Автор: Александра Томова, Снимки: Getty Images

От Джейн до LOEWE

Ако в Древен Египет в сламена чанта се е пренасял багаж, плодове и зеленчуци, то Джейн Бъркин я превръща в любимия моден аксесоар на няколко поколения жени.

Страстна любов, напоена с много скандали и алкохол – Джейн Бъркин и Серж Генсбур са емблематична двойка 12 години. Но днес няма да говорим за шеметната връзка на композитора и режисьор и една от най-красивите британски певици и актриси. Ще говорим за чантите на Джейн. Едва ли е чудно, че именно тя превръща сламената чанта в топ моден аксесоар и инфлуенсва милиони жени по света, във времена, когато инфлуенсърството още не е било измислено.

 Именно на Джейн Hermès кръщава емблематичната си Birkin bag, която и до днес е недосегаема за простосмъртните. Но в разгара на лятото обръщаме поглед към една не толкова маркова чанта, с която Джейн не се разделя години наред.

Loewe

Плажовете на Френската Ривиера. Филмовият фестивал в Кан през 70-те. Музика, вино и свободна любов. Дълги бохемски нощи с инфлуенсърите на миналото. Иконите от старите ленти. Снимки в черно-бяло. И мода, която се надяваме да се върне.

Модата винаги е черпела вдъхновение от миналото. И поколението на милениалите завърши един пълен цикъл, след който може отново да се възползва от благата на модата на бабите и майките ни.

Най-впечатляващите визии обикновено са най-простичките. Бяла тениска, класически деним, леки еспадрили, разрошена от морския бриз коса и сламена чанта. 

 Дори и да прилича на кошница за пикник, няма лошо да сложите до бутилката розе в нея и дамските си принадлежности и да покорите града със стил. Джейн Бъркин прави точно това през 70-те години на миналия век и носи сламената си чанта, както някои звезди днес не се разделят със своя черен класически Chanel . Непретенциозна, но винаги приковаваща вниманието, като лека лятна шега, намигване да не се взимате толкова насериозно. И ако Джейн е дала старта на тази тенденция, то днес LOEWE я връщат отново в играта.

През лятото гардеробът се изпразва откъм обем и се изпълва с цвят. Рокли на цветя и искрящи цветове, къси панталони и феерични поли, бели ленени ризи и скъсани дънки. Слънчевите очила и капелата се превръщат в най-добрите ни приятели. А сламената чанта е наша доверена приятелка за сезона.

 Дали я носим на плажа, или в града – акцентът към визията ни е гарантиран. LOEWE се погрижиха последните няколко години да ги виждаме навсякъде, във всякакви форми и цветове. Съчетани с ВСИЧКО!

Ако си я взимаме за плажа, то е редно да изберем maxi размер, в които да поберем плажната кърпа, слънцезащитния лосион (задължително), чехли, шапка, студена вода, две праскови и някое лятно четиво.

В града нещата стоят по-така… Тук можем да се развихрим. Чанта от слама в черно или с черни акценти и лого, спокойно се превръща във вечерен аксесоар и стои добре дори и на малката черна рокля. Елементите от кожа я правят съвместима с кожени обувки, римски сандали или дънки.

Designer

Чантите тип “кошница” са супер за брънч, неделна разходка в парка или обяд с приятели в покрайнините на града.

Формата тип “торба” е страхотна дори и за офиса, натоварените модерни майки с много багаж за носене. Тя е удобна и за пазар, така че не я подценявайте.

При всички положения заредете гардероба си с поне един модел сламена чанта за лято 2024, тя ще ви влезе в употреба от София, през Свети Влас и чак до Френската Ривиера. И ще ви е вярна в следващите поне 15 години.

 Хитринка: ако си мислите, че сламената чанта става само за лятото, то ви уверяваме, че ще стои достатъчно шикозно и в мрачен есенен ден в Париж, съчетана с топло черно палто. Защото всъщност лятото не е сезон, а състояние на духа.

Количка