Когато нищо друго освен най-доброто не е подходящо…

Както веднъж е казал Оскар Уайлд, „само лишеният от въображение човек може да не намери причина да пие шампанско“. Тази газирана напитка отдавна е любима на заможните, особено по време на празненства. Ние мислим за шампанското като за символ на лукс, на който да се наслаждавате на партита и специални поводи, предпочитано от високопоставени хора, знаменитости и кралски особи.

Наричат го виното на аристократите, а за нас това е  елексирът на радостта, който олицетворява всичко добро, проспериращо и победоносно. 


Една от най-предпочитаните напитки за важни събития и незабравими моменти днес е вдъхновение за нов вид авангардно изкуство – #bottleart.
Горещата тенденция в социалните мрежи дава нов прочит на любимата напитка за специални поводи, увековечавайки я в произведение на изкуството и 3D картина.


Аранжировката от малки  счупени парченца стъкло и  гърлото на емблематичната марка се превръщат в красива инсталация и прекрасен начин, по който да съхраните красив спомен от деня на сватбата ви, раждането на първородно дете или дългоочаквана бизнес сделка. 

Но нека обърнем малко повече внимание на историята на любимите мехурчета и незабравимото възклицание на неговия създател – 

                                  „Елате бързо! Аз пия звездите!”

Според легендата бенедиктинският монах Дом Пиер Периньон изрича тези думи, когато отпива за първи път шампанско… И въпреки че нито е действителния откривател на  шампанското, нито май и звездните думи са негови, те най-точно са уловили магията на пенливото ароматно вино, която ни възвисява сред звездите… Шампанското наистина е щастлива напитка, която извисява всеки повод и преживяване – простият акт на отваряне на бутилката и чуването на тихото пукане винаги предизвиква усмивка на лицата на хората, нали? 

Задължението на Отец Периньон било грижа за манастирската изба. През далечната 1693 г. легендата разказва, как той открива, че някои бутилирани млади вина се насищат с въглероден двуокис и променят вкуса си. Хладният климат в Северна Франция не позволявал гроздето да узрее добре и то се беряло късно. После идвали зимните студове, преди виното да е ферментирало напълно. Напролет в бутилките започвала повторна ферментация и отделеният въглероден двуокис насищал виното с мехурчета, които дълго време били приемани като “дефект“, и самият отец Периньон търсел начин да се отърве от тях. 

Постепенно недостатъкът започнал да се възприема като качество. Амбицията на бенедиктинския монах била да прави класически тихи вина, които да се харесват в кралския двор, и да се наредят до утвърдени имена като “Бордо” и “Бургундско”. Търсейки съвършеното бяло вино, той въвел някои практики, които през следващите десетилетия щели да навлязат трайно в световното виноделие. Ето защо първи започнал да смесва вина от различни сортове, региони и реколти, за да подобри качеството. 

Той не само кодифицирал мехурчетата във виното, но въвел и корковата тапа. Дотогава бутилките се запушвали с дървени тапи или с насмолени кълчища. 

Шампанското ферментира два пъти и за да бъде постоянно като вкус и стандарт, освен внимателно подбиране на сортовете трябват бутилка, тапа и идея. Вината от Шампан не могат да се продават като класически шампански вина, ако не са преминали целия процес най-малко за 18 месеца. Минималният срок за зрелите вина преди дегоржирането е 3 години, но повечето производители на висококачествени вина го продължават до 6-8 години. Днес регионът Шампан произвежда над 200 милиона бутилки на ден.

Традицията повелява всеки специален празник да е съпътстван от звука на летящата тапа при отваряне на бутилка пенливо вино, което ние от екипа на Code Life Ви препоръчваме да увековечите по незабравим начин и да превърнете любимата си напитка в произведение на изкуството. 

Количка