Slavena

Славена Вътова

Усещане за Жена

Животът ни поднася какво ли не. На мен най-често ми „поднася“ хора. А още по-често те са вдъхновяващи и интересни, оставящи следа в живота. 

Славена срещам винаги “по работа“. Дали ще води бляскаво модно събитие, ще снима промо видео за ново предаване, или “ще влезе“ в най-великолепните си обувки и ще снима фотосесия – все сме на работна вълна. А тя е истински професионалист. Преди да получа отговорите на това интервю, се чудех как го прави, а тя взе, че ми издаде тайната си. И се оказа, че ако обичаш това, което правиш, нещата са съвсем лесни. Тя винаги е навреме.

И подготвена. Не просто е научила сценария, а е помислила за всяка дума и какво значи тя. Стои изправена и обръща внимание на всеки. Нямам представа кога прави всички тези сторита за Instagram, защото не съм я виждала с телефон в ръка, докато работим.

Vatova

Fashion

Още една малка тайна на професионалиста. Всяка от снимките за фотосесията не просто “ставаше“, а ни се искаше да влезе на тези страници. За съжаление, трябваше да се ограничим до тези, които виждате. 

И тогава, под светлините на прожекторите, се появяват Ема и Анна. Момичетата на мама. Дори когато са на конче върху раменете ѝ, Славена успява да балансира. Дали върху блестящите си токчета, или в разумния тон, с който говори на децата. Те се смеят и вилнеят точно както правят децата. Защото Славена превръща работата за тях в истинска игра и фотосесията за Code Life е готова за по-малко от 2 часа. 

Мисля, че усмивката ѝ е толкова голяма просто защото това са три усмивки с една обща душа. 

Виждали сте я на телевизионния екран, на модния подиум, на екрана в телефона си и се чудите коя е тя. Code Life ще ви покаже – Жената, Майката… по дънки, в сако на Mugler, в черна рокля, боса, рошава, засмяна, напълно сериозна…просто Славена.

Славена Вътова

Жената

Ти не просто си красива жена, имаш короната на най-красивата българка – колко тежка е тя?

Този въпрос винаги предполага скучен отговор, нещо клиширано. – казва тя през смях. Всъщност “тежко” е точно толкова, колкото е всяко едно решение или избор, които правим ежедневно за себе си или за другите. Всички носим отговорност поне пред нас самите, а в други случаи – и пред много хора. 

За какво си мисли една жена, след като е нахранила, изкъпала и сложила щастливо да си легнат децата?

Ако го осъзнава, няма какво да мисли, а чувства…щастие, пълнота, удовлетвореност и спокойствие.

Story

Издай ни една женска хитринка за вълшебно начало на деня?

Най-вълшебно е чувството за благодарност. Всички имаме за какво да бъдем такива и е хубаво всеки ден да си го припомняме. Говорейки за “женски” хитринки – аз слагам маска за лице почти всяка сутрин, докато правя закуска на децата и изпивам кафето си. 

Как балансираш между работата, майчинството и ролята на звезда?

Мога да кажа, че се уча. Имам един основен принцип – концентрирам се в случващото се в момента. Преди, докато снимам например, не спирах на мисля “Какво правят сега децата? Дали всичко е наред? Сега можехме да си играем заедно…” И след това, когато бяхме заедно, мислите ми препускаха в посока работни проекти, наваксвах това, което не съм успяла да направя през работния ден…

В един момент усетих, че нещата така не са окей и водят до почти постоянно неудовлетворение от самата мен. Създадох си правило – когато работя, всичко е концентрирано върху това. Същото важи и за времето, когато съм с любимите си хора. 

Славена Вътова

Майката

Сърцето ти бие в още две тела – тези на дъщерите ти – кой е най-важният урок, на който искаш да ги научиш?

Да бъдат добри! Към себе си и към всичко, което им се случва и заобикаля. Да са съзнателни и благодарни за това, което имат. Да намират сили в себе си, когато има и трудности за преодоляване. Да вярват в хубавото, което предстои!

Научаваме децата си на много неща, но какво научи ти от двете си дъщери?

Familly

Научих се на…безкрайност! Безкрайна любов, безкрайно желание да направя всичко, за да са добре, на безкрайно търпение и сили. Учат ме на първичност, на искреност, на “обичам те” без повод…

Kids

Децата са сякаш наше “огледало”. Какво от себе си виждаш в тях?

Колкото повече порастват, толкова повече от себе си виждам в тях. – усмихва се Славена. Променят се постоянно и обожавам да ги наблюдавам и да бъда част от всяка новост. Сега са в период, в който искат да носят дрехите ми, да си направят прическа “като на мама”, да сготвят и украсят масата след това, да спортуват…Но най-силното, което отразяват и усещам в тях, е обич. 

А какво ново откри в техните характери? Как те изненадват те?

Новостите са всеки ден и е толкова интересно да гледам как порастват и се променят. Изненадите също са ежедневие и са свързани както със старанието им да “сготвят” нещо например, така и със спонтанните им реакции и детска първичност и откровеност.

Ема, Анна и Славена – как се живее в женско царство? Кой носи короната?

Често играем на игра, в която Ема и Анна са кралица и принцеса, а аз тяхна придворна.   После разменяме ролите и се редуваме. Интересно е, защото разбирам каква е тяхната представа за едното или другото. Същата игра е и когато Ема се преструва на мен, аз на Ани, а Ани на Ема – те са прекрасни, а аз съм една щастлива майка!

Ако някога дъщерите ти се погледнат в огледалото и ти кажат, че не са красиви – как ще ги разубедиш?

 

Mother

Веднага ще им изброя хилядите неща, които ги правят  красиви и уникални. Ще насоча вниманието им към хубавото и със сигурност ще говорим колко широко и субективно понятие е “красивото”.

Нежност и сила – двете основи на Майката – как се балансира?

Slavena

Всъщност има и трета – любов! Тя е тази, която изгражда другите две. Баланс не съм сигурна, че е възможен…нито необходим. По-скоро в различните ситуации и периоди трябва да се учим да проявяваме от едното или другото, за да могат децата ни да вървят напред уверени и обичани.

Славена Вътова

Славена

За какво мечтаеше Славена, когато беше дете? Как се промениха мечтите ти?

Ооо, списъкът е дълъг и така до ден днешен… Мечтая много! После мечтите се променят, просто стават все повече! Една мечта не изчезва…

Успиваш се. За най-важната среща в живота си! Имаш 10 минути. Какво ще облечеш?

Сини дънки и изчистена бяла тениска. И да не се успя, пак ще направя същия избор.

“Хапки щастие”, перфектни крака, тяло, създадено за професионални фотосесии – какво ти коства всичко това?

Дисциплина. Но тя е важна във всичко, което правя. Обичам работата си, а за да бъдеш добър в това, което правиш, трябва старанието и постоянството, които полагаш, да водят до резултати, които те мотивират.

Ако можеш да кажеш нещо на всички жени по света, които имат лош ден, какво ще е то?

…and this too shall pass! 

Винаги, всичко преминава. И хубавото, и лошото. Повече съзнателност в хубавото и представа как биха изглеждали нещата за преодоляване през дистанцията на времето.

Количка