Music

Музиката и какво не знаем за нея?

Тон, ритъм, динамика, тембър – музиката може да се обясни научно и логично,но кому е нужно?

Музика от гръцки – „изкуството на музите“. Едно от най-древните изкуства, познати на човека, което и до днес не може да се датира с точност. Ние ще го кажем така – винаги е имало музика и винаги ще има. Но какво не знаем за нея? Събрали сме за вас интересни факти за музиката, които ще ви изумят, учудят или просто ще ви накарат да се усмихнете. И да пуснете любимата си песен.

Сърдечният ни ритъм се „нагажда“ по музиката, която слушаме

Научно доказано е, че музиката променя сърдечния ни ритъм, кръвното налягане и дишането ни. Хората, които са музикално грамотни, автоматично „се настройват“ по музиката, която слушат. Онези от нас – аматьорите, просто променяме ритъма на тялото си, когато слушаме любима песен.и един ден ще бъде насочено в тази сфера.

Ушно червейче или „тази песен ми се е забила в главата“

Когато си тананикаме непрестанно песен, тов всъщност е „когнитивен сърбеж на мозъка“. Можем да се отървен от него като се опитаме да си спомним края на песента, а не само нейният „зарибяващ“ припев.

Любимата песен

Любимата ни песен се аганжира с настороението ни на база емоционално възприятие. Независимо от предпочитанията ни и музикалните тенденции, винаги ще избираме любимата си песен на база емоционалното ни състояние и как я свързваме с контекста на живота си.

Допамин

При слушането на музика се отделя допамин в мозъка. Същото, което се случва по време на секс и оргазъм или просто, когато сме щастливи. Всъщност „настръхването“ при слушането на любима песен е именно това – биохимична реакция на организма.

Максимализъм

Интересен факт е, че ако слушате любимата си музика, докато тренирате, физическите ви показатели ще се повишат и тренировката ще е по-успешна. В същото време обаче силната музика ви кара да пиете повече алкохол и по-бързо… Дискотеките отдавна са открили този факт.

Музиката е като храната

Както тялото ни се нуждае от храна, за да оцелее, така и мозъкът ни се нуждае от музика, за да живее. Слушането на музика позволява да се освободим от eмоциите си и да си отпочинем.

Цветята обичат класика

Както бебето в утробата на майката се развива по-добре при слушане на класическа музика, така е и научно доказано, че растенията растат по-бързо, ако слушат класика.

Парадокс

Лео Фендер, известният създател на електрическата китара Telecaster и Stratocaster, не е умеел да свири на китара. Парадоксално.

Life

Количка