Make Love

Make Love Not War

Мир, любов и музика или секс, наркотици и rock’n’roll

Август 1969, Бетел, Ню Йорк. Поредното Лято на любовта, завладяно от свобода и хубава рок музика. Музикалният фестивал Уудсток започва като кампания за събиране на средства за строеж на звукозаписно студио в Ню Йорк. Преминава като апел срещу войната и повика на любовта. И се превръща в история…

Хипи движението се заражда през 60-те години на XX век като контракултура на войната във Виетнам. Цяло едно поколение млади хора се обединява около идеята за мир. Разбира се това е подправено с много свободен секс, голяма доза наркотици и велика музика. Те садят цвета, живеят просто и природосъобразно, вегетарианството е модерно, а свободата на словото и любовта са основен принцип на движението. 

Хипитата диктуват модата на цяло едно поколение – ярки дрехи, множество бижута, цветя в косите, скъсани дънки, индиански мотиви и много голота. Вдъхновяват се от шаманството, източните религии и мистиката. Гледат отвъд реалността на войната, обикновено чрез пушене на трева и обилно количество LSD.

Beatles, Боб Дилън, Rolling Stones, Led Zepelin, Джанис Джоплин, Джими Хендрикс, Джо Кокър – всички те са във вихъра си. Някои от тях се качват на сцената на първия Уудсток фестивал. Организаторите очакват 30-50 000 души през трите дни на фестивала. Във фермата, в която се провежда събитието, накрая идват 500 000 души.

Тридневната феерия от музика и любов, преминава без насилие и само 3 смъртни случая – 1 свръхдоза, 1 спукан апендикс и 1 пневолно прегазване с трактор. 500 000 души пеят като едно с Ричи Хейвънс. Спят под звездите и правят любов. Вероятно много от следвоенните бебета са заченати именно на Уудсток. Музиката винаги е била обединяващата сила за големите културни течения в историята. Рок енд ролът събира в прегръдката си децата на Любовта. Големите имена пеят за нея под звуците на китарите си. Beatles изпяват своята All you need is Love през 1967 година и всички я пеят в екстаз. Love, Love, Love

Символът

Хипи движението „открадва“ знакът на пацифизма или познат още като CND symbol. Дело е на британския артист Джералд Холтъм, създаден на 21 февруаруи 1958 година за Кампанията за ядрено разоръжаване (Campaign for Nuclear Disarmament). Езотериците го обявяват за вдъхновен от руната на смъртта, но всъщност е графична игра между буквите CND.

Символът започва да обикаля света, след като през 1958-ма се появява на протестния марш в Лондон срещу ядрените оръжия. Мартин Лутър Кинг го пренася в Америна, а след това ипитата го превръщат в своя запазена марка, носейки го върху тениските си в стотици цветове, на верижки около врата си или като татуировка. Джералд Холтъм никога не патентова символа, за да може да бъде използван свободно от всеки човек по света. 

С приключването на войната във Виетнам през 1970-та хипи движението малко по малко залязва, но неговата философия е жива и до днес. Любовта е в основата на всичко, а мирът е постижим.

Symbol

Количка