ДА ЖИВЕЕШ НА ГРЕБЕНА НА ВЪЛНАТА

Автор: Александра Томова
Снимки: Instagram profile

Елайна и Райли нямат твърда почва под краката си вече почти десетилетие, но пък имат лодка, любов, две деца и стотици морски мили зад гърба си.

Sailing La Vagabonde е най-популярният YouTube канал за плаване в момента. Над 1 700 000 души се събуждат сутрин с пътешествията на Елайна и Райли – двама австралийци, които зарязват сушата и се отправят на пътешествие, което никога не спира.
Двамата се запознават през 2014 година в Гърция и решават да създадат видеоблог, където да разказват за морските си пътешествия. И двамата не са моряци и нямат понятие от плаване. Но любовта им към морските вълни и безкрайната океанска шир ги качват на борда на първата им лодка – Beneteau Cyclades. През 2017 се местят на катамарана La Vagabonde, с който плават до 2022. Днес Елайна и Райли могат да се похвалят с Rapido 60 trimaran.

През 2019 година Sailing La Vagabonde привлича вниманието на медиите, след като семейството предлага да превози Грета Тунберг от Вирджиния до Лисабон за срещата на ООН за Климатичните промени, която се провежда в Мадрид. И го правят.
Двамата са прекосили Средиземно и Карибско море, 4 пъти Атлантическия океан и веднъж Тихия океан. По време на тези пътешествия вятърът невинаги е бил попътен. В канала им в YouTube можете да откриете видеа за това как са преживели изключително страшни морски и гръмотевични бури, разкази за срещи с пирати, наводнения на лодката, финансови проблеми и какво ли още не.

В същото време стават родители на две деца – Лени и Дарвин. Синовете им растат безгрижно на лодката и вероятно са пропътували повече километри от всяко друго дете по света. Елайна преминава и през двете си бременности на борда, пътувайки до най-екзотичните места по света.
Модерните номади с австралийски корени се издържат чрез видео съдържанието, което създават, реклами на различни брандове, свързани с плаването и живота им на лодката, продажба на мърчъндайз, както и чрез набиране на средства от последователи чрез различни онлайн платформи.

В сайта на техния онлайн магазин можете да си купите тениски и суитчъри, брандирани с тяхното лого. Сред артикулите можете да намерите и чанти, а дамите биха се впечатлили от колекцията саронги. Различни книги и гайодове пък могат да ви превърнат в следващия плаващ пътешественик, ако желаете. Различни стикери и магнити могат да ви помогнат да се докоснете до живота им, дори и от сушата. Често акостират на различни места, но за не повече от няколко дни. Елайна, Райли и фамилия обичат свободата на морската шир и са избрали нетрадиционния начин на живот. Във видеата, които сами снимат и монтират, благодарение на техника от последно поколение, можете да разберете повече за живота им. Има всичко – от отглеждането на деца до удар от мълния по лодката.

Вечно лято, което преследват по вълните,
най-тюркоазените води на света, гмуркане с акули и дори отглеждане на кученца на лодката – Елайна и Райли са истинско вдъхновение за всички приключенци по света.

А ВИЕ КОЛКО МОРСКИ МИЛИ ИМАТЕ ЗАД ГЪРБА СИ?

Количка