ИЗВЪНЗЕМНИ ПЪТЕШЕСТВИЯ

Автор: Александра Томова
Снимки: Getty Images

Ако пътешествията по планетата Земя не ви стигат, винаги можете да прекосите небето като граница и да се озовете... в Космоса!

Желанието на човечеството да покорява не се е изчерпало с конкистата на Новия свят. И след като на Земята почти не е останало нещо за покоряване, човекът обръща очи нагоре, към звездите. Космосът е голямата мечта на човечеството. Още от древността Вселената и нейните загадки са били яростен обект на желание на хората. Днес, в 21. век, с напредването на технологиите древната мечта за разгадаване на необятната Вселена изглежда все по-постижима. Но пък, ако не можем да я разберем засега, можем „да се разходим“ на няколко километра от Земята.

Може би има нещо общо между парите и Космоса, защото някои от най-богатите хора в света си основават компании за космически туризъм, разработка на ракети и совалки, аеронавтика и т.н. Джеф Безос си има Blue Origin, Ричърд Брансън
– Virgin Galactic, а Илън Мъск – SpaceX. И трите компании се надпреварват в това да осъществят космическия туризъм, наред с изследванията на Космоса, желанието за изпращане на експедиции все по-далеч в Галактиката. New Shepard е ракетата на Blue Origin, с която вече можете да се издигнете над планетата ни и (както обещават) да се насладите на спиращи дъха гледки отвисоко. Пътешествието може и да е за компания –
капсулата, с която ще излетите, разполага с 6 места, всяко с огромен персонален прозорец, от който да гледате отдалечаването от родната си планета. Повече от 1/3 от летателния апарат е под формата на прозорец, така че ако ви разрешат, щракнете някоя снимка. Преди да полетите с New Shepard обаче ще се наложи да преминете през двудневен тренировъчен курс. Ще се запознаете отблизо с техническите спецификации на ракетата, ще преживеете пътешествието си първо в стимулатор, а след това и ще научите най-важните протоколи за безтегловност, за да имате максимално безопасно пътуване.

НО КЪДЕ ЗАПОЧВА ВСИЧКО?

От планините на Гуадалупе, на два часа източно от Ел Пасо. Там е Sit One – базата на астронавтите, откъдето ще тръгнете към Космоса.
До тук New Shepard е с 22 успешни полета от… 22. Т.е. имат 100 процента успеваемост и можете да сте сигурни, че ще се върнете невредими. „Падането“ обратно към земята е обезопасено с парашути, а аварийните капсули са тествани многократно и работят безпогрешно.
New Shepard може да се похвали и със следното – най-възрастният и най-младият човек, които са били в Космоса, са стигнали до там именно с тази ракета.
Това са съответно Уилям Шатнър и Оливър Дамън.

КОЛКО ЩЕ ВИ СТРУВА ТОВА ИЗВЪНЗЕМНО ПЪТЕШЕСТВИЕ ЛИ?

Само $1,25 милиона за място до прозореца. Това е наистина малка сума в сравнение с първия полет, билетът за който е продаден на търг за $28 милиона.
Virgin Galactic са другата компания, която в момента предлага полети до Космоса за обикновените хора. Технологията при тях напомня по-скоро много вълнуващо пътуване със самолет. Spaceflight системата на Virgin Galactic представлява два моторни самолета, скачени за капсула с feather технология. От компанията
обещават огромен комфорт именно защото ще излетите без гърмежи и пламъци. След това посоката е само една – нагоре. Когато дотигнете 15 240 метра, космическият ви кораб се разкача от кораба-майка и ви изпраща извън земната атмосфера, със скорост около 3 и половина по-висока от скоростта на звука.
След около минута двигателят спира и вие започвате да виждате… цветове. Синьо, индигово и накрая мастиленочерно – вече сте в Космоса. Тогава можете да откопчаете коланите и да се насладите на липсата на гравитация. Имате на разположение 17 прозореца, от които да гледате към Земята. След това се връщате у дома. Цялото космическо пътешествие отнема 90 минути, а на твърда земя ще ви очаква Land Rover последен модел, за да ви откара в реалността. Вече можете да се наречете смело астронавт.

Цената на това извънземно удоволствие е доста по-поносима от тази на Blue Origin – едва $450 000. И така стигаме до NASA и SpaceX. Това е нещо като „обществен транспорт“ до Космоса. Тук държавната и частната сила работят заедно за доброто на гражданите. Разбира се, срещу съответното заплащане. SpaceX превозват товари от и до Международната космическа станция от 2012 година, а от 2020 и астронавти и обикновени хора. 

Летателният апарат
се нарича Dragon Spacecraft и побира до 7 пасажери. Компанията на Мъск и NASA Commercial Crew Program обещават космическо пътешествие до ниската околоземна орбита, до Луната и отвъд, каквото и да значи последното… Цените започват от $250 000 за 15-минутна разходка близо до звездите и стигат до $50 милиона за нещо по-дълготрайно и вълнуващо.

Е, КОГА НАПУСКАТЕ ЗЕМЯТА?

Количка