БЪЛГАРСКИЯТ УСПЕХ ЗАД ГРАНИЦА ЖИВОМИР ДОМУСЧИЕВ:

Вярвам, че винаги сблъсъкът на умовете може да създаде красиви неща

Автор: Елица Стойчева

Живомир Домусчиев е дизайнер от бъдещето. Професионалният му моден път започва в Лондонския колеж за мода, следван от дългогодишен опит като редактор на няколко алтернативни издания и стилист на хиляди модни дефилета, клипове и реклами.
Вратите на големия шоубизнес се отварят пред него, след като подлудява всички с тоалета, който създава за холивудската звезда Ел Фанинг. Рокля, изработена от запазения за него PVC. А днес всеки следващ негов шедьовър е гордо обличан от звезди като Лейди Гага, Джей Ло, Ники Минаж. С какво ново ще предизвика модния свят, а и себе си, само пред Code Life Magazine.

Живомир, името ти е съчетание между две големи чудеса: Живота и Мира. Но какво искаше да постигнеш като дете и очакваше ли името ти да бъде известно именно чрез модата?

Интересен въпрос. Истината е, че от много ранна детска възраст бях възпитаван в това да осъзнавам и наистина да вярвам, че всичко може да бъде постигнато. Благодарение на моите родители, се научих да мечтая нашироко, за да мога да реализирам всяка цел, която си поставям. И до днес се опитвам да внуша това усещане за простор и на хората около мен и да намеря начин да вдъхновявам.

Всъщност в ранните си години първо започнах да мечтая в сферата на автомобилния дизайн, а след това интересът ми се премести към модата, но винаги в основата беше манията ми към изкуството и скулптурата. Модата ми позволи да продължа да се развивам с по-бързи темпове, да работя върху безкрайни идеи и проекти, без да чакам дълги години за развитие, както е в сектора на автомобилния дизайн. С модата изследвам безкрайни идеи.

Кое беше първото нещо, което те вдъхнови, когато се премести в Лондон, и колко трудно беше да създадеш своя собствена марка?

Разбира се, в Лондон ме вдъхновиха атмосферата, движението, еклектичните субкултури, адски склонни към себеизразяване, смесицата на култури от целия свят на едно място. В онзи момент, особено на клубната сцена в Лондон, хората избухваха. Мисля, че по някакъв начин съвременното общество сега, за съжаление, е загубило това. Имам чувството, че днес имаме повече ограничения, отколкото когато бях по-млад. Нямахме социални медии в онези години, така че няма доказателства за нашето самоизразяване. А сега всичко се документира и сме някак по-фалшиви в себеизразяването си. Всичко е свързано с натрупването на лайкове. Липсва ми свободата на истинското себеизявяване от онова време.

Кои от световните модни гиганти те вдъхновяват да правиш дрехи от нестандартни материали? Кои са някои от любимите ти дизайнери?

Много харесвам Martin Margiela. Неговият начин на мислене е безапелационен и толкова фокусиран, че неговата чистота вдъхновява. Харесвам и Comme Des Garcons, създали идеологията за човешката скулптура без ограничения. Разбира се, Paco Rabanne, Thierry Mugler ни показваха какво е секси и наистина Mugler беше най-големият експериментатор, винаги показваше различни колекции, които и сега са най-широко имитирани. В известен смисъл аз бях разглезен, защото студиото на Маккуин беше в съседство с Лицея по мода, в който учих, и това само по себе си ме караше да мечтая, да се уча от най-добрите.

Лейди Гага, Кристина Агилера, Ники Минаж, Джей Ло са само някои от звездите, които обличат творенията ти. Какво мислиш, че ги привлича да представят на сцената костюмите на Живомир Домусчиев?

Разработих уникален стил, мой характерен дизайн. Гледам към бъдещето, не се спирам, а единствените ограничения, които имам, са физически и финансови. Опитвам се да покажа нещо по начин, който да те накара да си напълно влюбен в него и да покажа на хората различен начин на живот. Моята естетика в дизайна е плод и на работата ми върху хиляди фотосесии за стотици списания, където се научих да намирам баланса и осъзнах какво наистина кара жените да се чувстват невероятно. Модата е успешна, когато предизвиква емоция и чувство на величие, или усещане за сексапил, за красота, за мощ. Сега мегаизвестните певци и артисти се опитват да преосмислят модерността, да се откроят от тълпата, за да изглеждат още по-уникални. Мисля, че моите дизайни им позволяват точно това .

Когато човек посети уебсайта, остава с впечатлението, че не следва модните тенденции, а иска сам да ги наложи. В този ред на мисли откъде идва идеята за работа не само с нулеви отпадъци, но и за трансформиране на стари дрехи в нови?

Сайтът ми е толкова еклектичен и показва идеи от моите по- достъпни дизайни до моята вече дигитална колекция в Метавселената -Ghost Stories, както и художественото ми изследване за моята поп арт фотография Wall Art .
Изпитвам безкрайна нужда да създавам. Не мога да си седя неподвижен, нещо ме завладява и ме тласка да изследвам по-нататък. Творческият процес е като нуждата ми да дишам. Като стилист бях заобиколен от безкрайно много облекла, не всички невероятни, така че често ми се налагаше чрез просто повторно драпиране, прекрояване и реконструиране да създам невероятни нови творения. Така разбрах, че това е цялата наша отговорност като дизайнери- да преосмисляме дизайна. Затова е толкова важно за мен да покажа пътя, да покажа какво е възможно. Ето защо тази част от моята колекция се нарича Reimagine Our Future. Отчаяно се опитвам да постигна нулеви отпадъци, не мисля, че е напълно възможно, но събирам изрезките си, разбира се, и създавам нови дрехи от тях, някои от любимите ми дизайни са плод на повторно използвани парчета плат. Всички ние като дизайнери трябва да се стремим да намерим начини да се справим с проблема с отпадъците за бъдещите поколения.

1681589381691680.jpg

Кой е следващият голям проект, по който работиш?

За седмицата на модата току-що си сътрудничих с един от великите лондонски дизайнери Julien McDonald. Каква чест е да бъда поканен да създам всички аксесоари за този брилянтен дизайнер! Мисля, че успях да покажа чудесно как моята естетика се съчетава толкова добре с неговите невероятни рокли. Вярвам, че винаги сблъсъкът на умовете може да доведе до красиви неща. Разбира се, продължавам и редица мои проекти с различни артисти, но тях, за съжаление, не мога да обсъждам, докато не бъдат реализирани. Създавам безкрайно много артикули и наистина се опитвам да намеря време да представя и нова колекция за бранда ми. И не на последно място, търся фабрика в България, с която да си сътруднича. Искам да прекарвам повече време и у дома и да разширя колекциите си с по-достъпни дизайни. Създаването на всичко по поръчка е чудесен начин на работа, но също така е възможно създаването на ограничени микроколекции, които могат да бъдат произведени в България.

Кой е най-големият урок, който научи от модата, и какво искаш да предадеш на следващото модно поколение?

Мечтайте нашироко! Всичко е възможно. Да, колко трудно е да успееш в тази индустрия може да не се вижда отвън, тъй като повечето от това, което хората виждат, е блясъкът, но като всеки бизнес трябва да се бориш с всеки дъх, за да успееш, да оцелееш и да растеш. Тенденциите се променят, трябва да продължавате да се развивате непрекъснато, да изследвате безкрайно, трябва да сте отворени за другите, да сте много силни вътре в себе си, но наистина това, което е най-важно, е откритостта, за да можете да видите какво е необходимо, какво може да бъде от полза на света. Сляпото създаване на мода без цел може да доведе само до много отпадъци.

Как мислиш, че модата трябва да кара хората да се чувстват, и как виждаш бъдещето на модата?

Знаеш ли, за щастие, толкова много пъти съм виждал хора да идват в моето ателие малко нервни, притеснени, но все пак отворени, търсещи, искащи да видят дали могат да възприемат външния вид, който съм създал. И когато пробваме рокля или един от моите сетове или аксесоар, показвам ги стилизирано, когато се видят, те поемат дълбоко дъх и изведнъж се отпускат, чувстват се овластени, красиви, секси и уверени. Това трябва да направи модата- да те накара да се почувстваш невероятно. В бъдеще, надявам се, да се радваме на модата на повече себеизразяване, повече приемане без осъждане от обществото на избора на всеки индивид. Надявам се, хората като цяло да купуват по-малко и по-селективно. Технологията ще ни води по пътя, предвиждам нови разработки на тъкани, на материи и никога не се знае – скоро може би всички ще носят Живомир Домусчиев.

Количка