ВЪВ ФЛОРЕНЦИЯ ВСЯКА КРАЧКА Е МОДА

Автор: Елица Стойчева
Снимки: Личен архив / Getty Images

ФЛОРЕНЦИЯ - ГРАД, КОЙТО ПРЕПЛИТА ЕПОХИ, ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ И ДИНАСТИЧНИ БОРБИ.

Флоренция – град, който преплита епохи, любовни истории и династични борби.
И как да не си готов за война, за да бъдеш част от това съвършенство. А изкуството често е плод и на тъга, и на гняв, но и на прошка и пречистване. И нека не забравяме и за радостите, защото в Италия ни учат как да прибавим работата и живота към вкусната храна, виното и хубавите дрехи.

За да опознаеш в детайли Флоренция, нужни са месеци, но за да я усетиш, просто си намери добър гид! За разлика от другите задължителни локации в Европа, тук без опитен екскурзовод просто ще гледаш, енергията на тълпата ще те погълне и накрая няма нищо да си разбрал.

Като ваш моден трендсетър, веднага ще ви препоръчам моя- www.tourguideflorence.com и Аксения Александрова. Стриктният план ще ви помогне да изживеете повече и да си вземете повече от Флоренция за вкъщи, но и да събудите небцето си като с негрони за още италиански дух и нюх за мода.

А когато говорим за лукс, след местния пазар, мокасините ви сами ще ви доведат до Музея на Гучи. Въпреки трагичната екранизирана история на империята Гучи, в която преоткрихме не само бранда, но и феноменалната Лейди Гага – Гучи е и ще бъде символ на лукс!
Всъщност историята на Гучи започва много по-рано. В основата ѝ е Гучио Гучи. Той е роден във Флоренция през 1881 г. в семейство на италиански занаятчии. Така малкият Гучио от извора и от прочутите майстори усвоява различни техники и технологии за обработка на кожи. На 23 години решава да се отдели от вечните наставления на баща си и да започне самостоятелен бизнес. Отваря своя работилница, специализирана в производството на конски сбруи. Дава ѝ името „Къщата на Гучи“. Естествено, млад и неопитен, Гучио не успява да развие бизнеса и скоро се налага да затвори.

Изцяло целеустремен и по Гучи твърдоглав, той заменя слънчевата Флоренция и заминава за студения и мрачен Лондон, за да търси нови хоризонти. Емигрантският живот е суров и единствената работа, която Гучио успява да намери, е портиер в луксозния хотел The Savoy.

СЪДБАТА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА!

Докато помага за багажа на гостите в хотела, Гучио забелязва колко е важен за всеки от тях куфарът им. И как по чантата можеш да разбереш почти всичко за човека, който я носи! Повече от 10 години Гучио носи куфари, но и спестява упорито, за да може да се завърне в Италия с работещ бизнес план!
Първоначално производството е фокусирано върху шиенето на висококачествени луксозни облекла и кожени изделия. Един много реален поглед върху този нелек път до успеха на фамилията Гучи ни дава Патриция Гучи – внучка на Гучио и извънбрачна дъщеря на неговия син Алдо Гучи. Неслучайно книгата носи името “Gucci. В името на моя баща”. Именно Алдо Гучи е онзи, който продължава предприемаческия успех. Алдо иска, копнее и най-важното – преследва световния успех! Неслучайно го наричат Микеланджело на търговията. Именно той иска да превърне фамилията си във водеща. Неговото предприемачество и жажда за слава, разбира се, на по-късен етап са част от големия фалит на Гучи и продаването на компанията. Но преди това той я изстрелва във висните и я открива за Америка.

След всичко, което ви разказах дотук, нуждата от място, което да пази тази вълнуваща история за модата и бизнеса, е усетена от италианците отдавна. Те ценят историята и творците си. Още през 2011 г. на най-известния площад на Флоренция – Piazza della Signoria, точно до статуите, които са изваяни по-добре от живи хора, е открит музеят Gucci.

Пространство, което олицетворява елегантността и съвършенството на тази най-известна марка флорентинска мода, която въпреки бурите, винаги остава центрирано стилна и продължава да поставя дозата ексцентричност като кубче лед! Експозицията, която разказва историята на Gucci, е разположена на три етажа и ни води през нелекия път от първите дизайни през 30-те години на миналия век до наши дни.

Музеят Gucci изцяло носи това по Гучи усещане за категоричен лукс. Помещава се в централна сграда също с дълга история, строена през 14-ти век. Още на прага му ще видите както най-новите предложения, така и емблематични модели като чантите с бамбукови дръжки, спортни екипи и куп бестселъри. Музеят предлага книжарница и ексклузивна колекция от емблематични аксесоари на марката като класическите мокасини и шалът Flora. Част от музея е и Gucci Garden. Място, в което огромно влияние има бившият артистичен директор Алесандро Микеле. Gucci Garden е сгушена в сърцето на Palazzo della Mercanzia и чиято фасада е превърната в гигантско произведение на изкуството, облечено в неонови светлини.

След като помечтаете за стила на Гучи и преди задължителната флорентинска вечеря с вкусни бифтеци и червено вино, разходете се за един птичи поглед и коктейл в ръка до градините Бардини. Често влизат в съревнование с другите прочути флорентински градини Боболи. Бардини са по-малки, но по-нови, една идея по-малко пренаселени и ухаят невероятно!

ТОП 3 ИТАЛИАНСКИ СПОТА ЗА ИНСТАГРАМ

Флоренция е изключително пренаселена от туристи почти
целогодишно и дори за опитните инфлуенсъри е трудно да
намерят пространство за мечтаните снимки. Затова веднага ви издавам и 3 идеи за не толкова популярни места, на които да се насладите, но и да си създадете и хубави спомени.

КУЛАТА В ПИЗА
Надали има някой, който да не е чувал за нея. Удобно е да я съчетаете с уикенда във Флоренция. Вярвам, че е задължително да бъде видяна поне веднъж в живота. След акцията по спасяването на кулата, тя гордо и стабилно стои, за да ни напомня, че нашето съвременно общество далече не е измислило кой знае какво. Има много какво да си вземем от нейната история. Та, около кулата можете така да се развихрите със снимките, че тя да се държи за вас.

БЕЛИТЕ ПЛАЖОВЕ
Малдивите леко се поизтъркаха. Сигурна съм, че и там хора, флора и фауна, също като във Флоренция, мечтаят и за малко минути спокойствие. „Le spiaggie bianche“ („Белите пясъчни плажове“) се намират във Вада, Тоскана, и са чудесен повод за един плажен безгрижен ден и хубави спотове за снимки. За съжаление, белият пясък не се дължи на природен феномен. Дълги години там са изсипвани отпадъци, които са променили цвета на пясъка.

БОЛГЕРИ
И като истински българи, но по-изискани в стил Гучи, предлагам да отделите и поне следобед за снимки и наслада и на китното тосканско градче Болгери. То се намира на 120 км от Флоренция и е провъзгласено за Град на виното. Запазило е и до днес своя средновековен облик и оригиналната си структура, а спокойствието, което ще усетите там, моментално ще ви накара да се почувствате като у дома си. Легендата разказва, че името му е свързано или с граф Болгарио, или с известен българин,
съдебен заседател и защитник на човешките права от Средновековието. Много българи навлизат в Италия като съюзници и помощници на Лангобардите още през 568. Доказано Болгери е създаден от военен лагер на прабългари, съюзили се с лангобардите. Не сте ли се замисляли всъщност колко близки сме до италианците като манталитет, бързо се палим, а националните ни спортове са хубавата храна и хубавото вино. Точно на това място е уникално да вкусиш от тосканските безупречни вина, известни в цяла Италия, и в същото време да крачиш по следите на предците си. Да, когато погледнеш живота през очите на туриста, не е важна дестинацията, а самото пътуване и то винаги има с какво да ни изненада. Защото светът е голям и мода дебне отвсякъде.

Количка