Maria

Какво знаем за:

Мария Илиева

Цял живот си припявам „мен, ако нямаш, значи нямаш нищо“ на Мария Илиева, а едва преди няколко месеца се запознах с нея. Поводът не е списанието и това интервю, а друг проект, в който тя участва и пътищата ни се пресичат. Снимаме в студиото на Костадин Кръстев-Коко. Обстановката, както винаги, е лежерна, забавна, всички работят в синхрон.

Мария е в гримьорната с екипа си и се подготвя, а аз нямам търпение да се запозная с нея. И тогава влиза в стаята…

Веднага забелязвам две неща – наистина има великолепна коса и заразяваща усмивка, която обича да използва. Дисциплинирана и изключителен професионалист, тя говори с целия екип на един език – от стилиста и гримьора, през фотографа, та чак до оператора и режисьора. Знае как да застане и накъде да погледне. Колкото и дубъла да я накараш да направи казва „Добре“ и започва отначало с усмивка.

Ilieva

Смее се високо, пее, през цялото време разказва вицове и смешки, закача се с всички и не се уморява да стои с часове в тясна рокля и ултра високи обувки на ток. Преоблича се за секунди и вече е в ново амплоа. 

И така няколко пъти. Все с усмивка. Има едни такива жени, които влизат в стаята и завладяват всичко и всички в нея. Странно, но факт, те всичките се казват Мария. А днес оставяме да завледее и вас, единствената Мария Илиева.

Казват, че всеки има по една Мария в живота си. Аз имам няколко. Историята пък познава не една жена с това име. А всички те са две неща – силни и достойни. Какво е да си Мария Илиева и вече името ти да е записано в историята?

Благодаря за отношението към мен! Тепърва ще разберем дали ще присъствам трайно в историята, пожелавам си го, това би означавало, че музиката ми има потенциал за безвремие. Велико е изкуството да надживее артиста. Иначе да съм Мария Илиева – с този живот и опит е най-разкошното сбъдване, за което бих могла да мечтая. Имам всичко и живея щастливо!

Вярвам, че твоите хитове са вечни, разказват истории за любов, а тя просто винаги е на мода. Как се създава такава песен? 

С искреност и посвещение. Публиката усеща чистотата на енергията и мислите, втъкани в изкуство и именно това й въздейства и я привързва. Например песента ми „Любов“ бе вдъхновена от любимия ми мъж, дечицата ни и щедрата обич на Бог. 

За създаването на „Ако Утре Няма Днес“ с Миро отново най-скъпите ни хора ни окрилиха да разкажем за любовта и умението да я изразяваме разбираемо, навреме. Да не отлагаме за утре, защото може да ни няма. Тези теми наистина са вечни.

Как се “храни” душата на твореца? Как се презареждаш след участие? От къде най-често черпиш вдъхновение за нови проекти?

Погледът на любимия човек, смеха на децата ми – това е достатъчно, за да ме презареди и изпълни с енергия и жажда за покоряване на нови върхове. А пълните концертни зали са най-добрата обратна връзка и вдъхновение за нова музика!

Story

Как се “храни” душата на твореца? Как се презареждаш след участие? От къде най-често черпиш вдъхновение за нови проекти?

Пиша го сама – и го пиша в момента. Също и го изпълнявам

Като артист си обличала какво ли не, превъплъщавала си се в различни образи, променяла си стайлинга си през годините – но коя е любимата дреха в гардероба на Мария, в какво се чувстваш “себе си”?

Със сигурност малката черна рокля е мой верен спътник през годините. Имам поне 30 такива в гардероба си.

Казват – “Дай на една жена правилните обувки и тя ще покори света”. С кои обувки най-лесно се катерят музикални върхове?

За обувките се доверявам изцяло на стилиста ми Боян Кузески. Дали е за покоряване на музикални върхове или преход в планината, той винаги е на точното място с точното решение (смее се).

На път за важна среща, запис на нова песен или просто старт на пътешествие – стоиш в задръстване в колата, насред София – какво звучи по радиото?

Много зависи от ситуацията – често слушам новите албуми на любими RnB, соул, джаз изпълнители; ако моят любим и децата са в колата, е много вероятно да “дъним” Rammstein; обичам и да се информирам за новите музикални тенденции с радиостанциите за съвременна българска и световна музика.

А обичаш ли тишината? И кога?

Много! Обичам да е тихо след концерт, по време на разходка и сутрин рано. Тишината ме зарежда.

С каква музика възпитаваш любов към това изкуство у децата си? Слушат ли те твоите песни?

Music

Пускам им всичко, което намирам за качествено, и ги насърчавам сами да формират музикалния си вкус. И двамата са фенове на твърдия рок и пеят метъл песни с пълно гърло, но Александър като по-голям изразява и предпочитанията си в други стилове – Дара и Молец, например, са му любимци. А на моята музика са най-големите фенове и първи слушатели! Задължително им пускам всичко ново, което предстои да издам и съм щастлива, когато имам тяхното одобрение. 

Където и да отидеш, всеки те разпознава, но има ли моменти, когато искаш да се “скриеш”? Ако да – то къде отиваш тогава?

Моят втори дом – САЩ е любимото място за почивка, работа и спокоен живот. Имам среда, приятели и съмишленици, които ми създават усещане за дом и професионална реализация. Харесвам вечното лято на Маями, вечерите в центъра на Чикаго и разкошния залез на Сан Франциско.

Кое беше последното парче, което си тананикаше? Сподели ни го.

С Миро:

За теб вярвам, за теб чаках и със затворени очи те познах. За теб се боря,  за теб се моля и ако имах само днес, обичам те.

Успялата жена е величествена, но понякога и плашеща за околните – каква е цената на успеха?

За всеки траен успех седи много дисциплина, труд и постоянство. Не мисля, че хората със самочувствие се плашат от мен, по-скоро са респектирани, което е нормално. И аз изпитвам възхищение към успелите и уважавам личността и постиженията им.

Предстои ти национално турне – след толкова време на сцената, има ли я още еуфорията, когато стъпваш за първи път на нея и виждаш цялата си публика на крака да те очаква? Какво си мислиш в този момент?

Много се вълнувам, че тази есен ще направя национално турне, което кръстих на едноименната ми песен “ЛЮБОВ” в 13 български града! За пръв път ще правя такъв тип концерти в зали в по-малките градове на страната – Видин, Монтана, Враца, Сливен, Ямбол… 

Разбира се, няма да пропусна и по-големите, а грандиозният финал ще бъде на 06.12. в Зала 1 на НДК. Предишното ми турне беше през 2019 г. и страшно ми е домъчняло за този тип срещи с публиката – на голяма сцена, с голям бенд, с мултимедия и сценография. 

Стартираме през октомври и нямам търпение да се видим! Билетите вече са в продажба, а всички дати и градове са публикувани в социалните мрежи.

Work

Казват че всеки изкачен връх е първото стъпало от изкачването на следващия – какви са новите върхове пред теб?

Тази година е една музикална вихрушка, което ме зарежда безкрайно и ми дава крила! Освен турнето ми през есента, ставам треньор в десетия юбилеен сезон на “Гласът на България” – голямо удоволствие и вълнуващо предизвикателство за мен. Чакам с нетърпение срещите ми с талантливите певци и с радост ще приветствам тазгодишния победител в моя отбор . Работя и по нов албум – в момента записвам и отсявам идеи, ще се радвам догодина да го представя.

Освен за хиляди млади момичета у нас, ти си и прекрасен role model и за по-зрелите жени и доказателство, че успехите – професионални и лични – нямат възраст. Какво е посланието ти към всички жени, които четат тези редове?

Сияйте, бъдете смели, обичайте, мечтайте. С годините животът става по-смислен и вълнуващ! И най-важното – бъдете здрави!

Количка