Alix avien

Брой 13/ Септември

VINO & GELATO

CODE LIFE

Вино и джелато: Грях или божествено изкушение влюбите!

За някои комбинацията между божествената напитка и джелатото е истинско прегрешение, за по-смелите е още един вкусов експеримент, на който да се насладят през топлите месеци от годината… Една от основните причини комбинацията да се харесва е, че виното и млечните продукти просто са родени един за друг и съчетанието им е божествена наслада за небцето.

Но преди да продължим към основните правила за комбиниране на вино и джелато, нека ви разкажем защо в заглавието пише джелато (от итал. gelato), а не просто сладолед. Ето и кои са основните разлики между италианската замразена гордост джелато и сладоледът, познат по нашите земи:

Джелатото се прави с пълномаслено мляко, а сладоледът със сметана. Това прави джелатото с по- малко мазнини.

Gellato

Джелатото съдържа 35% по-малко въздух от сладоледа. Това идва от методите на разбъркване. Докато сладоледът се бърка на много високи обороти и в него навлиза повече въздух, изглежда, че имате повече продукт като грамаж. Истината е, че джелатото има по-богат вкус заради по-ниските обороти на бъркане и получавате точно толкова грамаж продукт, колкото сте поръчали.

Температурата на съхранение на джелатото е по- висока от тази на сладоледа с около 10-15 градуса. Затова и джелатото не е толкова „втвърдено“ при сервиране, не опарва езика от студ и е с по-добри вкусови качества.

Неписан италиански закон е, че джелатото няма ароматизатори и оцветители. Можете да ядете джелато само от натурални съставки. За разлика от сладоледа.

Джелатото се прави в малки количества и се консумира веднага (перфектно за онези, които не обичат да чакат). Джелатото, за разлика от сладоледа, не може да стои в камерата ви няколко месеца.

Сорбет – безмлечният вариант на джелатото, който е също толкова вкусен, но и подходящ за хора с нетолерантност към млечни продукти или вегани.

82%

А сега да добавим виното...

Джелато Забайоне е живият пример за комбинацията между замразеното изкушение и виното. Този „ангелски десерт“, както го наричат италианците, се овкусява с небезизвестното вино Марсала и е един от най- знаменитите вкусове джелато на света. А сега… преди да се спрем на 3-те най-великолепни вкусови комбинации между вино и джелато, нека ви разкажем за основните техники в съчетаването, които трябва да усвоите до съвършенство.

Wine

Ето и вино-джелатените изкушения, които да опитате, докато сте на тази земя:


Шоколадово джелато и сладко червено вино

Силно вино със силни вкусове. Шоколадът и червеното вино се съчетават перфектно от векове. Ако към джелатото добавите и вкус на кафе, то заложете на Каберне Совиньон. А ако шоколадовото джелато е с вкус на мента, то изберете Сира.

Просеко и берита

Просекото често се сервира с няколко парчета ягода на дъното на чашата, къпина, малина или боровинка. Именно затова можете да комбинирате газираното италианско вино с класическо ванилово джелато, аранжирано с различни горски плодове.

Бяло вино и тропически плодове

Джелато с екзотичен вкус като ананас, манго или кокос си отива перфектно с младо бяло вино. Най-класическата комбинация между джелато с тропически плодове е с така добре познатото ни вечно Шардоне.

Започваме ли?

82%

Italy

Източници:

АВТОР:

Александра Томова

Количка