Архитект на бъдещето

Видео заснемане и постпродукция: Иван Бъчваров

Стефан Иванов е основател и главен архитект на студио SI Factory. Както подсказва и закачката в името на студиото, за Стефан няма отговор НЕ в архитектурата. Млад и амбициозен, Стефан е с над 6 годишен опит в сферата на архитектурата и интериорния дизайн, и вече е изпълнил редица проекти у нас и в чужбина. Има и номинация в престижни архитектурни награди. Независимо дали става дума за дом, офис, болница, нощен клуб, Стефан и SI Factory изпълняват идеите на своите клиенти с прецизност, точност и внимание към детайла. Как един млад мъж избира професията архитект в България? Разбираме в следващите редове…

Архитектура и интериорен дизайн – смело начинание в България – как започна историята на SI Factory?

Мечтите ми да творя и създавам датират още от преди да запиша да уча за архитект. Винаги съм имал собствен почерк и съм се стремял да извадя най-доброто на повърхността – като започнем от самостоятелната ми изложба в основното училище, минем през олимпиадите за техническо чертане и първите ми опити да проектирам в университета и стигнем до практическия опит – всичко ме водеше в насоката създаване на собствен бранд. Първоначално започна с простичката идея да използвам имената си и да споделям проектите си с обществеността, (докато все още работех в столично архитектурно студио). Постепенно дадох шанс на мечтите си и най-смелите си представи за това какво всъщност искам да представлява този бранд, за какво да е нарицателно и с какви дейности да се занимава. Така се появи и SI Factory – като мястото, където мечтите стават реалност и няма граници за въображението, а напротив – имаме „фабрика“ за тяхното осъществяване. Името е съставено от инициалите ми, но е и игра на думи от испанското „да“, защото невъзможно при мен няма.

Може би е лесно да отгатнеш вкуса на някого за дреха, ястие, дори и автомобил. Как обаче отгатваш желанията на един човек за неговия дом или офис?

Много често казвам, че процесът на проектиране е опознавателен процес за мен и за клиентите ми – както аз научавам много за тях, така и те за мен. И това е много важно, особено когато имаме проектиране на жилищни пространства, защото това е мястото, където живеем и прекарваме немалка част от живота си. В повечето случаи хората започват сами да разказват за себе си и своите предпочитания, научавам за начина им на живот, навици, на какво държат най-много и на какво не чак толкова. Това са водещи насоки за решаването на пространствата чисто функционално, а вследствие и за самия дизайн. Нерядко клиенти идват и с примерни проекти, които са си набелязали от различни места, но обикновено са неприложими в конкретния случай по ред причини – големина на помещението, форма и т.н., но пък са винаги полезни от гледна точка на това какъв стил им допада. При проектирането на офис пространства не е много по-различно, защото пък на работа прекарваме по-голямата част от ежедневието си. Там може да имаме специфики и изисквания, свързани с конкретната професия, но в общия случай, особено в днешно време, имаме стремеж към наподобяване на домашна среда и опит за постигане на домашния уют, без да се пречи на работните задължения.

 

Половината от живота си прекарваме “вътре” – издай ни някой трик да ни е по-уютно у дома?

Уютът е субективно понятие и всеки го възприема различно. За някои това означава наличие на много топли цветове, за други наличието на зеленина, за трети най-важно е да има телевизор. Със сигурност обаче има елементи, които биха спомогнали за това усещане. Например кои са основните цветове в помещенията? Успокояват ли, или по-скоро изнервят сетивата ни? Правилно ли са комбинирани? Светлината също е важен елемент от интериора, на който е редно да се обърне съответното внимание, защото често задава насока на цялостното усещане на интериора. А използването на естествени материали винаги спомага за досега с природата, който иначе може да е изгубен, но със сигурност е подпомагащ за уюта.

А кое е любимото място на архитекта?

Лично за мен – това е природата. Тя ме вдъхновява, тя ме успокоява, дава ми свобода, но ми дава и насоки и обикновено ми дава това тъй необходимо време за мен самия, в което да мога да се съсредоточа и освободя от излишни емоции и мисли и просто да дам ход на въображението си.

Ти създаваш къща, но какво я превръща в дом? Ти създаваш офис, но какво го превръща в успешен бизнес?

За да са работещи решенията, един проект не трябва да е просто добре решена задача според основните изисквания, които сме учили в университета. Добре решената функция е началото към представянето на работещ проект – тя винаги спомага за цялостно по-доброто преживаване и за удобството при ползването на пространството. Много е важно какво влагат и обитателите и ако сме успели да ги опознаем, ще създадем и подходящи условия за удовлетворяващо ползване.

Какво е бъдещето пред SI Factory?

Възприемам SI Factory като проект, който ще търпи постоянно развитие, и ако сега е съсредоточен изключително върху проектирането на сгради и интериори, то в бъдеще бих искал да включва и съпътстващите тези процеси звена – отделни единици, съсредоточени върху точно определени елементи от процеса на проектиране и реализиране. С по-сериозното стъпване на архитектурната сцена се надявам да имаме възможността да работим и върху  по-разнообразни проекти, различни по мащаб и естество, но винаги оставящи трайна следа и отличаващи се с качество, стил, прецизност.

Количка