Power Dressing

Автор: Калина Николова

Модата е един от ключовите начини, чрез които ние като човешки същества можем да се изразяваме.

Изпращаме женския месец с брой, посветен специално на дамите и на тяхната скрита сила и мощ, които носят със себе си. Именно поради това няма как да не обърнем внимание на стила, придаващ сила.
Роден през втората половина на 70-те и станал популярен през 80-те години, терминът “power dressing” е моден стил, който позволява на жените да установят своя авторитет в професионалната и политическа сфера, традиционно доминирана от мъже.

Дискурсът за „властно“ облекло е важен за изграждането на новия тип работеща жена. Терминът локализира силата в професионален план, давайки самочувствие и увереност посредством облеклото.
Водено от дизайнери като Джорджо Армани и Ралф Лорън, облеклото се характеризира с преувеличени квадратни силуети. Сака с подплънки, блейзъри и стилни костюми, заимствани от мъжкия гардероб.

Колкото до финалния щрих – обувките, не бива да забравяме, че всяка жена се нуждае от чифт убийствени токчета в арсенала си, и това е категоричният фаворит в гардеробав модно направление „power dressing“.
Последните модни тенденции пък донесоха със себе си чудесни репродукции на лоуфърите и находки от денди стила. Важно е да не подценяваме и акцента, който поставят аксесоарите – скъп часовник и чанта. Задължителен завършек на една силна визия.

Като редакторска препоръка бихме предложили прекрасното четиво на модния журналист Роб Йънг „Power dressing“, където авторът предлага увлекателна гледна точка на способността на стила да влияе върху кариерите на жените политици и първите дами.
Изданието предоставя кратки тематични глави, осеяни с профили на повече от 50 действащи жени, президенти, министър председатели, депутати, кралски особи и съпруги от над 30 държави, като Мишел Обама, Карла Бруни – Саркози, Ангела Меркел и кралица Рания от Йордания, до емблематични жени като Ева Перон, Имелда Маркос и Маргарет Тачър. Книгата разкрива крайъгълните „модни моменти“, както и негласните правила на политическата модна игра.

Вдъхновени от тези велики жени, сме щастливи да наблюдаваме развитието и голямата сила на дамите. Днес те започват собствен бизнес, участват все по-активно в политическия живот. Те са смели активистки и предприемачи, чиито действия променят света и хода на историята.
Количка