Dolce & Gabbana:

ИСТОРИЯ, УСТОЯЛА НА ИЗПИТАНИЯТА НА ВРЕМЕТО

от Пепа Попова
Снимки: Getty Images

Днес искаме да ви разкажем една история, която може да послужи като своеобразно ръководство за това как любовта може да се превърне в приятелство и в чиста проба обич. Доменико Долче и Стефано Габана бяха двойка в живота повече от две десетилетия, днес са просто любимата ни модна двойка.
Как обаче една двойка може да устои на изпитанията на времето? Как любовта се трансформира в тази чиста обич? И колко силна може да бъде любовта? Отговорът на тези въпроси са повече от ясни за двамата дизайнери. В знак на признателност за времето, което са прекарали заедно, Габана написа преди време отворено писмо до своя бизнес партньор: 

“Скъпи Доменико,
Никога не съм ти писал писмо. Може би защото никога не е имало нужда от много думи между теб и мен. Винаги сме се разбирали с поглед. За първи път ти пиша и, да си призная, всичко ми изглежда странно – думите ни винаги са се сливали едни в други като игра на пинг-понг: аз започвам строфа, а ти я приключваш, и обратното. Всичко е различно с химикалка и лист хартия – думите са по-трудни, те имат по-дълбока стойност и много по-голямо значение и неповторимост, какъвто беше и винаги ще бъдеш ти за мен. Създадохме заедно Dolce&Gabbana от нулата и със силата на нашата любов постигнахме всичко, което имаме. Подкрепяйки се взаимно, успяхме да преодолеем много трудности и предразсъдъци. Дори днес, благодарение на това чувство, което ни свързва неразривно един с друг, ще продължим да се изправяме пред щастието и тъгата, които животът неизменно изправя на пътя ни. Ти си моето семейство. Минаха много години, откакто за първи път чух гласа ти от другата страна на телефона, “всичко се промени и нищо не се промени”. Любовта, която изпитах тогава, само се трансформира и продължава да ми дава толкова много красиви чувства. Ти си и винаги ще бъдеш уникален в живота ми, както е и това писмо.
                                                                                                                                             Обичам те, Стефано!”

Статусът на връзката им не е всичко, което се е развивало през годините. Всъщност умението им да комбинират по необикновен начин страст и спокойствие, целомъдрие и сексуалност, традиция и космополизъм, адреналин и покой е това, което любимото ни модно дуо успя да развие до съвършенство.

Как успешно събраха в едно уличния и изтънчения стил така, както обединиха по великолепен начин личните си историите, е време да разберем сега.

Доменико Долче е роден на 13 август 1958 г. в Polizzi Generosa, близо до Палермо, в скромно семейство с патриархални основи. Бащата на Доменико управлява малка шивашка фабрика и запознава Доменико със семейния занаят. След завършване на училище той се обръща срещу патриархалните порядки в семейството и отказва да продължи семейния бизнес, постъпва във висше художествено училище и след като го завършва, напуска родната Сицилия, за да покори Милано.

Стефано Габана е пълна противоположност на своя бъдещ партньор – социален и активен, висок и слаб, той се ражда в Милано на 14 ноември 1963 г. в далеч по-демократична среда. Стефано е извънбрачно дете на един от най-известните и богати милански стилисти, който е можел да изпълни всяко едно
желание на юношата. А Стефано е имал две страсти – рисуването и пазаруването на най-новите колекции в миланските бутици. Габана завършва Художествения колеж и известно време работи като график.

Тези две лични истории се сливат в Милано през 1982 г. Работейки като асистенти в едно и също студио, Стефано Габана и Доменико Долче се опознават и решават да създадат съвместен моден бизнес. Независимо от различията във възпитанието и произхода, дизайнерите намират общ език чрез рисуването, общата си страст към епохата на барока и картините на художниците от това време и класическото италианско кино от 50-те. Откриват малко студио в Милано. Първото представяне на колекция се провежда в едно от миланските кафенета. И успехът не закъснява. През 1985 г. дизайнерите участват в изложението Milano Collezioni. Там те представят колекцията Real Woman, насочена към уверените и силни жени с нормални – не моделски мерки, като канят свои приятелки да покажат творенията им на подиума. Тази колекция постига огромен успех, защото буквално събира модата и назряващата революция. 1987 г. отбелязва знаков момент в историята на Dolce & Gabbana – откриването на първия шоурум в родното Милано и пускането на линия трикотажни дрехи.

Брандът получава финансова инжекция от Genny Group, което води до отваряне на магазини в Сингапур, Хонконг, Сеул, Ню Йорк. Днес бутици с познатите инициали D&G има в над 80 страни по целия свят.

За 8 години асортиментът на модната къща се разширява до бельо, бански костюми, парфюми, бижута, аксесоари, детско облекло, линия мъжки дрехи, която печели наградата Woolmark през 1991 г.

В Dolce & Gabbana започват да се обличат известни попзвезди като Иги Поп, Уди Харелсън, Стинг. Самата Мадона разчита на модното дуо за костюмите за световното си турне през 1993 г.. Шикозни и екстравагантни тоалети за сцената са създадени и за Кайли Миноуг, Мери Дж. Блайдж, Бионсе и други звезди на шоубизнеса. С Долче и Габана си сътрудничат Деми Мур, Анджелина Джоли, Дженифър Лопес, Виктория Бекъм.

Мъжът Dolce & Gabbana е свободен и не се вписва в никакви рамки, граници и клишета, стреми се към удоволствие, успешен е и внимателен към детайлите. Сам избира какво да облече. А жената, облечена в Dolce & Gabbana, се превръща в La Siciliana – сицилианката или слънцето, около което се върти всичко в работата на известния дует. Целомъдрие и сексуалност се преплитат в облеклото на бранда с помощта на деликатни материи, дантели, елементи от мъжкото облекло, корсети и сутиени, а черният цвят и леопардовият принт стават отличителни за марката. Жената Dolce & Gabbana знае, че е красива и не се притеснява да го показва. Тя носи главата си високо вдигната, грациозна е, женствена и уверена в себе си.

Количка