Вълшебството на Коледа

6 причини да обичаме Коледа

Преди да разгледате този списък, ви съветвам да отделите малко време, за да облечете любимия си коледен пуловер, да заредите в Spotify албума на Марая Кери – Merry Christmas, да си приготвите топъл шоколад или чай с канела и чак тогава да продължите с четенето.

Да, в разгара на празничния сезон понякога е трудно да се заредите с настроение особено ако годината е била тежка. Ако това ви звучи познато, определено не сте сами. Всичко обаче е въпрос на настройка. Ако си припомните всички онези приказни моменти на топлина и уют, с които свързваме традиционно декември, дори всички коледни клишета, чудото на Коледа ще ви завладее, а празничният дух със сигурност ще се развилнее.

Beautiful smiling family of four with santa hat reading book at the home by a Christmas tree.

Familly

Вълшебството на Коледа

Ето ги нашите причини да обичаме Коледа

 1. Завладяваща радост и топлина!

Без съмнение, най-добрата част от Коледа е непреодолимото радостно усещане, което идва с украсяването на елхата и окачването на декорациите. 

Лично аз едва чакам да дойде декември, за да поставя коледното дръвче и да започна да го украсявам заедно с децата. Независимо дали печем бисквитки с любимите си хора, дали опаковаме подаръци или декорираме къщата с венци и звезди, радостта и красотата заобикалят всичко в този празничен месец. 

2. Вкусна храна

Да, освен печените бисквитки с джиндър и канела, които всяка година правя, Коледа несъмнено означава вкусна домашна храна. Обожавам деня на Бъдни вечер – настъпва такава прекрасна еуфория от сутринта и въпреки че знам почти до минута и секунда кога и какво ще се случи, не преставам да го очаквам с нетърпение и да му се наслаждавам всяка година. 

Докато стана и изпия кафето си, мама ще е изпратила татко до пазара и магазина поне 5-6 пъти. Орехите вече ще са начупени, тиквата настъргана, а мама вече ще е разстлала корите за най-ароматния тиквеник с канела. За пореден път, без грам досада, ще свари жито, като знае, че само тя ще си го яде, защото никой друг вкъщи не го обича. 

И така едно по едно, с напредването на деня в поне 7 тави и 5 тенджери ще се появяват и боб, и най-вкусните постни сарми по рецепта на баба със сини сливи вътре, и червени чушки (любимите на мъжа ми), и ошаф, и най-вкусната содена питка. И къщата ще оживее от толкова много аромати и звуци.

Christmas

3. Опияняващи аромати

Наистина, опияняващи са коледните аромати. Напомнят за детство, за бащино огнище, за милувка, за любов. Извадете свещите, поставете елхата и наредете върху кухненския плот всичките си печени лакомства, защото Коледа е най-доброто време да изпълните дома си с най-вкусните празнични миризми. Независимо дали носът ви обича свеж бор или сладка ванилия, канела или джинджър, коледните миризми са блажени. 

4. Празничните филми

Нямам нищо против отново да гледам „Сам вкъщи“ 1, 2 и 3, както и всички останали коледни класики по 88 пъти особено ако около мен на дивана са всичките ми близки хора. Не е ли вълшебно още веднъж да си пуснеш любим филм от детството като „Мръсни танци” например и този път да го споделиш с децата си. Това тихо създаване на спомени е още една причина да обичам Коледата…

5. Време за семейството

Oбикновено живея от лято до лято, защото мразя зимата и снега и купищата дрехи, с които се увивам и все ми е студено, но обожавам Коледа заради тези приказни и топли срещи с цялото семейство. Три поколения заедно на 100 квадрата – това неудобство по Коледа никак, ама никак не ми пречи. 

Напротив, обожавам го! Обожавам минутите, когато приседнем край трапезата на Бъдни вечер, за да благодарим на Господ за храната и когато татко разчупи погачата, а майка започне да му дава невидими за другите знаци с очи къде точно е паричката в питката, за да направи така, че „случайно“ да се падне на внуците. Обожавам всички малки и по-големи жестове и моменти, в които всеки от нас се опитва да дари на другия щастие.

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

Coockies

6. Специалните подаръци

Дори и да не подарявате или да не получавате големи или скъпи подаръци, има нещо много специално в избирането и даването на коледни подаръци за много хора. Независимо дали става въпрос за радостта от пазаруването на идеалното нещо за човека, когото обичате, или забавлението от опаковането на всеки артикул в лъскава хартия, или всичко по-горе, даването на подаръци със сигурност е забележителна и много любима част от празника. 

Вкъщи едва чакаме да стане полунощ след Бъдни вечер, за да разкъсаме тези красиви опаковъчни хартии, да се прегърнем и да признаем, че точно този подарък е това, за което сме мечтали винаги. Защото най-ценният подарък, който всъщност имаме на Коледа, са нашите близки хора. 

Как се чувствате? Надяваме се, че този списък ви е помогнал да уловите празничния дух. Ако не, повторете албума на Марая Кери още веднъж.

Коледа е тук! Насладете ѝ се!

Количка