„Готови за успех“ е кауза, семейство и вдъхновение!

Историята започва преди 18 години – през 2006 година стартира програмата „Готови за успех“ на фондация BCause. Млади хора, на които съдбата е „обърнала гръб“, получават възможността да продължат образованието си, подкрепени от много хора и  компании, които „инвестират“ в бъдещето.  Понякога желанието не е достатъчно, за да реализираш мечтите си, затова „Готови за успех“ помага на амбицията и стремежа за успешна професионална реализация.

Програмата дава стипендии на отлични ученици в 11. и 12. клас и студенти в държавни учебни заведения, изгубили единия или двамата си родители, или израснали в специализирана институция. 

BCause

Стипендиите са осигурени изцяло от дарения, а водещ критерий е успехът на кандидатите. Подкрепата за младежите е не просто защото са ощетени от съдбата, а защото имат изключителни постижения, отличен успех и са целенасочени, мотивирани и активни. Чрез тази програма те не само имат възможност да продължат образованието си, но и да получат подкрепа за старт в кариерата и да се запознаят с водещи работодатели. 

Тези млади хора в повечето случаи нямат възможност сами да продължат образованието си, но отличният им успех и постиженията доказват, че на всеки трябва да се помогне, когато потенциалът е налице.

За изминалите години много студенти и ученици получават възможността да се развиват. Повечето от тях избират за свой път в живота и професионална реализация медицината. Бъдещите лекари и сестри срещат най-големи  затруднения да работят, докато учат, най-дълго време се обучават, а в последствие специализират с ниско възнаграждение.

През 2016 година Елена Стефанова, един от стипендиантите на програмата, казва:  

„Аз съм „бялата лястовица”, в мен не са инвестирани просто пари, а надежда! Някой е повярвал и в точния момент ми е подал ръка.” За Елена стипендията означава самостоятелност. „Сама отговарям за това с какво разполагам и то зависи от успеха, който постигам с много упорит труд. Личният пример, който ми дават хората от Bcause – да помагаш на другите, е това, което ме кара да остана в България и сама да се опитвам да правя полезни неща за хората около мен”. 

Нейната история е една от многото, която показва, че не е важно кой и какъв си, ако имаш мотивацията и куража да защитиш мечтите си. На 9 ноември 2023 г. фондация BCause приветства новите стипендианти на програмата  Готови за успех“Някои от младежите и девойките са за пореден път отличници и стипендианти – новите стипендианти са стипендианти?. Други са преминали от страната на дарителите – след като са завършили и вече работят, те лично даряват за стипендии. Един от тях е Теньо Георгиев, който е част от каузата на фондацията. 

2016

За рождения си ден заедно със свои приятели прави/ организира дарителска кампания, а събраните средства даряват на “Готови за успех”, за да насърчават младите хора да учат. „През тези години осъзнах, че „Готови за успех“ е средище на добри хора. Млади таланти, не се предавайте в най-трудните моменти. Когато ги преодолеем, животът продължава напред!“ Тази година Елица Баракова, изпълнителен директор на фондация BCause, връчи грамотите на тримата медици, които получават за втора поредна година стипендия на името на д-р Марио Шкодров.

Д-р Шкодров беше стипендиант на „Готови за успех“, загинал трагично на 27 години. „Още срещаме/ са горещи следите на Марио – разказа Елица Баракова – като стимул и пример за различни благотворителни и екологични прояви. Затова се питам кой на кого помага – ние на вас или вие, младите, помагате на нас да се чувстваме добре в това неподредено време.“

Тази година единствената здравна телевизия в БългарияCode Health TV, подкрепя програмата „Готови за успех“ и дава възможност на стипендиантите да се срещнат със своите ментори в медицината на първия по рода си бал на лекарите „Благодарим ви, че ви има!“ На събитието бъдещите млади лекари ще се докоснат до хората, които са техен пример и учители в професията. 

Количка