Code Life: Limited Edition

Стоян Апостолов Стоянски

Говорим си със стилиста Стоян Апостолов-Стоянски за модата, тенденциите и удоволствието от работата. Стоян Апостолов – едно много добре познато име в модните среди у нас и в Европа. Той е любим стилист на родните звезди. Зад гърба си има множество корици на модни издания, стотици едиториали в списания, музикални клипове, рекламни кампании, модни ревюта. 

Стоянски, както го познават близките, приятелите и колегите му, е двукратен носител на наградата “Стилист на годината” на Code Fashion Awards, а в началото на 2024 получи и специалната награда за „Цялостен принос към българската и европейската модна сцена“. Изкусен познавач на модата, стайлинга и тенденциите, Стоянски разказва фешън истории чрез своята работа по-добре от всеки друг. Именно негово дело е и стайлингът за летния брой на Code Life и великолепната ни корица със Саня Борисова, Елена Петрова, Рая Пеева и Елеонора Иванова.

Fashion

Работиш в България и извън границите на родината - каква е разликата в модната индустрия у нас и по света? И вървим ли в крак със световните модни тенденции?

Напоследък забелязвам, че българските брандове имат все по-добри колекции. Аз съм предпочитан стилист от родните дизайнери и имам щастието да работя с една много голяма част с топ брандовете на българския моден пазар. Имаме страхотни, стойностни дизайнери, които спокойно могат да вървят рамо до рамо с европейските, американските и азиатските брандове.

С коя родна или световна звезда си изпитвал най-голямо удоволствие да работиш?

Най-скорошното събитие, на което имах удоволствието да работя, бе Alta Moda на Dolce&Gabbana. Там имаше звезди като Наоми Кембъл, Деми Мур, Шер, Ева Херцигова. С българските звезди не е по-различно да се работи, винаги е удоволствие. Хората навсякъде са еднакви, за мен всеки път е като първи път.

А с коя звезда би искал да имаш възможност да работиш?

Наоми Кембъл – любимата ми личност! Бионсе е другата. Лейди Гага също – абсолютна кралица в модната индустрия.

Как създаваш една цялостна визия? Коя е първата стъпка?

Личната среща с клиента. Независимо дали е бранд, обикновен клиент, изпълнител, актьор или актриса – за мен е важно те да могат да почувстват стайлинга, който съм им направил. Работя най- вече според характера на човека, който представя дрехата.

Коя е модната тенденция на лято 2024, която ще виждаме навсякъде и ти като топ стилист одобряваш?

Всеки бранд има своя собствена посока. Много трудно е да говорим за строго определен тренд. Фаворит ми е Schiaparelli и тенденциите, които те налагат.

Количка