Пътешествията!

Нова година, нови дестинации

Току-що започна 2024, а ние вече нямаме търпение да запълним ваканционния си график с вълнуващи дестинации!

Нова диета, нова любов? Ще пропуснем! Предпочитаме няколко самолетни билета и нов куфар, в който да поберем един куп страхотни визии и да се отправим към някое екзотично и непознато място на картата. Януари месец по нашите географски ширини невинаги е снежен и уютен, доста често е просто мрачен и студен, а има толкова места по света, където нещата не стоят точно така. Независимо дали ви е писнало от минусовите температури и вече копнеете за лято, или пък сте от онези ентусиасти, които преследват безкрайните снежни писти, то този материал е за вас.

Отправната ви точка е тук и сега, където и да се намирате (аз се надявам да ви намирам до някоя пареща камина – с Code Life в едната ръка и чаша хубаво каберне в другата), а посоките са няколко. Ето ги…

 

travel

Дестинация 1

Лансароте

Островът на стоте вулкана“ е най-източният остров от Канарските острови. Намира се в Атлантическия океан и е владение на испанската корона. Както подсказва името му – интересното на този остров са вулканите (част от тях са активни и до днес), изстиналите полета лава, странните вулканични образувания и скали, както и червената и черната почва, които контрастират ярко с лазурните води на океана и безкрайното синьо небе над острова. Казват, че пейзажите на остров

Лансароте са сякаш от друга планета. Температурата през януари е между 14 и 22 градуса, така че е идеалното място, ако не искате да ви е студено, но и още ви е рано за тен. Задължителна дестинация на острова е Националният парк Тиманфая, създаден около наскоро действащ вулкан. Cueva de los Verdes също не е за изпускане –  най-дългата пещера от лава в света, образувана преди 3000 години след изригването на вулкана Monte Corona.

Националният парк се простира на 6 км над морското равнище и 1,5 км под водата. 2 км са пригодени за разходка на туристи, а в тунела има и концертна зала с капацитет от 500 души.

Дестинация 2

Андора

Княжество Андора е сгушено между труднодостъпни пиринейски върхове, има алпийски климат и величествени снежни гледки през януари.

Независимо дали искате да се отдадете на бързоскоростни ски спускания, или да се насладите на успокояващо тялото, ума и душата преживяване в някой спа център, то Андора е вашето място. Княжеството се намира между Испания и Франция, а официалният език е каталонски. Заобиколено от високи върхове, вековни гори, кристални ледникови езера, Андора е перфектното място за спа –  Caldea Spa е мястото, което задължително трябва да посетите.

Спа центърът разполага с до 70-градусови басейни с термална вода, външна лагуна с гледка, вътрешна лагуна, басейни за деца, СПА само за възрастни, масажи, уелнес процедури… и какво ли още не!

andora

Дестинация 3

Оман

Когато се замислите за почивка в арабския свят, обикновено първо в списъка изскача Дубай, но не е ли твърде клиширано Предлагаме ви нещо нестандартно султанатът Оман, който се намира на юг от ОАЕ и е истински рай. Температурите през януари там са между 18 и 25 градуса – идеално време за приключения на открито.

Стари джамии и средновековни крепости, плажове със златен пясък, оживени сукове (пазари) и оазиси. Голяма част от историческите обекти на територията на Оман са под закрилата на ЮНЕСКО. Жителите на страната са запазили обичаите си и старинните си традиции.

Столицата Мускат може да ви заплени с крепостите Mirani и Jalali, както и със замъка Jarbin, от чиято най-висока кула можете да се насладите на величествена гледка към планината Хаджар. Оман е истински приказен и вълшебен – говори се, че именно там е роден Синбад Мореплавателят…

Дестинация 4

Халщад

Като картичка. Коледна, пролетна, есенна… това малко градче насред австрийските Алпи е толкова живописно, че всяка негова снимка е подходяща за Instagram. Великолепно, китно, малко и уютно – Халщад е великолепен избор за януарска почивка. Покривите на града и планините около езерния град ще са покрити със сняг, а тълпите туристи, които го посещават, няма да ви пречат (защото Коледа и лятото са най-предпочитани от тях).

Халщад става особено популярен през 1997 година, когато ЮНЕСКО го обявяват за част от световното и културното наследство. Няма как да не сте виждали Халщад поне веднъж в Instagram, Pinterest или Facebook. Той е обявен за най-инстаграмския град в света, а в Китай дори искат да построят негов град близнак. Със само 780 постоянни жители, този малък град посреща по около 10-30 хиляди туристи на ден…

Ако случайно ви доскучае в Халщад, в което се съмнявам, то винаги можете да отскочите до не по-малко красивия Залцбург, който се намира само на 50 км.

hallstatt

Количка