TREND OF THE MONTH

Брокатът е спасен!Коледата - също!

Декември е тук и колкото и да не бъдем огромни почитатели на кича, нека си признаем – в тези дни от годината ни се иска да пеем с цяло гърло коледни песни и да ръсим БРОКАТ навсякъде!

Да, декември е еуфория, блясък, светлини и магия. Декември е уют, грижа и много разкошни подаръци за душата. Тази година обаче внимавайте с какъв брокат ще ги посипете! От няколко седмици в модните среди бушуват слухове, че с броката е свършено, а коледните визии са заплашени от разпад. Но дали е така? 

Като един моден изследовател със солиден стаж, тръгнах по брокатените следи, за да открием истината. И децата знаят, че брокатените отпечатъци са сред най-трудните за прикриване. Брокатът в модата е материал с дълга история, използван в различни култури, на който и до днес никой не може да съперничи или пък да отрече силата му да доставя тържественост на всеки момент.

Glitter

Първите исторически записи за брокатени тъкани са с локация Китай и датират от периода 475–221 г. пр.н.е  Постепенно брокатът заедно с другите типични за Изтока копринени тъкани стават все по-известно модно комбо и много модни любители извън Китай искат да му се насладят. Легенди разказват, че през VI век смели византийски монаси с изявен откривателски усет успешно изнесли тайните на бубарството или „по-лачено“ казано – производството на коприна – от Китай. 

Така почти за една нощ Византия блесва на тогавашната модна карта и се превръща в удивителен производител на копринени тъкани, а заедно с това и в производството на брокатени тъкани. Любопитно е, че именно във Византия брокатът се издига на пиедестал и превръща Империята в меката, свързана предимно с производството на брокат през Средновековието. 

Византийският брокат е основният елемент в облеклото на благородниците в цяла Европа и Централна Азия. Брокатената тъкан остава доста популярна сред европейските благородници през Късното средновековие и се радва на голяма почит в ренесансова Италия. Италианските тъкачи издигат сложността на своите брокатени дизайни до абсолютни висини, запазени в картини от епохата на Ренесанса.

От тогава до днес минават дълги години, много модни течения се редуват и в Европа постепенно разбират, че за разлика от текстилния брокат, този, използван в насипно състояние в козметика, препарати и дори в пастата за зъби, е сред големите замърсители. Това принуждава от няколко месеца насам Европейският съюз официално да забрани продажбата на насипен пластмасов брокат и някои групи продукти, които съдържат микропластмаса.

За щастие, от години законодателните органи в държавите членки се борят с безразборната употреба на микропластмасата, която се оказва сред основните замърсители на околната среда. Затова и намирам за изцяло резонна и дори леко закъсняла новата забрана, този път наложена от Европейския съюз, която засяга употребата на брокат от микропластмаса. Мярката е в унисон със Зеления пакт, по-известен като Зелената сделка на ЕС. Или просто казано – тя е реално действие в посока изпълнение на еко политики, предложени от Европейската комисия, които да превърнат нашата Европа в наистина първия климатично неутрален континент до 2050 г.

Bright

Запазете спокойствие! Брокатът не е изцяло забранен!

Затова и не е нужно да хейтим и роптаем срещу новите мерки. Важно е да уточним, че забраненият брокат е насипният. Няма никакъв проблем да използваме брокат, създаден от естествени или водоразтворими материали, от метал или стъкло. Основното е продуктите с брокат да бъдат биоразградими.

Безопасен блясък

И въпреки че колкото повече говорим за чиста козметика, сякаш толкова повече въпросителните, дефинициите и законовите изисквания се размиват. Радващо е, че сериозна маса от потребителите въпреки всичко не спира да търси по-доброто за себе си, за кожата, за лицата и телата си, но и за природата. Темата за микропастмасовото замърсяване вълнува от години науката, защото колкото и фини и красиви да изглеждат брокатените частици, те всъщност се оказват много опасни. Тези частици са изработени най-често от пластмаса или алуминий. Поради микроскопичните си размери лесно преминават през филтърните системи и така попадат във водите и почвата, като образуват трайно замърсяване.

Още преди забраните да бъдат факт, едни добри хора са се погрижили блясъкът никога да не умре и са създали биоразградим брокат. Това ви съветвам и аз! Не се презапасявайте със сегашните формули, а потърсете по-доброто! Освен брокат от доказани източници, можете да постъпвате с бляскавата коледна украса така, както с капсулния си гардероб. 

Както е крайно ненужно всеки сезон да купуваме изцяло нови дрехи за гардероба си, така е жестоко към природата всяка година да закупуваме изцяло нова коледна украса. Много по-разумно е просто да надграждаме и развиваме старата! 

Идеята всеки декември да си подаряваме по една нова коледна играчка за елхата е повече от гениална, ако пък е от специално място или изработена от деца на коледен базар, повярвайте – чудото ще ни посещава не само в коледните дни и магични нощи, а много по-редовно! И нека бъде бляскаво!

Lips

Количка