Зимни Коктейли

Коледа в чаша или 2 рецепти за топли зимни вечери

Този текст е за експериментаторите, за които просто чаша уиски или просто чаша вино е просто… твърде обикновено!

Декемврийска вечер, телевизионна програма, изпълнена с блудкави коледни романтики или „Сам вкъщи“ за 49302 път, отнякъде звучи приглушеният глас на Майкъл Бубле, а с повече късмет – навън се сипе сняг на парцали. Нощта е делнична и крайно студена, а ние искаме да стоплим страстите. Коледа е идеалното време да развихриш фантазията си в кухнята. Това е единственият месец през годината, в който диетите не важат и всичко се лепи на сърцето, а не на бедрата. Тихата музика предполага нещо алкохолно в чашата, а студът навън категоризира промилите. 

За да не се налага дълго време да се чудите какво да си сипете, избрахме за вас две рецепти, от които можете да изберете, но ви препоръчваме да не ги комбинирате. Имаме си цели 7 дни в седмицата – спокойно можете да ги редувате. 

Glass of wine on the table

Coctails

Зимни Коктейли

Греяното вино на баба

Ако си мислите, че австрийците и германците са измислили греяното вино, то баба ви ще ви е много сърдита. Глювайн (Glühwein) е класическата скандинавска рецепта за ароматно греяно червено вино, но тя съществува отдавна по нашите земи, много преди да е станало модерно да се ходи на коледен базар… Който и да е първоизточникът на тази рецепта, ние го поздравяваме. Греяното вино е подходящо за всеки повод – вечер пред телевизора, мразовит следобед в града с приятели, сгряващ край на деня след стотици ски спускания в някой снежен курорт. 

Успешно бори предпразничната депресия, запушения нос и болките в схванатия врат. Класическата рецепта, стара колкото света, предлага използването на хубаво червено вино Бордо. В днешно време предпочитани са по-евтините вина, защото – за съжаление – голяма част от ароматите и качествата на виното се губят при загряването му, но то придобива нови. Ето какво ви е нужно за класически глювайн:

Червено вино – Рецепта:

  • 1 Пръчка канела
  • 2 Звезди анасон
  • Кардамон
  • Карамфил
  • 3 с.л. кафява захар
  • 1 Портокал
  • 1 Ябълка

Не смилайте подправките, оставете ги цели, нарежете портокала и ябълката на кубчета заедно с кората. Всичко се поставя в тенджера и се стараете да не заври. Алкохолът се изпарява на температура от 78 градуса по Целзий, а идеята е да има алкохол в чашата, нали? Консумирайте топло и с мярка!

Winter Wine

Зимни Коктейли

Напитката на кралете

Яйченият пунш е с противоречив произход, но повечето исторически данни сочат, че тази напитка се заражда в Англия още през Средновековието. И тъй като само богатите и знатните родове са имали достъп до мляко, яйца и качествен алкохол, то яйченият пунш е бил за избрани. 

И до днес във Великобритания този коктейл напомня за уюта на коледните празници, сгрява тялото и душата и обещава весели мигове с добра компания. Няма нищо лошо в традициите, но няма и нищо лошо да си „откраднеш“ добри практики от съседните народи. Преди да минем към сармите и боба, можем спокойно да се насладим на аристократичен яйчен пунш в красива чаша. Ето какво ни е нужно:

Напитката на кралете – Рецепта:

  • 6 Жълтъка
  • 2 ч.ч. прясно мляко
  • 1 ч.ч. захар
  • 1 Ванилия
  • 2 Парчета карамфил
  • 2 ч.ч. течна сметана
  • 200 мл уиски, ром или бренди
  • 1 Щипка канела + 1 Щипка смляно индийско орехче

Тук направата е малко по-сложна, но с топлина и подходяща музика може да се превърне в истинско веселие. Сложете млякото на котлона и прибавете към него канелата, карамфила и индийското орехче. През това време разбивате жълтъците и захарта. След като млякото заври, махнете от котлона и го прибавете към яйцата на тънка струя, докато бъркате непрекъснато. Направете същото и със сметаната, която е на стайна температура. Можете да съхранявате яйчения пунш в хладилника и да сервирате във висока чаша с бита сметана и малко канела.

Наздраве!

Royal

Количка