Говорим със Соня Янкова за

Вкуса на любовта и вкуса на Коледа...

Соня се събужда сутринта на Бъдни вечер – какво е първото нещо, което ще направи?

Първото нещо сутринта на Бъдни вечер е да целуна моя Димитър и да го събудя… След това правя кафе, приготвям протеинови палачинки, а през това време – и гурме закуска за Yummy – нашето коте. Разбира се, след това всички заедно гледаме коледен филм, хапваме домашни бисквитки. Следобед вече се подготвям за семейната вечеря за Бъдни вечер. Обожавам да приготвям и разнообразявам традиционните български рецепти и всяка година имаме различни постни ястия.

cheesecake

Ако Коледа беше вкус, какъв щеше да е той? И кой е вкусът на 2024?

Вкусът на Коледа за мен е мноооого шоколад, вино и любов… Любовта е движеща сила и без нея животът няма вкус. Вкусът на 2024 ще бъде малиново-шоколадов с бляскави нотки на злато и сребро… 

Какво ще облечеш, за да направиш нощта на Коледа вълшебна?

На Коледа задължително ще съм облечена с червена сатенена пижама и пухкави пантофи. В комфорта на дома и заобиколена от семейството ми, ще разопаковам подаръците. На третия ден от Коледа вече ще съм с бляскава червена рокля с огромна панделка и готова за танци и празнуване с приятели.

А какво ще сготвиш?

За Коледната вечеря ще приготвя телешко месце на бавен огън с манатарки и трюфел, картофен муселин и любимите ми италиански брускети Соренто с масло с трюфел и мащерка. Ако ми остане време, може да снимам видео за моя food blog заедно с Димитър, който е моят личен cameraman.

Гъделичкаш небцето ни с коледен блясък – сподели ни една рецепта за празника, с която да впечатлим всички около трапезата?

На читателите на CodeLife ще споделя моята ароматна, лесна и изключително вкусна рецеpта, с която наистина ще се насладите на богатия кремообразен вкус и копринено кадифена текстура… сладост, която ще ви накара да мислите още повече за великолепните празнични дни, споделени с любими хора. Гарантирам ви – това е Раят на чийзкейковете – San Sebastian с домашно ягодово сладко, пресни малини и боровинки.

San Sebastian cheesecake – Рецепта

  • Време за приготвяне: 25 минути
  • Време за готвене: 35 минути
  • Време за охлаждане: 2ч.
  • Общо време: 3ч.
  • Порции: 14 парчета

Raspberry

Продукти:

  • 400 гр сладка сметана
  • 30 г масло за намазване на формата за печене
  • 1 кг крема сирене President
  • 330 г захар и 7 яйца
  • 1 ч.л. екстракт от ванилия и 1 шушулка бурбонска ванилия
  • 20 г фреш портокал и зест от кората му
  • 20 г ром/бърбън, 1 ч.л. сол и 40 г нишесте

За ягодовото сладко и декорация:

  • 500 г пресни ягоди
  • 130 г кафява захар
  • 1/2 портокал и зест от кората му
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 с.л. нишесте и няколко листа прясна мента
  • 1 кутийка малини и червени боровинки
  • Малко пудра захар за поръсване

Приготвяне:

  1. Първата стъпка е да разбием с миксер крема сиренето и захарта до кремообразна смес – аз използвам стоящия си миксер с приставката за разбиване.
  2. Слагаме яйцата едно по едно и миксерът е на средна степен. След това добавяме фреш от половин портокал и зест от кората му, двата вида ванилия, сол, нишесте, ром и разбъркваме всичко до гладка и хомогенна смес. Добавяме сметаната и разбъркваме още 1 минута на бавна степен. 
  3. Формата за чийзкейк намазваме хубаво с масло и слагаме хартия за печене, като задължително оставяте хартията да е над нивото на формата, в която ще печете, защото чийзкейкът набъбва при печенето.
  4. Изсипваме кремообразната смес и печем в предварително загрята фурна за 35 мин на 205 градуса. 
  5. През това време в тиган сотираме пресните ягоди заедно със захарта на средна температура. Прибавяме фреш портокал, зеста от кората му и ванилията. Когато ягодите леко омекнат, добавяме към ягодовото сладко разбитото предварително нишесте, готвим на бавен огън 5-6 минути. 
  6. Когато изстине сладкото, го гарнираме с нарязани на ситно пресни листа мента.
  7. Когато чийзкейкът е готов, оставяме го да се охлади за 1-2 часа. След това поръсваме с малко пудра захар и гарнираме с ягодово сладко, пресни малини и боровинки.

Sweet

Количка