Digital

Автор: Александра Томова

Когато изкуственият интелект срещне красотата.
Какво ще се случи с нас?

Колкото и гръмко да звучи това заглавие, то нещата вече се случват, а естествената красота се губи някъде из фийда на социалните мрежи…

Ако си мислите, че изкуственият интелект или накратко AI е нещо, което ще завладее света някога напред в бъдещето, дълбоко грешите. Всеки ден се сблъсквате с него по собствено желание. Особено дамите. Бюти филтрите в Instagram и Tik Tok са именно това – изкуствен интелект. Той засича чертите на лицето ви и ги подобрява или поне ние така си мислим. Идеята за перфектно мъжко и женско лице според AI е доста по-различна от стандартите за красота, с които сме свикнали през вековете. 

Съвършенство. Перфектна линия на брадичката, напомпани устни, нереалистично гладка кожа, отсечени скули, гъсти мигли, блестящи очи, идеален контур на веждите и разбира се, по-слабо лице от реалността. Най-новият филтър на Tik Tok и Instagram Bold Glamour прави именно това. 

Технологията е дотолкова усъвършествана, че дори и да сложите ръка или предмет пред лицето си, филтърът се запазва. При заснемането на видео също. Дори може да засече повече от едно лице. А при подходящо осветление понякога е трудно да разберете, че изобщо има филтър. И оттам идва проблемът. 

Цяло едно поколение расте, без да осъзнава паралелната (не)реалност, в която живее. Колко пъти сте срещали на живо social media звезди, които нямат нищо общо със снимките си? Или обикновени момичета дори? 

Твърде често. Желанието ни да сме перфектни и всички да ни мислят за перфектни ни подтиква всяка секунда да минаваме снимките си през филтър. Независимо дали ще „пипнем“ малко цветовете, или ще си измайсторим нови форми на тялото. Суровите кадри са все по-неактуални… 

Beauty

Преди години модната индустрия бе причината милиони момичета да мразят телата си, да се подлагат на съмнителни пластични операции, за да приличат на любимите си звезди или страдаха от булимия, за да са размер нула… Днес същите тези момичета страдат от същите тези проблеми просто защото някой използва бюти филтър и ги кара да вярват, че това е съвършенството.

Друг проблем е facе recognition технологията на тези бюти филтри, която безпроблемно и с вашето съгласие събира данни за лицето ви. И може да го пресъздаде с перфектна точност. 

Как ви се струва това?

AI Красота

Британската компания NordChem, която работи в сферата на здравето и красотата, зададе задача на AI приложението MidJourney да генерира изображения на най-красивите мъжки и женски лица в различните страни по света… Ето какво се случи .

Количка