Cover Story: Антония Стоянова

Жената е истинско "Имане"

Познавам „работно“ Антония отдавна. Монтирала съм десетки нейни ревюта. Още толкова интервюта от различни събития на Code Fashion TV. Виждала съм я неколкократно като носител на награди на телевизията ни. Винаги разбирам, че печели преди нея. И винаги се вълнувам за нея.

Харесвам силни и смели жени. Антония е дизайнер, но освен да блести на финала на всяко дефиле, тя участва активно в създаването на цялата колекция. Като я видите – нагласена, гримирана, фризирана – най-вероятно ще си помислите, че тя не си „цапа ръцете“ с работа, но далеч не е така.

Imane

Малко преди фотосесията, докато се подготвяхме, ни донесе цял куп скици на дрехи – от новата колекция чак до първите ѝ рисунки. Великолепно е да се потопиш в миналото на творец! Донесе и шевната машина на баба си, на която се е научила да шие. Спомних си за моята баба – имаше същата шевна машина. Въпреки че баба отдавна я няма, е важно да помним корените си и да си ги припомняме. 

Фактът, че освен успяла бизнес дама, Антония е и майка, съпруга и домакиня, ме кара да я уважавам още повече. Стриктен перфекционист, независимо от коя страна на камерата или фотообектива се намира. Дисциплинирана, но все пак с чувство за хумор, на което му отива чаша просеко по време на снимки.

Това, че е била главно действащо лице в създаването на десетки колекции, фотосесии и ревюта, я е направило експерт в позирането пред фотообектива. А животът я е направил експерт в усъвършенстване на силните ѝ страни, великолепните черти и увереността на стойката.

Често в работна обстановка ѝ казваме  „ИМАНЕТО“, заради името на нейния бранд. А днес повече от всякога се замислям, че тя наистина е ИМАНЕ (има̀не  – богатство, съкровище) – за дъщерите си, за съпруга си, за българската мода.


Дизайнерът

Влизам направо в дълбокото – на Code Fashion Awards 2024 ти връчи наградата за Най-добър дизайнер / бранд Ready-to-wear. Самата ти си носител на това отличие неведнъж. Но ми направи впечатление апелът ти към публиката – “Носете българска мода!” Узря ли българката за родната мода или все още иска да носи само „табели“?

Този апел не е случаен, за мен е много важно да се говори за факта, че и към днешна дата българските жени все още не се доверяват на родните дизайнери и предпочитат да носят чужди, разпознаваеми “табели”, с които – каквото и да си мислят, не се отличават особено от всички останали. Така че – не, за съжаление, българската публика не е узряла за родната мода.  

Designer

А какво ще кажеш за модата в България? И двете сме наясно, че има тенденция всяка втора дама да е дизайнер – какво мислиш за това?

Разбира се, има много интересни и добри дизайнери в България, както и наистина качествени продукти. Според мен първото нещо, което отличава добрите от не толкова добрите дизайнери, е способността им да проследяват процеса от точка А до точка Я – от рисуването на дизайна през кроенето до ушиването на финалния продукт.

Второто нещо е да имаш оригинални идеи. Смятам, че да си дизайнер, е повече от “титлата” и изисква много умения и отдаденост – със сигурност не е за всеки.   

А има ли български дизайнер, когото харесваш и би носила?

Много харесвам нещата на “Other Theory” и имам техни дрехи в личния си гардероб. Също съм фен на работата на Димка Шаламанова – нейните идеи са винаги интересни и различни. Следя работата и на Борче Ристовски.

Има наистина страхотни български дизайнери и аз ги ценя от професионална и лична гледна точка.

 

А световен?

Смъртта на Карл Лагерфелд определено се отрази на световната модна сцена и липсата му се усеща. В момента ме интригува работата на Симон Порт и модна къща “Жакмюс”, също Оливие Рустан за “Балмейн”.

Clothes

Бизнес или призвание е професията дизайнер?

На първо място е призвание, но без бизнес нюх никой няма да види работата ти, така че за успешната реализация в професията смятам, че и двете са еднакво важни.

Как се създава успешен моден бранд?

С непоклатимо упорство – важно е да знаеш какво искаш и да не се отказваш, без значение от трудностите, които срещаш. 

Какво мислиш за бързата мода?

В днешно време е неизбежно да не мислим за околната среда, а бързата мода е един от най-големите замърсители. В този смисъл аз често използвам рециклирани материали и смятам, че е важно за всички да внимаваме повече и да се пазим от свръхконсумация. По-добре няколко качествени дрехи в гардероба, отколкото безброй, които носиш два пъти и после трябва да изхвърлиш.

А за тенденцията за sustainable fashion?

Със сигурност това е по-добрият модел за създаване на мода и смятам, че там е бъдещето.

Носиш ли vintage дрехи и аксесоари? Все по-популярни са, какво мислиш за тях?

Преди години аз самата имах магазин за дрехи втора употреба, така че подкрепям този тренд. Освен това смятам, че той също подкрепя опазването на околната среда, което намирам за важно. Нямам скрупули да пазарувам дрехи втора употреба, понякога има страхотни находки.

А как се отнасяш към наградите в модния бранш, както споменахме - ти самата имаш не една?

Наградите са чудесен стимул за всеки млад дизайнер и са признание, с което, естествено, всеки заслужил има пълно право да се гордее. Аз лично съм благодарна за всяка награда, която съм получила и се надявам да продължавам да оправдавам високите очаквания, които сама поставям пред себе си. В този смисъл, пазя всяка статуетка на “Code Fashion Awards” на най-видно място в ателието си и се радвам, че осъществявате тази инициатива всяка година. 

Business

Да си поговорим за тенденциите – жените със сигурност са по-активните потребители на модата. Но кога трябва да спрем да следваме тенденциите и да изградим собствен стил?

Тенденциите са просто ориентир, но личният стил е това, което реално ни отличава и ни прави забележими. Никога не е твърде рано за това, но трябва да имаме предвид, че за да намериш стила си, трябва да знаеш коя си. Не можем да очакваме от момичетата в тийн възраст да са изградили свой стил.

Също смятам за важно да отбележа, че според мен и в по-късна възраст една жена трябва да остава вярна на собствените си предпочитания и вкус – не мисля, че има ограничения и нещо не можеш да носиш само защото си на 60 например. 

А коя според теб е вечната тенденция? Кой е любимият ти класически елемент в модата?

Денимът е нещо, което макар и да променя кройката си, винаги присъства в тенденциите за годината. Бялата риза също е траен тренд. Но вечната тенденция е личният стил. Любимият ми класически елемент е сакото във всичките му цветове, кройки и модели. Смятам, че сакото завършва всеки тоалет, без значение какъв е той. 

А коя тенденция никога няма да последваш, колкото и да я налагат?

Ниската талия. Първо, че е ужасно неудобно, второ – скъсява силуета и трето, изобщо не е за всяка фигура.

Разкажи ни за творческия процес при създаването на една нова колекция? Как се случват нещата от вдъхновението до готовия модел на витрината?

Първо подбирам платовете и цветовете, които смятам, че ще са подходящи за следващата ми колекция. След това рисувам моделите, после моделиер конструктор прави кройките по скиците ми и за финал, много държа аз да ушия всяка първа мостра, която се е родила вследствие на целия този предварителен процес. Това е най-любимата ми част от работата. 

Trend

Гледайки и теб и колекциите ти – модата в твоя свят със сигурност не е скучна. Залагаш на много цветове, когато си по-монохромна пък подчертаваш с нестандартни съчетания на материите, аксесоарите също присъстват смело в моделите ти – какво е модата за Антония Стоянова?

Страст. Мразя петък и обичам понеделник, това е модата за мен – една любовна история, от която не обичам да стоя далеч.

IMANE (има̀не - богатство, съкровище) – как избра името на бранда си? И кое е най-голямото богатство?

Първоначално исках да създавам съвременна мода с български фолклорни мотиви, но впоследствие прецених, че пазарът не е готов за подобна идея и смених посоката. Търсех благозвучна българска дума с дълбок смисъл и така се спрях на “IMANE”. Най-голямото богатство за мен е, разбира се, семейството.

Какво да очакваме от IMANE до края на 2024?

В момента подготвям лятната си колекция, която за първи път в историята на бранда ще представя със самостоятелно ревю и това е много вълнуващ момент за мен. Благодарна съм на Мария Бонева и целия екип на “Code Fashion” за безкрайната подкрепа и съдействието – без вас това нямаше да бъде възможно, така че – благодаря от все сърце.


Жената

Коя е любимата дреха в гардероба ти?

Колкото и нескромно да прозвучи, всяка дреха с марката “IMANE” ми е любима.

Woman

Казват, че „по дрехите посрещат, по ума изпращат“ – какво обличаш, за да направиш незабравимо първо впечатление?

Зависи от повода, разбира се, но аз не се свеня да бъда себе си, което обикновено означава, че съм една идея overdressed и това е моята запазена марка.

Преценяваш ли хората около теб по дрехите, които носят? Какво ти говори това за тях?

Като човек, който се занимава с мода, няма как да не забелязвам с какво са облечени хората наоколо. Понякога ми се иска повече жени да разчитат на личния си стил и да се вълнуват повече от дрехите си, но в крайна сметка това е въпрос на личен избор. Има и страхотно облечени момичета и им се радвам.

Коя е Антония извън ателието?

Майка, съпруга, домакиня – съвсем нормална жена. 

А коя щеше да си ти, ако не беше станала дизайнер?

Предполагам, че щях да осъществя друга своя мечта, а именно да бъда актриса или нещо друго, свързано с ентъртейнмънта. Обичам да бъда под светлината на прожекторите, така че – вероятно нещо подобно, Все пак смятам, че съм точно каквото трябва да бъда и съм доволна от изборите си в живота.  

Издай ни една малка женска тайна – как се грижиш за тялото и красотата си? А за душата си?

Нямам много време за кой знае какви грижи, но се старая да се храня здравословно, да спортувам – ходя на пилатес, карам колело, разхождам се със семейството си в планината. Естествено, след 40 няма как да не прибягваме до услугите на дерматолога. Моята душа е съпругът ми, така че е в добри ръце.

Beauty


Майката

Имаш две дъщери, у вас май е женско царство. На какво ги учиш?

Имаме и две мъжки кучета, така че не е съвсем женско нашето царство. Иначе сериозно, старая се да ги науча да ценят себе си и на това какво е обич. Да бъдат самостоятелни и независими, да следват мечтите си и да имат ясни цели за живота си. Надявам се да успявам. 

Крадат ли от гардероба на мама?

Мони, по-малката, да, голямата – Еми, по-рядко, но и тя прибягва до гардероба ми от време на време.

А ходите ли заедно на шопинг? Какво искат младите от модата? Какъв е техният стил?

Разбира се, ходим. Младите искат да са в тренда и да носят дрехите, които се приемат от приятелския им кръг. Стилът на Мони и Еми е различен, Мони обича по-женствени дрехи, докато Еми носи по-кежуал облекло. 

Кое е любимото ви занимание, когато сте трите?

Да пътуваме – за мен е ласкателно, че дори и на тази възраст (16 г. и 18 г.) и двете обичат да посещаваме интересни нови дестинации заедно.

А на какво те учат те?

На търпение. Учат ме също и на толерантност, за което съм им много благодарна – понякога човек закостенява в архаични и заучени гледни точки и е хубаво, че има кой да ти покаже друг ъгъл или различно виждане по някои спорни или щекотливи въпроси. 

За финал – какво ще кажеш на читателките на Code Life за модата, красотата и живота?

Бъдете смели, бъдете различни, не се страхувайте да проявите собствената си индивидуалност и, разбира се – носете българска мода. Лично за мен всичко има смисъл, когато си щастлив в личния си живот и близките ти са добре, така че – търсете си щастието неотклонно и с хъс. После се погрижете за всичко останало.

Количка