Alix avien
VINO & GELATO
CODE LIFE
Вино и джелато: Грях или божествено изкушение влюбите!
За някои комбинацията между божествената напитка и джелатото е истинско прегрешение, за по-смелите е още един вкусов експеримент, на който да се насладят през топлите месеци от годината… Една от основните причини комбинацията да се харесва е, че виното и млечните продукти просто са родени един за друг и съчетанието им е божествена наслада за небцето.
Но преди да продължим към основните правила за комбиниране на вино и джелато, нека ви разкажем защо в заглавието пише джелато (от итал. gelato), а не просто сладолед. Ето и кои са основните разлики между италианската замразена гордост джелато и сладоледът, познат по нашите земи:
Джелатото се прави с пълномаслено мляко, а сладоледът със сметана. Това прави джелатото с по- малко мазнини.
Gellato
Джелатото съдържа 35% по-малко въздух от сладоледа. Това идва от методите на разбъркване. Докато сладоледът се бърка на много високи обороти и в него навлиза повече въздух, изглежда, че имате повече продукт като грамаж. Истината е, че джелатото има по-богат вкус заради по-ниските обороти на бъркане и получавате точно толкова грамаж продукт, колкото сте поръчали.
Температурата на съхранение на джелатото е по- висока от тази на сладоледа с около 10-15 градуса. Затова и джелатото не е толкова „втвърдено“ при сервиране, не опарва езика от студ и е с по-добри вкусови качества.
Неписан италиански закон е, че джелатото няма ароматизатори и оцветители. Можете да ядете джелато само от натурални съставки. За разлика от сладоледа.
Джелатото се прави в малки количества и се консумира веднага (перфектно за онези, които не обичат да чакат). Джелатото, за разлика от сладоледа, не може да стои в камерата ви няколко месеца.
Сорбет – безмлечният вариант на джелатото, който е също толкова вкусен, но и подходящ за хора с нетолерантност към млечни продукти или вегани.
А сега да добавим виното...
- Ако виното е охладено, то джелатото не трябва да е твърде студено. Оставете го да омекне, за да отключи всичките си вкусове.
- Обърнете внимание на танина. Вината с високо съдържание на танин могат да превърнат сладостта на джелатото в горчивина. Изберете по-леко вино за италианската си вечер.
- Заложете на не толкова висока киселинност. Докато във всеки друг случай киселиността на виното е добра характеристика, която оставя свеж вкус, в комбинация с джелато е все едно да изстискате лимон върху десерта. А вие не искате да го правите, нали?
- На последно, но не и по важност място слагаме и правило номер 1 - виното трябва ВИНАГИ да е по-сладко от храната, с която го комбинирате.
Wine
Ето и вино-джелатените изкушения, които да опитате, докато сте на тази земя:
Шоколадово джелато и сладко червено вино
Силно вино със силни вкусове. Шоколадът и червеното вино се съчетават перфектно от векове. Ако към джелатото добавите и вкус на кафе, то заложете на Каберне Совиньон. А ако шоколадовото джелато е с вкус на мента, то изберете Сира.
Просеко и берита
Просекото често се сервира с няколко парчета ягода на дъното на чашата, къпина, малина или боровинка. Именно затова можете да комбинирате газираното италианско вино с класическо ванилово джелато, аранжирано с различни горски плодове.
Бяло вино и тропически плодове
Джелато с екзотичен вкус като ананас, манго или кокос си отива перфектно с младо бяло вино. Най-класическата комбинация между джелато с тропически плодове е с така добре познатото ни вечно Шардоне.
Започваме ли?
Italy
Източници:
АВТОР:
Александра Томова
СЪДЪРЖАНИЕ
Възползвайте се от нашата лесна навигагия с която можете да прескачате, връщате или избирате страниците си по Ваш избор.