Коледни Базари

Най-добрите коледни базари по света

Всяка година през декември духът на Коледа витае навсякъде по света – всички празнуват – по грандиозен или по по-традиционен начин. Празнично осветени градове с блестящи и цветни светлини, величествени коледни елхи и различни декорации са наслада за очите и душата. 

Няма нещо, което да не може да откриете и да купите на базарите, към които отправяме поглед днес. Те предлагат разнообразни коледни вълшебства, които се грижат празничният ви дух да остане светъл и да не ви напуска. 

Christmas

DRESDEN, GERMANY - NOVEMBER 26:  A giant Christmas pyramid spins at the illuminated Dresdner Striezelmarkt Christmas market on November 26, 2010 in Dresden, Germany. The Striezelmarkt claims to be Germany's oldest Christmas market and dates back to 1434. Christmas markets have a long tradition in Germany and usually sell gluhwein, Christmas decorations and ornaments, sweets and sausages.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Коледни Базари

1. Striezelmarkt в Дрезден

Коледният базар в Дрезден се счита за първият коледен базар в света, основан през 1434 г. Един от най-добрите и най-популярни в Германия, Striezelmarkt  е място, на което всяка година хора от различни части на света се стичат, за да се насладят на красивия празничен град и великолепните атракции за малки и големи. 

Гостите на базара могат да се насладят на традиционните местни ястия, различните празнични деликатеси и неповторимата немска плодова торта, за която сме сигурни, че сте чували, защото това е дрезденският бестселър, обичан от всички. Коледният базар Striezelmarkt се провежда ежегодно – включете го в списъка си с дестинации, които задължително да посетите!

Коледни Базари

2. Коледният базар в Страсбург, Франция

Той е един от най-старите и най-посещавани базари, безспорен източник на коледен дух и вдъхновение. Провежда се всяка години в бляскавия френски град, във величествената катедрала Нотр Дам, която всеки път оставя без дъх своите посетители. 

Целият град Страсбург е осветен от красиви и разноцветни светлини, които са празник за очите. Коледният базар се основава на елзаските традиции и поставя своето начало през далечната 1570 г. Базарът е домакин на повече от 500 интересни събития, на които можете да се насладите, докато хапвате вкусни сладкиши или пикантен хляб, които се предлагат единствено тук. 

France

Коледни Базари

3. Коледният базар в Загреб

Коледният базар, който се подготвя в столицата на Хърватия Загреб, е смятан за един от най-добрите в света. Базарът е разпръснат по улиците около площад Йелачич и предлага разнообразие от интересни атракции – резба на ледени скулптури, ледена пързалка, барове, няколко музикални сцени, улични сергии за храна, танци, пеене и много други забавления за деца и възрастни, съхранили вярата си във вълшебния дух на Коледа. 

Пазарът включва Fuliranje – пространство, посветено на правенето на всичко, което душата ви пожелае. Акцентът на този пазар е веселият коледен трамвай, който вози децата по главните улици на града с Дядо Коледа и неговите малки елфи. 

Коледни Базари

4. Коледният базар в Будапеща, Унгария

Коледният базар в Будапеща е сред 15-те най-добри коледни базари в Европа и се провежда всяка година на площад Vorosmarty в центъра на града. Това е най-зрелищният коледен базар е света и си заслужава да бъде посетен. 

Градът се превръща в хипнотизираща страна на чудесата с причудливи къщички, разположени по улицата заедно с повече от над 100 дървени сергии. На Бъдни вечер вкусният аромат на канела, вино, медени бисквити и печени кестени изпълват градския въздух. Посетителите също имат възможност да опитат традиционните деликатеси на това място – не изпускайте свинския джолан със зеле. 

Bazaar

Коледни Базари

5. Коледният базар в Копенхаген, Дания

Този коледен базар се провежда в скандинавски стил в градините Тиволи. Пътеките на парка са изпълнени с улични сергии, предлагащи уникални стоки. Може да откриете различни декорации, играчки, а топлите напитки ще ви  стоплят в студеното време. Гостите на базара могат да изживеят истинска Коледа в скандинавски стил: дървени къщички, декоративни чаши, вълшебни камбанки и покрити със сняг коледни елхи – цялото това очарование е събрано на Коледния базар в Копенхаген. 

Посетителите дори имат шанс да се срещнат с елените на Дядо Коледа. И тъй като базарът се провежда до голямо алпийско село, което също предлага интересни занимания – любителите на зимните спортове могат да покарат ски, шейни или да се насочат към други снежни забавления. 

Коледни Базари

6. Чикаго, Илинойс - Christkindlmarket

Този коледен базар се управлява от German American Services в Чикаго, САЩ. Носи немските традиции и култура, вплетени в едно, което го прави един от най-добрите коледни базари в света извън Европа. За първи път стартира през 1996 г. и оттогава носи името си на най-впечатляващата и популярна атракция не само сред туристите, но и сред местните жители. 

Посетителите могат да се насладят на традиционен немски братвурст, докато се наслаждават на плодовия gluhwein и отпиват от характерните за района бири. Деликатесите, които трябва да опитате тук, включват щолен, хрупкави вафли и картофени палачинки. 

Chicago

Коледни Базари

7. Коледният базар в Швеция, Стокхолм

Това е един от най-известните коледни базари в Швеция, който се провежда всяка година в Стария град. Районът около площад Stortorget е заобиколен от така известните червени сергии, на които се предлага разнообразие от шведски деликатеси, сред които различни пушени колбаси. 

Докато сте на този пазар, може да обмислите закупуването на типични за Стокхолм декоративни произведения на изкуството и други красиви украси, които да отнесете у дома като сувенир или като подарък за своите близки след почивката в Европа. 

Коледни Базари

8. Коледен пазар в Бат, Англия

Считан за един от най-големите коледни базари, избран за най-добър коледен базар на 2022 г., Коледният базар в Бат привлича хиляди посетители всяка година. Той е магическо и зрелищно зимно изживяване, включващо стотици дървени къщички, разпръснати из криволичещите улици на града. Този пазар запазва своята индивидуалност, като стриктно поддържа традиционната британска тема. 

Тук човек може да се отдаде на колекционирането на интересни занаятчийски продукти, да опита вкусните ароматни супи и да се наслади на прясно приготвените палачинки и шотландските стек бургери. Препоръчваме ви да опитате от най-доброто греяно вино, направено от местни сортове. 

England

Коледни Базари

9. Коледният базар в Хонконг

Едно от най-великолепните изживявания на коледен базар, на което може да се насладите, е посещението на Winterfest, който се провежда в Хонконг всяка година на Бъдни вечер. Може да наблюдавате интересната симбиоза от западни и източни коледни традиции, които се преплитат и допълват, за да създадат облика на Коледния базар. 

Той се провежда на Open Piazza, който разкрива великолепна гледка към красиво украсените небостъргачи и други бляскави коледни илюминации. Задължителното традиционно коледно ястие на този базар е Congee, кoeто представлява супа с ориз, подправена с ароматен пилешки бульон. Човек трябва да помисли за удължаване на престоя си на това място и посрещането на Новата година, защото със сигурност ще бъде свидетел на грандиозен спектакъл от фойерверки. 

Коледни Базари

10. Коледният базар в Брюксел

Това е един от най-впечатляващите и най-добри коледни базари в Европа за 2022 г., който се провежда по улиците на града, водещи до Place Sainte Catherine и Grand Palace. Tози коледен базар разполага с повече от 200 сергии, на които ще откриете интересни местни занаяти, печива и сладки. Базарът разполага с ледена пързалка с дължина 200 фута, на която може да се пързаля всеки посетител. 

Гостите на базара могат да се насладят на емоцията на впечатляващото виенско колело, осветено с над 18 хиляди блестящи светлини, които са удоволствие за очите. Освен колелото гостите ще се наслаждават на чаша греяно вино около 22-метровата елха, която е акцент на базара. 

Bazaar

Коледни Базари

11. Коледният базар в Прага, Чехия

Популярна през Средновековието като „градът на 100-те кули”, Прага е своеобразен музей на открито. Точно заради това е и една от най-впечатляващите и предпочитани локации, когато се чудим къде да прекараме Коледа. Всеки може да открие нещо за себе си – хармония от вкусове и настроение, единство на златното наследство и разнообразното съвремие. Световноизвестните коледни празненства не са единственото любимо дългоочаквано събитие, което ще краси чешката столица. Главните базари с коледни сергии са разположени около площад Венцеслав и площада на Стария град, който е и най-красивият. 

Там огромно коледно дърво осветява центъра на площада, а около него гостите на базара могат да пазаруват от стотици дървени щандове и бараки, пълни с красиви занаятчийски произведения и чешки специалитети – играчки от дърворезба, плетени дантели, сладки с джинджифил, наденица, изпечена на барбекю и горещ пунш с подправено вино. Градчето е толкова приятно оживено, а навсякъде градски музиканти и местни хорове се грижат за доброто настроение на посетителите.

Количка