Перото на Мадам Рошав

8-те най-често срещани грешки в мъжкия гардероб!

Често съдим за успеха на един мъж по външния му вид. Стилът на обличане, правилният подбор на дрехи и аксесоари, изрядният гардероб могат да бъдат гаранция за власт и високо положение в обществото. Проучванията на Института за мода в Париж показват една интересна връзка между осъзнаването на важността за  по-висока самооценка и удовлетвореността в работата. 

И така на какво да обърнем внимание? Когато подбираме чорапите, ги съчетаваме с панталона или с обувките? Или как да прикрием биреното си коремче? Все въпроси, които ни вълнуват ежедневно. Днес в ПЕРОТО НА МАДАМ РОШАВ ще ви споделя 8-те най-често срещани грешки, които правят мъжете леко уязвими.

GettyImages-831659416

Fashion

GettyImages-1133786565
Грешка 1

Прекалено неглизиране на външния вид!

Част от мъжете често казват: Какво толкова? Каквото имам, това ще облека!” И не се интересуват от повод, място и време. Вадят стари костюми, някои дори от абитуриентския си бал (е, ако им стават, разбира се!). Модата отдавна е наложила нови правила, но някои господа не се вълнуват от тях. Слагат вехтите си доспехи и напред! Демодираният вид често бие по мъжкото его и издава неудачниците в живота. 

Макар че има една група профита като IT-тита, които всички знаем заработват добри пари, но по външния им вид няма да разберете. Просто те смятат, че той няма никакво значение, след като имаш бял Т-шърт и бели гуменетки”.  Тази униформеност дори набра популярност като мода и на партита. Не казвам, че е правилно. Напротив, смятам го за грешка! Винаги трябва да се прави разлика между wearing” и styling”!

Грешка 2

Неправилният избор на размер!

По-пълните мъже често избират по-голям размер, като по този начин смятат, че се скриват зад дрехата. Мъжете с бирени коремчета слагат двуредни костюми и си мислят, че не им личи колко бира са изпили. Да, ама не! Колкото по-голяма е дрехата, толкова повече подчертава недостатъците, като добавя допълнително обем към силуета.

Размерът трябва да е точният, в никакъв случай по-голям или обратното. Има и такива представители на силния пол, които прекаляват с тесните тениски или впитите панталони в желанието си да покажат повечко мускули. Но всъщност успешно се вкарват в една леко карикатурна ситуация. Между тялото и дрехата е добре да има поне сантиметър въздух. Ние, дизайнерите, го наричаме прибавка свобода” за добра вентилация и топлообмен.

GettyImages-1293365026

Clothes

GettyImages-109259013
Грешка 3

Неподходящото комбиниране на цветовете!

Отсъствието на ярката цветова гама от мъжкия гардероб говори за монотонност и липса на въображение. Класическият черен цвят е узурпирал мъжката палитра и всички якета, сака, панталони и джинси са предимно черни или сиви. 

Така мъжът показва липса на персоналност, като се слива с общата сиво-черна тълпа. Светлите цветове, добре съчетани с по-пастелни гами особено в аксесоари като каишки на часовника, кърпичка в джоба, колан, очила изваждат индивидуалността на преден план и подчертават уважителното отношение към себе си! Важно е да се постараете да комбинирате цветовете, за да се постигне хармоничен и стилен вид.

Грешка 4

Пренебрегване на аксесоарите!

Детайлът е най-добрата подправка! Готови ли сте да ядете супа без подправки? Представяте ли си я без сол, черен пипер или лимон? Не, нали? В модата също не можем да минем без някои дребни, но важни за добрия вкус елементи – чанти, обувки, колани, бижута, шалове, шапки, часовници и ръкавици. Без тях визията е недовършена и лишена от емоции. Дребните щрихи създават голямата картина. Добавят стойност в излъчването. Те подчертават индивидуалността и завършват визията, стига да са на правилното място и в точната стилистика. 

При сблъсъка на мокасини с елегантен костюм или спортен колан с официален панталон пръв умира стилът. Коланът е много любим аксесоар на повечето мъже. Широк или тесен, с катарама или невидимо” закопчаване, кожен или от плат, той е незаменимо допълнение за всеки сезон, но и опасно оръжие, ако не подхожда на обувката или панталона.

GettyImages-1159426753

Trendy

Adelaide, Australia, mens fashion blogger walking in city, wearing fashionable suit and sunglasses
Грешка 5

Невладеенето на деловото облекло!

За да извлечете максимума от всеки бизнес ангажимент, трябва да умеете много неща, включително да изглеждате делово с аромат на милиони”! Небрежният вид или непростимо спортният екип са знак, че не сте надежден партньор. Бъбривите и закачливи детайли също оставят чувството, че се разсейвате и губите мярката. За да не подавате грешни сигнали чрез дрехата като невербален символ, следвайте сигурните класически комбинации. 

Ако сте с отношение към стила и аксесоарите са ви втора природа”, то само напомням за златното правило на трите аксесоара – часовник, колан и халка (ако има такава) или шал, колан и часовник, или вратовръзка с игла и пошет. Разбира се, че експериментите и точните комбинации са за предпочитане! Старайте се да привличате умерено внимание и то да говори за вашия висок стил!

N.B. Тъмните очила, брадата и мустаците в деловия свят не са добре приети. Когато голяма част от лицето е скрита, това внушава по-скоро подозрителност, отколкото откритост, така необходима при деловите отношения.

Грешка 6

Чорапите!

Един вечен въпрос чорапите се комбинират с обувките или с панталона? Правило е, че цветът на чорапите се съчетава с цвета на панталона, не на обувките! Но и тук има изключения – екстравагантните цветови комбинации, които не спазват това правило. Но в бизнес протокола – спазвайте правилото за съчетаването на чорапите с панталона! 

ВАЖНО! Избягвайте да показвате кожата на крака си над чорапа, като седнете! Това означава, че чорапът е къс за конкретния панталон.

GettyImages-1202422138

Colors

GettyImages-1133790144
Грешка 7

Качеството на материите!

Често мъжете ги вълнува предимно цената на облеклото и така се подлъгват да си купуват дрехи от некачествени материи. Такива дрехи или боядисват ръцете и тялото, или стават на мъхчета, или при първото пране се свиват! Важно е да се инвестира в облекло с добро качество, което ще ви служи дълго време, като знам колко често един мъж влиза в бутик. И да не забравяме, че платът е 50% от добре ушитата дреха!

Грешка 8

Никога не закопчавайте и трите копчета на едноредното сако!

По правило последното копче (най-долното) не се закопчава. Това е по етикет за носене на мъжко облекло. Има няколко теории защо копчето не се закопчава. Една от версиите е, че това правило идва от времето, когато модата била толкова тясна, че закопчаването на последното копче ограничавало движението и мъжете го разкопчавали за по-голяма свобода.

Друга теория е, че закопчаването на всички копчета на сакото може да създаде напрежение в материята и да промени силуета на сакото, което не е желателно.

По дрехите посрещат, а как ще ви изпратят зависи само от вас, уважаеми господа!

GettyImages-521959474
Количка