Fashion

Автор: Албена Александрова

Бетси Джонсън

Код „Розово“ или „Антиседмо авеню“

Срещнах я в Европа през 2007 – Red Dress Collection – един празник за сетивата. Суматохата беше изморяваща! Вървеше Лондонска седмица на модата. Тълпи от модни фенове, фешън експерти, дизайнери – общо взето суета, както обикновено по време на модни събития. И тя е Бетси Джонсън (Betsey Johnson). Ярка, различна, ексцентрична, луда! Моята кръвна група! Пълнокръвна… Аз съм си сложила розовите очила… и вървя по подиума… на живота. БЕТСИ е американски дизайнер, известна с причудливите си и неординарни креации. 

Епатажният бранд Betsey Johnson e с дълга история, чието име е увековечено на Алеята на славата на Седмо авеню в Лос Анджелис, редом с актьори, режисьори и още творци на културата. За Бетси мога да разказвам много и дълго, няма да ми стигне мястото. Затова в “Перото на МАДАМ РОШАВ” реших да ви споделя някои най-увлекателни факти от творческия живот на най-свежата и луда модна фурия, станала известна с гангстерските си и винилови рокли.

1. Тя е хипи и рокер

Тя е хипи и рокер, и е муза, и е Бетси… Американският аналог на Мери Куонт и Вивиън Уестууд, в нея се преприлитат Галиано и Готие, и не само… Тя разбива клишета и предразсъдъци. От дете се занимава с танци и това, което най-много винаги я вдъхновява за тези нестандартни нейни хрумки, са били цветните костюми на танцьорите. С часове рисувала идеите за собствените си костюми ѝ в много интервюта признава, че най-голямото й вдъхновение остават танците и изкуството.

2. Проправя пътя в модата на неординарните материи.

Проправя пътя в модата на неординарните материи. За първи път в средата на миналия век русата лудетина използва за ушиването на колекциите си материали като винил, лурекс и тюл, които в днешно време никого няма да учудят. Но само преди няколко десетилетия този тип облекла предизвиквали истински фурор.

Abstract

3. Не са много дизайнерите в света, които смело експрериментират с цветовете в модата.

Не са много дизайнерите в света, които смело експериментират с цветовете в модата. Елза Скиапарели в епохата на бялото и сивото вкарва „шокиращото розово “, взето от Кристиан Берар. Shocking pink станал феномен и тук правя паралел между двете модни икони, всяка за своето време и всяка носител на неординарното и грабващо вниманието. 

Елза през 30-те, Бетси през 60-те! На прием при писателя Труман Капоти през 1966г. нейна рокля в заслепяващо цикламено леко скандализирала присъстващите с особеното настроение, което създал този цвят повече в палитрата на бохо тенденциите. И ако първата колекция висша мода на Елза носи името „Стой, гледай и слушай “, то би било подходящо заглавие и за Бетси!

4. Бохо Стила

Като споменах бохо стила, то тук е мястото да ви споделя, че любимият аромат на Бетси е пачули. Бунтарите на 60-те изповядвали хипи културата. Мис Джонсън не изостанала от тази тенденция. И в своята книга тя споделя: “Веднъж в Сан Франциско ме изгониха от един магазин, защото силно миришех на пачули! Направо ме изхвърлиха оттам!

” Този аромат е свързван с магии, гадаене и причуд – ливи състояния, често ползван от хипари, психеделици и пр. Маслото от пачули се използва за различни ритуали, афродизиаци, за усилване на енергията и най-вече за привли – чане на пари. Един съвет от мен – пръскайте няколко капки от това блоговонно масло в портфейла си! Казват, че парите са енергия и идват сами.

5. Връща ме се при нашата “шантава“ модистка.

Връща ме се при нашата “шантава“ модистка, за да ви кажа, че нейният малък кокетен хотел в Мексико – “Вила Бетси” – е също в розово и ухае на пачули. 

Love Trend

Оригиналната обстановка по дизайн на неговата собственичка е за 10 човека и всяка стая е с различен интериор. Бетси обзавежда това съкровище от антикварни магазини, като подбира за всяко помещение специална мебел и емблематични дизайнерски акценти от средата на XX век. 

И всичко е в стила на яркия ѝ темперамент. В нейните интерпретации дори и кухненската мивка се превръща в хибрид от дамска тоалетка и олтар.

6. Ефектната блондинка получава награда за мода Coty

Ефектната блондинка получава награда за мода Coty (аналог на Oscar в света на модата) през 1972 г., когато е едва на 30 години и става най-младата притежателка на приза на модните критици.

7. Тя винаги дефилира на подума заедно със своите модели

Тя винаги дефилира на подума заедно със своите модели и на края на всяко ревю прави “циганското колело”, задължително за нейното шоу. Дори и на 65 не изневерява на тази своя традиция.

8. Името Джонсън?

Името Джонсън се връзва с жените бунтарки в съвременната мода или наречени по друг начин – антимода. Тук трябва да разчетем протеста ѝ срещу прекалената официозност, лукса и лицемерна зализаност. Бетси мотивира своята контракултура, като стил “Антиседмо Авеню” и всяка нейна нова колекция можем спокойно да наречем “витамин срещу скуката”.

9. „Моят Килер“

Една от емблематичните ѝ колекции с впечатляващото име “Моят килер” е най-пъстрото и шантаво ревю по време на модната седмица в Ню Йорк – есен/зима 2001-2002. 

“Концепцията на това шоу ми дойде наум една нощ, когато си седях в моя апартамент, обмисляйки различни идеи за есенната ми колекция за 2001 година”, споделя дизайнерката в специално послание до своята публика. “Светлините бяха изгасени с изключение на една лампа, която хвърляше мека светлина от килера ми, който се намира в средата на апартамента. Лампата винаги свети, но е скрита между две малки оранжеви врати и една тюркоазена завеса, която открай време си виси там. 

Тази нощ, докато гледах килера си, въплътен в тази мека светлина ме обзе вдъхновение. Исках да направя шоу за моя тип дрехи, за дрехите, които обичам. Цветовете, по които примирам. Направени по начина, по който аз се обличам. И като основа аз исках цял нов гардероб с дрехи. За мен самата. И надявам се за много други като мен. Така че аз погледнах моите малки оранжеви врати, моята стара копринена завеса, любимите си стари дрипи и парцалки и ви ги поднесох. Добре дошли в моя килер…Забавлявайте се : Бетси!“

Ваша Мадам Рошав

Style

Количка