звездите, е много висока и телескопът или бинокълът могат да изпуснат много от гледката. Много важно е да се „отдадете“ на преживяването и да имате търпението да изчакате, защото гледката е най-красива след полунощ и преди зазоряване.

Село Камен Бряг

Камен бряг

Село Камен бряг и скалистият морски бряг са особено притегателно място за хората, които искат да се откъснат от реалността и да се насладят на красивата, девствена природа. Обикновено свързваме това място с посрещането на първия юлски изгрев, Джулай морнинг. Но от тук можем да наблюдаваме и красотата на персеидите.

Kaliakra

Магично място

Нос Калиакра

Магично място, белязано от историята и легендите. Дали наистина 40 девици са сплели косите си са скочили, за да не попаднат в ръцете на османските поробители?!

Няма как да го потвърдим със сигурност, но сме сигурни, че ако в периода на персеидите застанете на нос Калиакра, може да видите много повече от 40 звезди в небето.

Мара Лишанка

Връх Мара Лишанка

Над 1.5 км от село Веселие.

Не знам дали знаете, но името на този връх означавамомински обичай, изпълняван в срядата след Великден и се прави за плодородие, предпазване от градушки и дъжд. Е, близо до река Ропотамо може да се насладите на „дъжда“ от падащи звезди.

Количка