Как да изживеете „неговия” Маракеш днес?

Преди Маракеш всичко беше черно“, казва Ив Сен Лоран. „Този ​​град ме научи на цветовете и аз прегърнах неговата светлина, неговите нахални смеси и пламенни творения. Когато открих Мароко, разбрах, че собственият ми хроматизъм е този на мароканските кафтани, зелиги, зуаци (живопис върху дърво) и джелаби (традиционни носии).“

Да, Маракеш е луд, шумен, шарен, прашен и хаотичен – град, който оставя ярки впечатления и трайни/ незабравими спомени. Животът в Маракеш се крие в тесните улички. А те са изпълнени с безкрайни редици от щандове, предлагащи ръчно изработени фенери, цветни бродирани тъкани и изрисувани туристически сувенири. Пазарите са отрупани с плодове, билки и ядки. Уханието на подправки се носи из древната Медина.

Travel

По криволичещите алеи отекват различни и интересни звуци от биенето на кожа, коването на метали, бръмченето на багрилните машини, подвикването на продавачите, агитиращи туристите да купуват. 

Но ако има нещо, което наистина впечатлява, то това със сигурност са цветовете: розовата охра на 800-годишните стени на града сутрин; зелените и сини багри, които са като излезли от картина на Матис – в многобройните градини привечер; десетките ярки цветове по щандовете на пазарите; слънчогледовожълтото и океанскосиньото по дамските кафтани.

Да, сигурни сме, че именно тези наситени цветове повлияват и на един от най-известните поклонници на града – Ив Сен Лоран, и му помагат да се отклони от черното, синьото и бялото, които доминират в модата от възхода на Шанел. 

И тази любов се оказва взаимна – без съмнение Маракеш също обича Сен Лоран. Да се ​​разхождате в Стария град, където е бродил Ив, означава да изпитате това, което толкова го е възхитило. Любовта на мароканците към цветовете е навсякъде – от занаятите до развяващите се джелаби (роби с качулка, бел.ред). Медината е мозайка от шарки: цветни редици от бабуш чехли със заострени връхчета, богато украсени като за изложба сладкиши, преплитащи се декорации в килими и мозайки от плочки. Най-голямото вдъхновение на дизайнера през годините е именно Розовият град.

А ето как да изживеете „неговия” Маракеш днес:


Fashion First! Музеят на Ив Сен Лоран в Маракеш

Наследството, пазено тук, е съкровищница, която ни позволява да открием творческата вселена на Ив Сен Лоран – оригинални скици, работни листове от ателието му, табла за колекции, снимки и видеоклипове от шоута, тетрадки на клиенти (по модел или по клиент), прес изрезки, но най-вече прототипи на приказни, неземни тоалети, които спират дъха и карат въображението ни да лети до небесата.

Тази изложба е повече от ретроспекция, защото представя някои от фундаменталните творения на Ив Сен Лоран. Изложените произведения са представени на черен минималистичен фон, което допълнително усилва ефекта от постигнатата от Лоран вселенска хармония на цветове, форми и силуети.

За любителите на модата колекцията облекла заедно със завладяващи аудио-визуални елементи – скици, снимки, филми, гласове и музика – представляват своеобразен интимен диалог, който разкрива творческия процес на дизайнера и ни кани в неговия свят.

Fashion


Вдъхновението: Jardin Majorelle

Построена от художника и запален колекционер на растения Жак Мажорел и реставрирана и засадена отново от Берже и Сен Лоран, градината от два и половина акра съдържа около 200 разновидности на растения, включително бугенвилия, която Сен Лоран използва в своите дизайни, и повече от 20 вида бамбук. За допълнителен цвят Лоран добавя ярко боядисани саксии сред зеленината.

В студиото в стил арт деко на Jardin Majorelle, боядисано в електриково и кобалтово синьо, известно като bleu Majorelle, се помещава Берберският музей, първият в Мароко, съдържащ частната колекция от местни бижута, костюми и тъкани, натрупани от Пиер Берже и Ив Сен Лоран през годините. Колекцията от над 600 предмета от региона, простиращ се от Риф до Сахара, свидетелства за богатството и разнообразието на една процъфтяваща култура.

Музеят се фокусира върху знанията, които са били предавани чрез предмети, използвани както ежедневно, така и за церемониални цели. Накитите, които изразяват племенната идентичност и социалния статус на жената, която ги носи, също са изложени на видно място заедно с дрехите и аксесоарите.

Стая, посветена на костюми, оръжия, тъкани предмети, килими, украсени врати и музикални инструменти допълва изложбата. Днес с около 600 000 посетители годишно Jardin Majorelle е едно от най-популярните места в Мароко.


Живот в парка: градините Менара, Агдал и Le Jardin Secret

През ранните си години в Маракеш Сен Лоран и Берже следват местната традиция и се излежават на килими, пият чай и прекарват мързеливи следобеди в сянката на палмите, плодовите и маслиновите дървета на Jardin Menara – парк от 220 акра, който датира от XII век и е един от многото в града.

Докато килимите и чайниците са по-рядко срещани днес, Менара остава особено популярен през уикендите и предлага зашеметяващи гледки с изглед към Атласките планини. Още по-големите градини Agdal (agdal означава „оградена ливада“ на берберски) датират приблизително от същото време, но се простират на близо 1000 акра.

Secret

Разположени на територията на Кралския дворец, те са отворени за посетители само два пъти седмично – в петък и неделя – и само когато кралят на Мароко отсъства. 

Ако не ви се излиза от Медината – можете да опънете своето килимче и да изпиете чаша ароматен чай в Le Jardin Secret. Скътанa зад стени от 30 фута на Rue Mouassine в Медината – тайната градина на Маракеш е място, където можете да избягате от шума и суетата на пазара и да намерите убежище в тихите градини на един от най-големите и най-стари риади в Маракеш.


Цветен калейдоскоп: пазарите

Най-добре/ най-хубаво е да се скитате безцелно из лабиринта от тесни улички и да позволите на сетивата ви да ви водят. Намерете цветни марокански килими в La Criée Berbère или изтънчени бижута в Souk des Bijoutiers.

Кой може да устои на ярко декорираните чехли в Souk des Babouche? Други пазари предлагат поглед към традиционните производствени процеси на занаятчийски стоки. Гледайте как майстори изработват метални съдове в изпълнения с атмосфера пазар Souk Haddadine. Разберете древните процеси на боядисване на вълна в Souk des Teinturiers. Слушайте ритмичното биене на кожа в Souk Cherratine.


Денонощно парти:
Jemaa el-Fna

Енергичното, голямо и туптящо сърце на този цветен град всеки ден придобива характера на средновековен фестивал. Укротителите на змии, акробатите и музикантите на площада, включен като шедьовър на устното и нематериално наследство в списъка на ЮНЕСКО, очароват Сен Лоран, когато пристига в Маракеш. Много малко се е променило оттогава – снимките на младия дизайнер в Джемаа ел-Фна лесно биха могли да бъдат пресъздадени и днес.

Широкото и  шумно място оживява по здрач, когато щандовете за храна са са препълнени, а вкусният аромат се носи над продавачите, предлагащи фреш от екзотични плодове или купички с охлюви в пикантен бульон, печени наденички мергез и други вкусни ястия. Именно тук – в Маракеш – сред ароматите и уханията на Медината се ражда идеята и за известния/ емблематичния парфюм Опиум. 

„Добрият парфюм е като хубав спомен. Връща ви обратно в определено време и място.”

Сигурна съм, че винаги ще искам отново да се върна в Маракеш….

Jemma

Маракеш е сърцето на мавританската архитектура и култура. Дизайните, които създават в Хиралда, в Севиля и Алхамбра, в Гранада – започват живота си тук. Джамиите, гробниците и дворците могат да се похвалят с майсторството на сложни мозаечни фасади, гипсова мазилка и изящни тавани от кедър.

Не пропускайте да посетите:

  • Двореца Бахия – един от най-добре запазените исторически обекти в Маракеш;
  • Медресето Али Бен Йосеф – най-интересното място в Маракеш откъм архитектура и дизайн;
  • Гробниците на Саадитите заедно със залата с 12-те колони, смятана за връх на мароканската архитектура;
  • Руините на дворец Ел Бади – пример за традиционна мароканска архитектура и свидетелство за отминалото величие на династията на Саадитите;
  • Джамията Кутубия, издигната през XII век от Алмохадите – мюсюлманска берберска династия на власт по онова време.
Количка