TREND OF THE MONTH

МОДАТА НА ТИХИЯ ЛУКС ВДИГА ИСТИНСКИЯ ШУМ

Елица Стойчева
Снимки: Getty Images

Ако не сте забелязали съдържанието с хаштаг #oldmoney, което ни обгражда през последния месец в Instagram или Tiktok, то сега ще редактирате този сериозен моден пропуск. Четете докрая, за да сте информирани и модерни!

До този месец #OldMoney събра над 3 милиарда гледания в TikTok, като #OldMoneyAesthetic и #OldMoneyOutfits натрупаха съответно по над 2 милиона гледания. Видеоклиповете с привлекателни млади хора, безупречно облечени и на зашеметяващи места, ни завладяха. Уикенд на Френската Ривиера, отпивайки шампанско, коледни празници в Куршавел, а после Малдиви. Всичко това е обширно полято с хаштагове от модните инфлуенсъри, а и редовите потребители, защото така те обозначават, че са част от новата стара мода – т.нар. тих лукс!

КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД НЕГО?

Не, парите не остаряват – за щастие или не, са все още водеща сила, но завръщането на т.нар. тих лукс – стил на обличане, който издава заможност и благосъстояние, но без дрехите да крещят, е следствие от натежалата ни вече ненужна показност и прахосничество на ресурси.

ЗАЩО ОLD MONEY?

Защото тази мода стъпва върху използването на вечни бестселъри, наложени не само от водещите брандове, но и от кралските стари и знатни фамилии.

МОЖЕ И БЕЗ КРЕЩЯЩО ЛОГО

Независимо че бях скептична, че тихият лукс трудно ще обгърне и нашите ширини, обичащи пищността и обемите, модата на тихия лукс се радва на почитатели и у нас.

ЕКО ГАРДЕРОБ

Всъщност идеята да инвестираме във вечни дрехи, обувки и аксесоари, които да се задържат дълго време, и по този начин да изградим капсулен гардероб, никак не е нова. Новото тук е подходът. Почитателите на тихия лукс са онези истински бохеми, които знаят, че парите говорят, а богатството шепне.

Т и х и я т  лу к с  е  т о т а л н о противопоставяне на пищността и логоманията. В основата не е демонстрацията, а именно себеизразяването, модата като средство за по-пълно изграждане на образа ни. Модата, каквато се е зародила, да ни служи и да ни вдъхновява като изкуство.

Естетиката на “old money” и “тихия лукс” не се ограничава до конкретна социална прослойка, но същевременно с това гради нови мини общества на брандове, които са в тази стилистика. Към модните шедьоври на знакови марки като Ralph Lauren, Hermes, Gucci, днес тихият лукс прибавя и нови марки като Стела Макартни, Brunello Cucinelli и бранда на любимите ни и вече пораснали близначки Олсън – Тhe Row.

КАК ДА СЕ ОБЛЕЧЕТЕ В ТИХ ЛУКС?

Тихият лукс не е нищо ново. Той е класиката, вечността в модата, която непрекъснато се развива, просто по-шумните, по-ясно изразени тенденции винаги заемат централно място, а неговата линия сякаш тича в отделна модна лента и много не се интересува от първото място. Тихият лукс е в апогея си сега, защото след като светът изпадна отново в икономическа криза, а модната индустрия продължава да не изпълнява докрай обещанията за устойчивост, модните потребители решиха да нахранят душата си с по-скъпи, но по-практични дрехи и аксесоари, и да приемат пазаруването като инвестиция.

Разбира се, не е нужно да разваляте банковия си влог, за да сте модерни. Спокойно можете да следвате идеята за тих лукс и с по-достъпни марки. Заложете на качество и изчистени силуети. Бели джинси, пуловер на райе, който можете да носите и наметнат като шал, Т-шърт с якичка, класическа шапка, костюм с идеална кройка, голяма или малка, но качествена чанта и обувки.
Всички те ще ви служат много сезони и ще можете да разиграете в стотици модни колаборации.

Количка