Negresco

Летни Пътешествия

Лято като никое друго на Ривиера като никоя друга

Изключително важно е да живеем с нагласата, че всеки ден е ново поле за пътешествия, че всяка следваща година е наш подарък от време, в което да се наслаждаваме и да опознаваме себе си, че всяко лято ще бъде още по-хубаво от предишното.

И повярвайте ми тези мисли се сбъдват. Такъв е лайтмотивът на французите и тяхното dolce far niente идеално се е превърнало в емблематичното art d’vivre. Разбира се, не всичко в живота е хубаво кафе, топъл кроасан и вино от добра реколта, но ако не си ги подаряваме поне през лятната отпуска, то кога ще им дойде времето?

Френската Ривиера има какво да ви предложи във всеки сезон. Тя е историческа арена на големи войни, но и на шеметни любови, а нас вторите винаги са ни вълнували повече. След почти шест години живот в този регион, уверявам ви всеки ден има  ново да се открие и старо да се преоткрие. 

Френската Ривиера ще ви омае с уникални плажове, богата природа, дълга и добре пазена история,  малки магазинчета и уютни ресторанти, безбройни замъци и мащабни партита. Затова и този месец съм ви приготвила идеален маршрут, по време, на който да опознаете и себе си и света, и не само да можете да срещнете любовта, да задълбочите вече срещнатата или просто да се научите още по-добре да обичате себе си!

Да тръгваме!

Пътешествието в масовия случай започва с кацане в Ница. Препоръчвам настаняване в типичен красив апартамент с огромни френски прозорци пред хотел. Без да губите време в разопаковане, просто нанесете слънцезащитния крем, облечетете ленен сет и бързайте да събирате слънце и спомени по време на задължителната разходка по крайбрежната ивица La Promenade des Anglais. 

Докато отпивате най-доброто розе, ще забележите розовия купол на най-известния Ривиерски хотел, за който трудно ще намерите резервация в близките година-две, но пък можете да се порадвате на плажната му част. 

Може би се досещате, че говоря за хотел Негреско. Мястото, в което Фиджералд написва “Нежна е нощта” А когато наблюдавате залеза на метри от него, ще усетите колко е лесно да се вдъхновиш и да напишеш шедьовър.

На Ривиерата розето е емблема. То е запазена марка за региона и определено вкусовото разнообразие на това винено изкушение е огромно. Дори да не си специалист, ценител, а да си просто обикновен винолюбител, дегустацията ще ти се стори уникално изживяване. Препоръчвам ти да го направиш със стила на Коко Шанел. За целта трябва леко да се отдалечите от Негреско по посока планината, но не и от историята му.

Бързо ще усетите, че на Ривиерата връзките се преплитат. През 20-те години на миналия век богатата американка Ирен Брец е била собственичка и на хотел Negresco, и Château de Crémat, където организира шумни партита, на които именно Габриел Шанел е звездата. Според една версия Коко Шанел е видяла кръстосаните букви C точно в логото на шатото. 

Кръстосаното „С“ – емблемата на шатото – се среща навсякъде и е невъзможно да не го забележите и вие. Според версията, именно тук Шанел ги харесала и попитала нейната приятелка Ирен Брец дали може да се използва, приятелката не отказала. Коко първа регистрира логото, поради което замъкът вече не може да го поставя на продуктите си, емблемата остава само в имението.

Negresco

След години на разруха и финансови неуспехи, Château de Crémat възвръща цветовете си. Thomas Derichebourg, внук на основателя на едноименната индустриална група, отделя огромни средства за възстановяване на сградата, която се рушеше. Сега Шатото произвежда 25 000 бутилки всяка година, всичко по технология и с уважение към местните традиции.

Преди повече от сто години Коко е била вдъхновена от Château de Crémat, а сега то от нея. Независимо от съмненията в истинността на историята около логото, тази легенда е от полза за шатото, което не спира да има посетители. За да подсили усещането за Коко, през 2018 г. новият собственик на имението придобива всички мебели на търг от прочутия й апартамент в хотел Риц в Париж. 

Габриел Шанел живее в Ritz Paris повече от тридесет години, декорирайки огромния си апартамент с любимите си мебели и предмети през годините. Два фотьойла, единият от които все още носи следите от краката на дизайнерката, другият -бил предназначен за котката й. Нейното легло. Всичко сега е в Château de Crémat. Сякаш си и на гости.

Гостуване, изпълнено със стил, изчистени линии и качествено вино. Местоположението на Château de Crémat  е идеално за вино. Студеният въздух идва от планината, а горещият – от морето, което някак си е особено добро за узряването на гроздето.

При лошо време или любопитно настроение Ница може и да ти предложи допир до още богато културно наследство. В града работят над 19 музеи и галерии. Ако си фен на изобразителното изкуство, музеите Musée Marc Chagall и Musée Matisse са за теб. Говори се, че тези двамата, художниците Шагал и Матис, по времето, когато са се засекли в Ница, са си менкали гаджетата усилено. Както се казва, разни времена, разни музи. 

Ако искаш да си направиш пълен музеен ден, съветвам те да посетиш и Музея за модерно и съвременно изкуство (МАМАС), който се намира между двата най-големи площади в Ница – площад „Гарибалди“ и площад MASSÉNA, които пък са перфектни локации за кафе-срещи.

За да усетиш плътно Френската Ривиера, след Ница поеми по Променадата, за да се озовеш на най-популярния булевард Le Croisette и се потопи в Кан. И без да е времето на кинофестивала, там всяка крачка е като на кино. А след обяд при Armani, например, можеш да подпалиш колата за вечеря с Сен Тропе. 

Градчето е предпочитана дестинация за усамотение от много популярни личности, но местните са изключително признателни именно на една. Това е Бриджит Бардо, която през 1956 снима именно там филма „И Бог създаде жената“.

Musée

Особено популярна се превръща сцената, в която тя танцува върху стол, изцяло подвластна на музиката. Точно този момент от лентата се нарежда сред едни от най-еротичните сцени в света на киното. Така Сен Тропе става световноизвестен и към днешна дата е посещаван от наистина много божествени жени със и без бански, танцувайки лудо на плажните партита. По-късно Сен Тропе е удобен декор и за забавните комедии на Луи дьо Фюнес, а докато се разхождаш, съм сигурна, че ще си припомниш много сцени от поредицата.

Имам и още една прелестна новина за вас, особено, ако сте изпуснали концерта на Том Джоунс през юни в София, можете да му се насладите на 19 юли и то в рамките на джаз фестивала в Ница. Форумът е стартирал през далечната 1948 и до днес се провежда в специално изграден фестивален град на най-известния площад в града – Massena и това лято ще се вихрят едни от най-обичаните имена на музикалната сцена.

И нека не забравяме, че всичко в живота ни става все по-леснодостъпно. Много трудно нещо или някой влизат в графа специално. Втръснало ми е от статуси в стил «В самолета и първа, и втора класа кацат заедно» Но нали после всеки се придвижва по различни пътища, някои са с приорити вип, други с общия трансфер. След всяко кацане и приземяване животите ни отново се разделят и протичат по коренно различен начин.

Изобщо не искам да звучи тъжно, но отдавна е ясно, че равни възможности няма и че класите винаги ще бъдат не само първа и втора, а безброй. Нашата привилегия е, че за разлика от нашите родители имаме правото да летим докъдето и когато си купим билетите. Адски сладко е да разделяш живота си в глави от полет до полет. Трептенето в стомаха, когато голямата машина набира скорост, гледката през малкия прозорец и пищящите бебета. 

Така започва всяко хубаво пътешествие. В тези с по-евтините билети предлагат дори и томбола към студения сандвич. Независимо дали летите с цел бизнес или плежър, два, три или много повече часа извисяване сред облаците винаги си заслужават. Полетът е време без интернет връзка или време за реални разговори, пространство за хубава дрямка или място за нови запознанства. Време, в което да останеш сам със себе си и своя куфар.

И независимо към коя класа принадлежим, всички живеем във време на свободно летене. Време, в което имаме право на поне няколко места, които да наричаме вкъщи. Разполагаме с неограничените възможности да прекараме рожден ден на един континент и да посрещнем Новата година на друг. Всичко зависи от това докъде се простират мечтите ни, колко модернизирана е мозъчната ни апаратура и с какъв керосин зареждаме съзнанието и действията си.

Summer

Travel

Нека и това лято да изживеем своя лек полет и пълноценно пътуване към дома си и към себе си. Защото един самолетен полет, е всъщност като история за хубава любов. Залепя те за седалката, ушите ти шумят, гравитацията се променя, челото се изпотява, пилотът говори, чуват се леки стенания, а за да запомниш полета, добре е да се появи и тук- там приятна турболенция.

 Хей така да те разтърси, а ако успееш да се сдобиеш и с леко и отпускащо кацане, то това пътуване определено е за теб, а пътят те е научил на нещо дори по време на  чакането по опашките… Превърни и това лято в история като никоя друга.

Реадктор:Елица Стойчева

Количка