Банкси: творецът без лице, а всъщност с толкова много образи и превъплъщения

Да бъдеш признат, търсен и супер популярен, без да заставаш с лицето си, е феномен на новото модерно изкуство, в което посланията остават най-важни. 

А вдъхновение днес черпим от артистичния художник от Бристъл с псевдоним Банкси. Творецът, който съчетава страстта на уличното изкуство и плама на протестиращия. Неговите творби носят откровени послания, насочени срещу масмедиите, политическия и корпоративен елит и най-вече срещу културата на прекомерната консумация и фалша.

Всичко на пръв поглед обикновено от градската среда вдъхновява анонимния художник от Англия. Необикновени в творчеството на Банкси са не само посланията, но и местата, на които той избира да ги представи. 

Banksy

Светът за пореден път обърна поглед към британеца при една от кампаниите, в която той изрисува серия от графити и от двете страни на стената, която Израел издигна на Западния бряг.  И дори фактът, че войниците го наблюдаваха през оптиката на пушките си не го спря или уплаши.

Някои от творбите му са показвани в музеи в Лондон, Ню Йорк и дори в Лувъра. За първи път от 14 години през юни тази година Банкси реши да представи своето изкуство на закрито и то не къде да е, а в Галерията за модерно изкуство в Глазгоу. Уличният артист избра да покаже творчеството си именно на това място заради статуята от 19. век на херцога на Уелингтън, върху чиято глава от 40 г. стои абсурден пластмасов пътен конус. 

Събраните творби  на най-прочутия и тайнствен художник на графити в света превърнаха шотландския град в културна столица на лятото. Изложбата продължи до края на август и представяше пътя на Банкси от най-ранните му творби от края на 80-те години до тези, които бяха създадени малко преди старта на изложението. Въпреки че работи вече над четвърт век и артистичното му име е познато по цял свят, никой все още не знае кой всъщност е той. Дори и възрастта му е мистерия.   

Други интригуващи емблематични събития, свързани с творчеството Банкси, ще останат перките на акули, които изплуват от водите на езерото на парка Виктория в Лондон. Дело на твореца е и плашещата табела „ВНИМАНИЕ, радиоактивно изтичане!” в Сейнт Джеймс парк, която вдига на крак местните власти. Те поставят на мястото полицай, който да успокоява минувачите, което на свой ред допълнително подсилва ефекта на инсталацията. 

Мишена на британеца са и имена от световната поп култура. Той подменя със свои вариации обложките на 500 музикални диска на Парис Хилтън. Преди „шашмата” да бъде разкрита, част от албумите биват продадени, въпреки че ние тайничко подозираме, че това е брилянтен маркетингов трик от страна на Хилтън. Оказва се, че нито един купувач не връща фалшификата, а някои дори ги препродават в интернет на изгодна цена.

Банкси прави акции и в зоологически градини. Благодарение на него маймуните се сдобиват с табели „Аз съм знаменитост. Изкарайте ме оттук!”, а в клетката на пингвините изниква надпис „Втръсна ни от риба!”.

Creative

По време на фестивала в Нотинг Хил пък разпръсва десетки отпечатани от него банкноти с лика на принцеса Даяна. Без да обърнат внимание, част от купонджиите дори успяват да ги пробутат в местните магазини.

Въпреки, че с творбите си показва среден пръст на властите, обществото и идолите му, всъщност самият Банкси се превръща в кумир. Той е скъпо оценен от критици и звезди. Творбите му се търгуват за шестцифрени суми. Холивудските особи са готови да платят колкото им поискат, за да пренесат в покоите си парчета мазилка, разкрасени от британеца.

Почитатели на Банкси са Джъд Лоу, Киану Рийвс, Кристина Агилера, Брад Пит, а неотдавна Анджелина Джоли броила 400 000 долара за негова работа на търг в Ел Ей. Семейство от Бристол дори обяви за продан къщата си само защото графит на анонимния художник върху една от външните стени значително вдигна цената на дома им. През 2007 година Банкси е отличен с приза „Най-велик жив британец”.

В същото време – въпреки голямата им стойност графитите на Банкси се заличават от общинските власти. Това неминуемо вдига и цената на изображенията.

Художникът твърди, че с работата си отвръща на удара, който сивотата на града или бруталните реклами нанасят на съзнанието на минувачите. Това обаче не става на всяка цена. Понякога бездомници запречват стената, която Банкси е набелязал. „Никога не бих ги изритал от мястото им на улицата – споделя той. – На първо място, това е техният дом, на второ – е моето ателие.”

Има безброй спекулации и опити да се разкрие самоличността на Банкси. Големите издания на Острова публикуват свои разследвания по темата, но засега без категоричен резултат. От една страна, за мистерията спомага фактът, че художникът работи с няколко верни помощници, които пазят тайната му. Освен това Банкси позволява на феновете си свободно да ползват неговите творби, като призовава това да не става с цел печалба. Така хиляди младежи копират шаблоните, създадени от британеца. Това доказва силата на посланието му, но и му помага да се скрие сред множеството.

През годините доста музиканти, творци на различни възрасти са спрягани за истинския творец. През 2017 г. случайно изпусната реплика бе разтълкувана като препратка към музиканта Робърт дел Ная – основател на емблематичната британска трип-хоп група Massive Attack. През 80-те години Дел Ная е бил и графити артист като член на групата The Wild Bunch в Бристол. Още през 2016 г. журналистът Крег Уилямс публикува разследване, в което дава предположения защо Дел Ная може да се окаже истинският Банкси. 

Artistic

Теорията е, че името „Banksy“ всъщност е псевдоним на колектив от графити артисти, чийто ръководител е музикантът от Massive Attack. Една от основателните причини за тази хипотеза е съвпадението между появата на някои от графитите на Banksy в градове, в които по същото време Massive Attack прави концерти. Други слухове, потвърдени от  богатия предприемач Андрю Галахър, посочват като истинска самоличност на артиста 49-годишен художник на име Робин Гънингам, за когото отдавна се говори, че е Банкси. Досега обаче нищо не е потвърдено, а истинското име на твореца остава мистерия.

Картината на Банкси със заглавие „Brace Yourself!“ („Стегни се!“) се продаде на търг за над 2 млн. щатски долара, което е три пъти повече от цената, обявена в началото на аукциона. Картината представя смъртта с коса и черна дреха, караща картинг количка със закопчан предпазен колан. Купувачът е Мигел Гарсия Лариос, собственик на винтидж магазин в Холивуд. Аукционът е бил организиран в Бевърли Хилс. Началната цена е била 600 000 щатски долара, а продажбата е била озвучена от живо изпълнение на групата „Brace Yourself!“.

На аукциона е било продадено и копие на „Момичето с балона“ на Банкси – една от най-емблематичните картини на художника, на цена от 195 000 щатски долара, както и още 70 творби от известни личности като Боб Рос, Джим Кери, Дейв Наваро. „Girl With Balloon” – „Момичето с балона”-  символ на невинността, любовта и надеждата е едно от най-популярните творения на Банкси.

Рамкирана, картината достига до цена 1 милион паунда на търг в Сотбис, Лондон. През февруари британският стрийт художник представи по случай Деня на влюбените новата си творба, която акцентира върху проблема с домашното насилие. Графитите са нарисувани на стената на сграда в британския морски курорт Маргейт. Творбата изобразява домакиня с престилка и гумени ръкавици с вид на жена от 50-те или 60-те години на миналия век, с насинено око и счупен зъб, която изглежда се е скарала със съпруга си в кухнята.

От истински стар фризер до стената, пред който има съборен стол, стърчат краката на мъжа. Банкси е публикувал произведението си, озаглавено „Спирала за мигли за Свети Валентин“ („Valentine’s day mascara“) в профила си в Инстаграм, избирайки датата, на която на много места по света хората празнуват Деня на влюбените.

Всички сме чували израза „Да обърнем внимание на слона в стаята“. В един доста екстремен арт терористичен акт Банкси го визуализира по време на първата си американска изложба Barely Legal. Проблемът, върху който артистът акцентира, е най-очевидният – експлоатацията на животните за забавление на хората.

 

London

Количка