Способна ли си да се откажеш от Бонд?

Обичай ближния си, а ако се случи да е висок, елегантен и чудесен, ще ти бъде много по-лесно.

Автор: Елица Стойчева

Почти всеки ден имаме различни поводи да обсъждаме как трябва да изглежда идеалният мъж. Със сигурност еталоните, идолите и шаблоните твърдо не се вписват в ерата на свободното изразяване и инстаграмърите, но киноиндустрията е тази, която най-често ни подхвърля идеи за това кое е модерно и как да бъдем в крак с иновациите.

Шон Конъри, Роджър Мур, Пиър Броснан или най-пресният Даниел Крейг. Няма значение. Важното е да бъде Бонд, Джеймс Бонд. Интересно е, че за толкова дългото си съществуване сагата около Бонд, освен че с всеки нов филм се засилва, продължава да съблазнява интереса и на жените, но и на мъжете.

Питали ли сте се кой е първообразът на Бонд? За кого си е мислил Иън Флеминг, когато е писал за Агент 007? Верният отговор е Кари Грант.

И творческият, и житейският път на Кари Грант са достойни да съперничат със сюжета на поредицата за Бонд. През годините образът на Грант става символ за това как трябва да изглежда и да се облича джентълменът.

Интересен факт е, че Грант, подобно на Бонд, идва на този свят с друго име. Ражда се на 18 януари 1904 в Бристъл, Англия, като Арчибалд Лийч. С това име живее и твори чак до 27-та си годишнина. На 14 успява да избяга от Англия и да се доближи до Бродуей. Като част от акробатична трупа отива в Ню Йорк. През 1931 подписва с една от компаниите, мечта за всеки холивудски актьор. Ставайки част от каталога на Paramount, приема и по-продаваемото име Кари Грант. Малките роли изведнъж се заменят от големи. Но след като приключва активната си кариера, в едно интервю споделя:

„Прекарах по-голямата част от живота си между Арчи Лийч и Кари Грант, без да съм сигурен нито в единия, и съмнявайки се в двамата. Преструвах се на някого, когото искам да бъда, докато не станах този човек. Или пък той стана мен.”

Личният живот на Грант също е раздвоен. На въпроса кога ще напише своя биография отговаря: „Нямам планове да пиша автобиография, оставям това на другите. Убеден съм, че ще успеят да ме направят нацистки шпионин, или който и да е“.

Факт е, че светските хроникьори винаги също са били разколебани относно интимния живот на Грант. За някои той е хомосексуалист, в пресата се появяват и редица негови снимки с по-млади момчета, за други- Кари Грант е идеалният мъжкар. Ако разгледаме брачното му досие, определено ще му завидим. Пет брака – с пет красавици: Вирджиния Черил, Барбара Хътън, Бетси Кларк, Дилън Кенън, Барбара Харис. След цялата тази плеяда от бракове редно е да споменем и екранните му партньорки: Ингрид Бергман, Мерилин Монро, Джоан Фонтейн, Джинджър Роджърс. Любовта му към София Лорен също е пословична. Историята разказва обаче, че в тази любовна битка, победителят е режисьорът Карло Понти. Кари Грант страда дълго.

От всички бракове Грант има само една дъщеря и едно много интересно заключение по темата за брака:

„Всеки мой следващ брак е по-труден от предишния. Но аз с радост приемам „наказанието”.

Каквато и творческа бъркотия да се случва в личния му живот, Кари Грант е изключително последователен на сцената. След постановките на Бродуей, първият му голям успех идва през 1932, когато си партнира с Марлене Дитрих в „Русокосата Венера“. В Paramount обаче Грант не получава ролите, за които мечтае и през 1936 се мести в Columbia Pictures. Така той играе в редица знакови филми, като Bringing Up Baby (1938) с Катрин Хепбърн и Monkey Business (1952), където си партнира с Джинджър Роджърс и Мерилин Монро. Като любимец на Хичкок, Кари Грант е част и от Да заловиш крадец (1955) и Север-северозапад (1959).

Защо обаче Кари Грант никога не изиграва Бонд?

През 1962 Иън Флеминг предлага на Грант ролята в първия филм за Бонд – „Доктор Но”. Кари Грант тогава е навършил 58 години. Брилянтно преосмисля предложението и отказва с аргумента, че е твърде възрастен, за да влезе в ролята на плейбой-шпионин. Грант е от малкото холивудски величия, които се оттеглят от активна кариера изискано и с мярка. След като спира да се снима, Кари Грант се превръща в основна фигура в борда на директорите в бижутерийната компания „Фаберже“. Позиция, която му подхожда идеално.

Дори бърз поглед върху стила на Грант е достатъчен, за да се уверим, че той се грижи за себе си като за бижу. Бащата на Грант е шивач и от него той наследява педантичността към дрехите. И до днес всевъзможни статии с модните съвети на Кари Грант обикалят интернет пространството. Този, който прави най-силно впечатление, е именно бащиният завет:

„Нека виждат теб, а не костюма. Той трябва да бъде на втори план.”

А докато дойде време да облечем новите си рокли и костюми за поредната премиера на Бонд, ще трябва да почакаме търпеливо. За съжаление, все още не знаем кога ще е факт нов филм от поредицата, но е ясно, че продуцентите са на лов за нов Агент 007.

До този момент се спекулира с две конкретни имена на актьори, напълно подходящи да се превъплътят в култовия герой, способен да обезоръжи всеки злодей и всяка красавица. Зад волана на Aston Martin в нова серия от поредицата се предполага, че ще седне или Арън Тейлър-Джонс, познат от филма „Убийствен влак“, или Люсиен Лависконт , който ни е любим от сериала „Емили в Париж“. Който и да победи на кастингите, тази роля ще промени живота му и ще го превърне в класика, която да ни провокира да мечтаем.

Количка