Models

Автор: Александра Томова

Красота без пол, без недъзи и без граници

Красотата е като любовта – или те завладява напълно, или още не ти е дошло времето…

Модата и красотата отдавна вървят ръка за ръка. Но нито модата е красота, нито красотата е мода. Две твърде субективни понятия, имащи за цел да ни карат да чувстваме. Защото едното е изкуство, а другото е неговото проявление. 

Красотата и модата ни „залива“ чрез интернет, телевизия, мобилни приложения, всяка страница на модно списание или всяка витрина на магазин. Всеки сезон има нова тенденция и в двете направления, която повечето от нас следват сляпо. Дали ще си направим нов контур на устните, или ще си купим нов чифт обувки.

Новите модни диктатори са готови да използват всичко, за да ви накарат да почувствате изкуствотото им. Не просто да искате да си купите дрехите им, а да ви трогнат, ядосат, възмутят, шокират и развълнуват. За всичко това служи армията от модели, професия колкото желана, толкова и оплювана. 

И докато дизайнерите диктуват модните тенденции, моделите задават стандартите за красота. А напоследък те са нестандартни.

Разнообразието на планетата ни позволява да се открие перфектният “пълнеж” за всяка дреха. Във всяко лице и тяло може да се познае съвършеният завършек за създаването на нова модна икона.

И докато половината свят се кланя на Хадидките, мечтае за живота на Кендъл Дженър или завижда яростно на Кая Гербер, другата половина от света се шокира и впечатлява от нестандартните имена в модната индустрия.

Alexander McQueen и Givenchy никога не са се замисляли за расата на своите модели – бял или чернокож, няма значение за модните гиганти. Шон Рос е албинос от афроамерикански произход. Корици на списания, модни фотосесии за британския GQ, Italian Vogue, i-D Magazine, Paper Magazine и Another Man, участие в музикални видеа на Katy Perry, Beyoncé, Lana del Rey. Липсата на меланин и деформациите по лцето го превръщат в един от най-търсените и скъпоплатени мъжки модели в момента. 

Natural

98 процента от тялото му са пропити с мастило. Рик Генест бе олицетворение на ходещо зомби. Абсолютно зловещ и тотален любимец на Никола Формичети, Zombie Boy е дефилирал за Thierry Mugler, а Lady Gaga е най-големият му фен. (както и ние!) За съжаление, земният му път приключи на 1 август 2018 след инцидент.

Нейното лице не може да остане незабелязано, тя се отличава от всички останали модели и тотално разби представите за красота. За кратко време Уини Харлоу направи истински фурор в модния шоубизнес. „Това е лудост, че хората знаят коя съм”, казва Харлоу. 

„Това е наистина невероятно, от момичето с качулката се превърнах в момичето от билбордовете.”

Уини е първият популярен модел, който страда от хроничното кожно заболяване, наречено витилиго, което се характеризира със загуба на пигментацията на части от кожата. Моделът участва в множество кампании, в които се старае да вдъхне по-голяма увереност на хора, страдащи от нейното заболяване. Уини смята, че обществото трябва да се научи да приема различните, а не да ги кара да се чувстват неудобно в кожата си.

Модата и красотата не се интересуват от недъзи и инвалидност…

Какво значение има точно слухът за модната индустрия според вас? Никакво, отговаряме ви веднага. Найл Димарко е абсолютно глух и абсолютно секси…

Липсата на слух не му пречи да бъде пълноценен човек, политически активист и успешен модел. Найл е първият глух човек, печелил America’s Next Top Model и Dancing With The Stars, а фондацията му Nyle DiMarco Foundation се бори всяко глухо дете по света да получава нужното внимание, грижи и подходящо образование, за да може да живее пълноценно. Поредното живо доказателство, че за модата няма граници.

Beauty

Липсата на крайник също не е от значение за изкуството. Дори напротив, тези „недъзи“, които за повечето са пречка, някои хора ги превръщат в свое предимство и нещо, отличаващо ги от останалите.

През 2014-та Паола Антонини губи крака си в катастрофа, причинена от пиян шофьор. На 23 и в разцвета на силите си Паола отказва да се откаже… и превръща живота си в безкрайна приказка, низ от пътешествия и в момента е един от най-следваните модели в Instagram и social media influencer.

Шок факторът в модата е един от изпитаните похвати за спечелване на публика, почитатели и купувачи. Мелъни Гайдъс определено е шокираща, различна и не влиза в нито един стандарт и рамка за красота. Но пък обожава обектива, както и той нея.

Необичайният външен вид на Мелъни Гайдъс е плод на изключително рядко заболяване – ектодермална дисплазия. 

То засяга косата, зъбите, ноктите, кожата, а понякога и структурата на костите. Дълги години е живяла в депресия, планирала е самоубийство, докато е мечтала цял живот да бъде модел. И желанието ѝ се сбъдва – някои от най-провокативните фотографи откриват у нея „шок фактора“, който я изстрелва на върха. Защото красотата на изкуството е необятна и не може да се побере в граници.

Напоследък Rihanna повдигна въпроса за транссексуалните модели в модната индустрия и тяхното неправомерно “използване” в рекламите. “Аз не правя кастинги за транссексуални жени, както не правя кастинги за хетеросексуални жени. Аз уважавам всички жени такива, каквито са.”

Модата определено няма пол и не се интересува от минаването под скалпела или какво пише в рожденото ви свидетелство. През 2017 година транссексуаленият модел Инес Рау се възкачи на корицата на мъжката библия Playboy, въпреки че някога е била мъж. Azzaro Fashon Show, Balmain Hair Couture Campaign, Loreal Paris са сред успехите на Инес, а предложенията не спират.

Кейт Грант пък е разбила стереотипите като първия международен победител в конкурс за красота със синдром на Даун. Benefit Cosmetics са впечатлени от нея и през януари 2019, привлечени от нейното „желание за живот” и „невероятна енергия” я правят рекламно лице на бранда си.

Модата е без пол, без недъзи и недостатъци, без граници. Тя е просто проявление на човешкия талант и гений и освен да ѝ се насладим и да я оставим да ни завладее напълно, не ни остава друго. И да не забравяме, че красотата е най-субективното понятие на света.

Количка